"Google" disponuojami informacijos resursai domina daugybę pasaulio valstybių  (2)

Pirmą kartą „Google“ paskelbė informaciją apie tai, kaip dažnai įvairios pasaulio šalys prašė jų perduoti vartotojų duomenis arba cenzūruoti informaciją, praneša BBC. Pirmojoje sąrašo vietoje yra Brazilija, pateikusi 3 663 prašymus suteikti duomenis, antrojoje – JAV, pateikusi 3 580 prašymų, o trečiojoje – Didžioji Britanija, kuri pateikė 1 166 prašymus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Brazilija taip pat pateikė „Google“ didžiausią kiekį prašymų pašalinti turinį: nuo 2009 m. liepos mėn. iki gruodžio mėn. buvo sulaukta 291 prašymų. Antrojoje vietoje yra Vokietija, pateikusi 188 tokius prašymus, toliau Indija – 142 prašymus ir JAV, pateikusi 123 prašymus.

Paieškos bendrovė sukūrė šiuos skaičius nurodančią svetainę. Ji tikisi, kad tai bus „pirmasis žingsnis didesnio skaidrumo link“.

„Didžioji dauguma šių prašymų yra teisėti ir informacija yra būtina teisėtiems kriminaliniams tyrimams arba siekiant pašalinti vaikų pornografiją“, – teigia „Google“ vyriausiasis teisininkas Davidas Drummondas.

„Mes tikime, kad didesnis skaidrumas leis sumažinti cenzūravimą. Jei bendrovės, vyriausybės ir individualūs asmenys nieko nesiims, mums žinomas internetas taps dar labiau apribotu, atimant iš vartotojų pasirinkimą ir kontrolę, ir suteikiant daugiau valdžios tiems, kurie ribos prieigą prie informacijos.“

Visas pasaulis atkreipė dėmesį į „Google“ kovą su Kinija dėl cenzūros. Šių metų pradžioje „Google“ nustojo naudoti interneto paieškos rezultatų cenzūrą, po to, kai buvo įsibrauta į „Gmail“ elektroninį paštą, priklausantį kovotojų už žmogaus teises grupėms.

Vis dėl to, ne viena Kinija riboja prieigą prie „Google“ produktų. Bendrovė „Google“ paskelbė, kad jos teikiamos paslaugos blokuojamos arba ribojamos 25 iš 100 šalių, kuriuose ji veikia. Prieiga prie „Google“ paslaugų ribojama valstybių valdžios sprendimu, paskelbė bendrovės viceprezidentė Reičel Vetstoun.

Ryškiausiu cenzūros pavyzdžiu yra Kinija, kurios įstatymai numato interneto paieškos užklausų cenzūravimą. Būtent tai ir tapo konflikto tarp „Google“ ir Kinijos valdžios priežastimi, kai bendrovė atsisakė cenzūros. Be paieškos ribojimo, Kinijoje blokuojamos ir kitos „Google“ paslaugos, pavyzdžiui „Sites“, „Blogs“, „Picasa“ ir „YouTube“. Tačiau „Google“ susiduria su bandymais kontroliuoti jos veiklą ir kituose šalyse. Ribojamos daugelis bendrovės paslaugų, tarp jų ir „Google Docs“.

Kai kurios šalys reguliariai kreipiasi į bendrovę su reikalavimu riboti prieigą arba pašalinti informaciją iš savo serverių. Vetstoun pažymėjo, kad tokiais atvejais „Google“ vadovaujasi tos šalies įstatymais. Bendrovė neįvardina jos veiklą ribojančių šalių, pabrėždama, kad dažniausiai tai autoritarinės šalys, tokios, kaip Kinija ir Vietnamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)