Rusijos oro erdvės gynyba – technologijų „viduramžiuose“  (25)

Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistema nuo NATO šalių technologiškai atsilikusi bent 20 – 30 metų. Rusų generolai patys pripažįsta, kad savo šalies oro erdvės nepavyktų apginti net nuo Šiaurės Korėjos ir Irano.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos karinių oro pajėgų generolai pripažino, kad šalies oro erdvės gynybos sistemos šiuo metu yra apimtos technologinio sąstingio. Pasak ekspertų, naujų technologijų šioje srityje diegimo požiūriu šalis nuo „virtualių priešininkų“ atsilieka 20 – 30 metų, skelbia „Newsru.com“.

Ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje Rusijos specialistai atkreipė žurnalistų dėmesį į tai, kad Rusija pastaraisiais metais prarado šimtus aviacijos ir oro erdvės gynybos „supertechnologijų“.

Buvusio Rusijos karinių oro pajėgų vado armijos generolo Anatolijaus Kornukovo teigimu, Rusijos kariniam saugumui aktualiausios yra iš kosmoso ir oro erdvės kylančios grėsmės. Jo teigimu, situaciją apsunkina tai, kad „smūgiai iš kosmoso gali būti nukreipti į bet kurį Žemės paviršiaus tašką“, teigiama pranešime.

Nors, pasak A. Kornukovo, oro ir kosminės erdvės gynybos koncepcija Rusijoje svarstoma jau palyginti ilgai, praktinių sprendimų ir konkrečių rezultatų kol kas nedaug. O naujos oro erdvės gynybos sistemos kuriamos labai lėtai, smarkiai atsiliekant nuo kitų šalių.

Iš jų generolas išskyrė naują zenitinę raketinę sistemą C-500, kuri kuriama dabar naudojamo komplekso C-400 pagrindu. Naujoji sistema esą fiziškai mažesnė ir taupiau vartos energiją, tačiau jos veikimo spindulys nebus padidintas, nes toks tikslas projektuotojams nebuvo keliamas.

A. Kornukovas pripažino, kad C-400 – gana gremėzdiškas, brangus, energijai labai imlus kompleksas, nors pagal savo techninius parametus ši sistema gana efektyvi. Jis priminė, kad C-400 turi būti naudojamos 3 tipų raketos. Kol kas geriausiai užsirekomendavo tik viena. Antroji, skirta laivynui, dar tik kuriama, o trečioji – bandoma. Kol kas C-400 raketa negali pasiekti pagal projektą numatyto iki 185 kilometrų aukščio ribos. Kada bus ginkluotėn priimta sistema C-500, neaišku.

Rusijos karinių oro pajėgų vadovybė šių metų vasario mėnesį pranešė, kad kariniams daliniams aktyviai tiekiamos C-400 „Triumf“ sistemos, teigiama pranešime. Iki šio laiko esą yra suformuoti net 2 tokie divizionai. 2010 m. dar du Rusijos kariuomenės pulkai esą gaus šias sistemas. Rusijos ekspertų teigimu, C-400 „Triumf“ jau atitinka naują požiūrį į Rusijos kosminės ir oro erdvės gynybos užduotis. Šis kompleksas gali iki 30 km aukštyje naikinti žvalgybinius ir kitos paskirties lėktuvus bei taktines ir vidutinio nuotolio balistines raketas. Maksimalus taikinių aptikimo atstumas – 600 km, efektyvus raketų veikimo nuotolis – 400 kilometrų.

Tačiau šiuo metu, pasak A. Kornukovo, Rusijos turimos oro erdvės gynybos priemonės negali užtikrinti apsaugos nuo visų grėsmių, kylančių iš hipotetinių priešininkų, tarp jų ir Šiaurės Korėjos bei Irano. „Mes pajėgtume iš dalies atremti smūgį naikintuvais ir įvairių tipų raketomis“, - sakė jis.

„Jei kalbėtume apie Rusijos pusėn nukreiptas operatyvines taktines raketas, tai abejoju, ar mes su jomis susitvarkytume“, - pridūrė buvęs Rusijos karinių oro pajėgų vadas. Jis pabrėžė, kad Rusija „neturi galimybių kovoti su tokiomis raketomis“. Esą dabar ginkluotėje esančios raketos tam negali būti naudojamos, nes jų kovinis užtaisas „ne toks, kokio reikia“. Generolas paaiškino, kad tuo metu, kai buvo kuriama oro erdvės gynybos sistema, tokios raketos jau buvo apginkluotos branduolinėmis galvutėmis.

Buvęs Rusijos kariuomenės Ginkluotės valdybos viršininkas generolas pulkininkas Anatolijus Sitnikovas konferencijoje pareiškė, kad pastaraisiais metais Rusija prarado apie 300 aviacijos ir oro erdvės gynybos „supertechnologijų“. Tarp jų jis paminėjo supergrafito, naudojamo raketų technikoje ir joms skirtose branduolinėse galvutėse, gamybą. „Nėra kam vadovauti, nėra kam valdyti išteklius ir priemones, užsakinėti naujas oro erdvės gynybos sistemas“, - sakė jis.

Pasak nepriklausomų Rusijos karinių ekspertų, kurių nuomonę šių metų vasario mėnesį paskelbė dienraštis „Nezavisimaja gazeta“, Rusijos oro erdvės gynyba iš esmės yra žlugusi. „Palyginti adekvačiai yra pridengti (nuo smūgių iš oro) tik Maskva ir Sankt Peterburgas su savo priemiesčiais, o taip pat pagrindinės Šiaurės (Murmanskas, Severomorskas, Poliarnyj), Baltijos (Baltijskas ir visa Kaliningrado sritis) ir Ramiojo vandenyno laivyno (Vladivostokas) bazės. Daugiau ar mažiau „priimtinos“ priešlėktuvinės gynybos grupuotės dislokuotos Krasnodaro ir Chabarovsko srityse. Visa likusi milžiniška šalies teritorija iš esmės yra palikta „atlapota“, - teigia ekspertai.

62 Rusijos Federacijos subjektuose (srityse, respublikose, autonominiuose regionuose ir kt.) oro erdvės gynybos priemonių išvis nėra. „Nepridengtos“ iš oro netgi kai kurios Rusijos strateginės paskirties kariuomenės raketinės divizijos, apginkluotos tarpžemyninėmis balistinėmis raketomis, ir visa eilė svarbių pramonės centrų, teigiama publikacijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (25)