Pasidaryk pats mobiliojo ryšio tinklą  (1)

Beveik kiekvienas gali pasigaminti nebrangią mobiliojo ryšio bazinę stotį, galinčią aptarnauti ne tik privataus GSM tinklo abonentus, bet ir internetu nukreipti skambučius po visą pasaulį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip tvirtina „OpenBTS“ projekto vykdytojai, skelbia „Technology Review“. Tokiame savadarbiame mobiliojo ryšio tinkle gali veikti dauguma įprastinių GSM standarto mobiliųjų telefonų, o skambučiai už tinklo aprėpties ribų, pavyzdžiui, kitų šalių abonentams, aptarnaujami naudojant interneto telefonijos (VoIP) technologiją.

„OpenBTS“ – tai atvirojo kodo „Unix“ programa, naudojanti programiniams radijo imtuvams ir siųstuvams skirtą USRP (Universal Software Radio Peripheral) plokštę. Tokia plokštė atlieka įprastinės GSM standarto radijo sąsajos, su kuria gali veikti standartiniai GSM telefonai, paskirtį. „OpenBTS“ projekto vykdytojai taip pat naudoja atvirojo kodo IP telefonijos programinę įrangą „Asterisk“. Pasak jų, GSM radijo sąsajos ir „VoIP“ technologijos derinys suteikia galimybę kurti naujo tipo mobiliojo ryšio tinklus, kurie gali būti įrengti už žymiai mažesnę kainą (teigiama, kad išlaidos sudarytų tik vieną dešimtąją dalį įprastinių kaštų) neturtingose šalyse, kuriose mobiliojo ryšio infrastruktūra nėra išplėtota.

Tokiame tinkle veiktų standartiniai GSM telefonai, vartotojai galėtų skambinti vieni kitiems, o jei tinklas būtų prijungtas prie interneto – ir į bet kurią pasaulio šalį, skelbia „Technology Review“.

Vienas „OpenBTS“ projekto steigėjų Davidas Burgessas tikisi, kad tai leis lengviau ir pigiau teikti mobiliojo ryšio paslaugas atokiuose pasaulio regionuose, kur mobiliojo ryšio infrastruktūra nėra išplėtota, ar tam tikruose gamybiniuose objektuose, pavyzdžiui, tolimose naftos gavybos verslovėse.

Asmeniniam mobiliojo ryšio tinklui sukurti prireiks GSM dažnių licenzijos, palyginti nebrangios techninės įrangos, kurią lengvai galima įsigyti internetu, ir interneto ryšio kanalo „išoriniams“ pokalbiams. Tačiau, pabrėžiama, tokio tinklo vartotojai gali bendrauti tarpusavyje ir nenaudodami internetinės telefonijos.

„OpenBTS“ patvirtino savo efektyvumą projekto vykdytojų surengtų bandymų metu. Vienas iš jų, gavus JAV Federalinės komunikacijų komisijos leidimą laikinai pasinaudoti reikiamais radijo dažniais, vyko Nevados valstijos Black Rock dykumoje, garsaus festivalio „Burning Man“ metu. Kitas – pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje esančioje Niue saloje.

Šių bandymų metu „OpenBTS“ eksperimentinio mobiliojo ryšio tinklo bazinė stotis užtikrino ryšio aprėptį kelių kilometrų atstumu. Pasak projekto vykdytojų, dėl mažų elektros energijos sąnaudų, kurių reikalauja tokio tinklo įranga, galima naudoti saulės ar vėjo energija įkraunamus akumuliatorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(11)
(0)
(11)

Komentarai (1)