Prahoje B.Obama su D.Medvedevu pasirašė branduolinio nusiginklavimo sutartį (Video)  (1)

JAV prezidentas Barackas Obama ir Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas ketvirtadienį Prahoje pasirašė svarbią sutartį dėl abiejų šalių branduolinių arsenalų sumažinimo. Ceremonijos metu prezidentus saugojo 5 tūkst. pareigūnų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirašymo ceremonija prasidėjo 12.30 val. vietos laiku (13.30 val. Lietuvos laiku). Renginys vėlavo pusvalandžiu. Priežastis – priešgaisrinės signalizacijos profilaktiniai bandymai Čekijos prezidento rūmuose.

Šalių vadovai naują susitarimą, pakeisiantį 1991 metų Strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo sutartį (Strategic Arms Reduction Treaty – START), kuri nustojo galioti praeitą gruodį, pasirašė mieste, kuriame B.Obama prieš metus pasakytoje svarbioje kalboje pasisakė už pasaulį be branduolinių ginklų.

Branduolinių kovinių galvučių dar sumažės

Maskva ir Vašingtonas šią sutartį suderino po daugelį mėnesių trukusių įtemptų derybų, kurios strigo dėl įvairių nesutarimų, ypač dėl JAV priešraketinės gynybos planų, kuriems priešinasi Rusija.

Jeigu tą dokumentą ratifikuos JAV Senatas ir Rusijos Valstybė Dūma, naujoji sutartis pakeis 1991 metų Strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo sutartį (START), kuri nustojo galiojusi praeitą gruodį.

Naujojoje START numatoma, kad abi buvusios Šaltojo karo priešininkės galės turėti ne daugiau nei 1550 naudojimui paruoštų branduolinių kovinių galvučių – apie 30 proc. mažiau, nei buvo nustatyta per paskutinį susitarimą, priimtą 2002 metais.

JAV prezidentas B.Obama ketvirtadienį pareiškė, kad ką tik pasirašyta nauja sutartis su Rusija dėl strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo yra svarbi gairė, didinant branduolinį saugumą ir stiprinant Maskvos bei Vašingtono ryšius.

Jis pridūrė, jog tai tėra vienas žingsnis ilgoje kelionėje, atveriantis erdvę tolesniam abiejų šalių branduolinių arsenalų mažinimui. JAV lyderis sakė taip pat susitaręs su Rusijos prezidentu D.Medvedevu išplėsti diskusijas dėl priešraketinės gynybos, taip pat sieksiantis dialogo su Maskva dėl bendradarbiavimo šioje srityje.

B.Obama branduolinių ginklų patekimą į kitas valstybes vadino nepriimtina pasaulio saugumo rizika, kuri galėtų sukelti įvairias ginklavimosi lenktynes Artimuosiuose Rytuose bei Rytų Azijoje.

Rusija padarė pareiškimą apie išlygą

Tuo tarpu Rusija paskelbė vienašališką pareiškimą dėl JAV priešraketinės gynybos (PRG). „Rusijos ir JAV sutartis dėl tolesnio strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo ir apribojimo, pasirašyta Prahoje, gali galioti ir būti gyvybinga tik tada, kai nėra kokybinio ir kiekybinio JAV PRG sistemos galimybių didinimo“, – sakoma pareiškime, kurį išplatino ketvirtadienį Prahoje Rusija.

"Taigi, – pažymima dokumente, – į išimtinius įsipareigojimus, paminėtus sutarties 14 straipsnyje, taip pat įeina toks JAV PRG sistemos galimybių didinimas, kuriam esant iškyla grėsmė Rusijos strateginių branduolinių pajėgų potencialui.“

D.Medvedevas pareiškė, kad naujos sutarties dėl strateginės puolamosios ginkluotės pasirašymas atvers naują abiejų šalių bendradarbiavimo puslapį. „Prahoje įvyko iš tikrųjų istorinis įvykis“, – pareiškė D.Medvedevas ketvirtadienį Prahoje po SPG sutarties pasirašymo.

Pasak jo, šis dokumentas „atvers naują mūsų šalių bendradarbiavimo puslapį ir sudarys saugesnes sąlygas gyvenimui visame pasaulyje“.

D.Medvedevas padėkojo B.Obamai „už sėkmingą bendradarbiavimą šiame labai nelengvame reikale ir tuos protingus kompromisus, kurie buvo pasiekti dirbant mūsų komandoms“.

Rusija ir JAV galvoja apie bendros PRG kūrimą?

Rusijos prezidentas D.Medvedevas patvirtino, kad Maskva suinteresuota glaudžiai bendradarbiauti su Vašingtonu dėl PRG problemų. „Mes, žinoma, suinteresuoti kuo glaudžiau bendradarbiauti šioje srityje su savo partneriais Amerikoje“, – pareiškė D.Medvedevas Prahoje spaudos konferencijoje po naujos strateginės puolamosios ginkluotės sutarties pasirašymo.

Kalbėdamas apie tokio bendradarbiavimo perspektyvas Rusijos prezidentas sakė: „Aš taip pat, kaip ir mano kolega Amerikoje, esu optimistas ir manau, kad šiuo klausimu mes galime susitarti“.

Pasak valstybės vadovo, „mes vertiname tuos žingsnius, kuriuos žengė dabartinė JAV administracija dėl ankstesnės administracijos priimtų sprendimų PRG srityje“.

„Tai gerokai padėjo siekti pažangos“, – pabrėžė D. Medvedevas. Drauge jis pridūrė, jog „tai nereiškia, kad nėra jokių mūsų supratimo skirtumų, bet yra noras ir valia šį klausimą spręsti“.

Rusijos prezidentas priminė, kad Maskva pasiūlė Vašingtonui „savo paslaugas pasaulinės PRG sistemos kūrimo srityje“.

„Apie tai reikia galvoti, turint omenyje mūsų pasaulio pažeidžiamumą, terorizmo grėsmes, tai pat ir galimybę teroristams, kurių yra mūsų pasaulyje, panaudoti branduolinį ginklą“, – pažymėjo D.Medvedevas.

Kalbėdamas apie naujos sutarties dėl strateginės puolamosios ginkluotė mažinimo rengimo eigą D.Medvedevas pripažino, kad PRG ir SPG sąryšio problema buvo viena sudėtingiausių.

„Mes pažadame surengti svarbią diskusiją ne tik dvišaliu lygiu, bet ir mūsų sąjungininkų Europoje lygiu dėl pagrindų susitarimo, pagal kurį mes galime bendradarbiauti PRG klausimu“, – pareiškė B.Obama.

Jis pridūrė, jog ši diskusija užtikrins Jungtinių Valstijų ir Rusijos interesus, taip pat leis gintis nuo raketų paleidimo iš trečiųjų šalių. B.Obama pabrėžė esąs optimistiškai nusiteikęs toliau dirbti po susitarimo dėl strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo pasirašymo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)