„Mes neleidome.“ CŽA vadovas skelbia paslaptį, kas sustabdė Ukrainos puolimą  ()

Didelis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vasaros-rudens kontrpuolimas nepasiekė užsibrėžtų tikslų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didelis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vasaros-rudens kontrpuolimas nepasiekė užsibrėžtų tikslų, ką neseniai viešai pripažino Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Proveržio nepavyko pasiekti dėl to, kad Vakarų sąjungininkai nepristatė ukrainiečiams pakankamai ginklų šiai operacijai.

Tokią nuomonę išsakė buvęs JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Davidas Petraeusas pristatydamas knygą „Konfliktas: karo raida nuo 1945 m. iki Ukrainos“, kurios bendraautorius jis yra, praneša Dialog.UA.

Matėme vėlavimų juos aprūpinti (karine technika), mūsų tankai juos pasiekė tik neseniai. Vėluojame priimti sprendimus dėl M1 („Abrams“ tankai – red.), vėlavome su tankais „Leopard“, atidėjome sprendimus dėl kasetinės amunicijos, kuri galėjo būti labai naudinga, ilgesnio nuotolio raketų sistemų, skirtų daugkartinėms raketų sistemoms, ir pagaliau modernių orlaivių“, – vardijo jis priežastis, kodėl ukrainiečiams nepavyko kontrpuolimas.

Jis mano, kad būtent tai lėmė, kad kontrpuolimas nepasiekė tokio proveržio, kokio daugelis tikėjosi.

Pasak jo, pagal amerikiečių karinę doktriną, giliai sluoksniuotos gynybos, panašios į tą, kurią rusai sukūrė Pietų fronte, proveržis neįmanomas be oro pranašumo. Tai yra, ukrainiečiams reikėjo vakarietiškų lėktuvų, kurių jie iki šiol nėra gavę.

Staigmena tapo ir Rusijos minų laukai, tiksliau jų mastai, pridūrė buvęs CŽA vadovas.

 

„Nemanau, kad kas nors iš tikrųjų suvokė ar įvertino minų laukų gylį ir tai, kad Rusija teisingai, keliomis linijomis sukūrė savo gynybą“, – sakė JAV žvalgybos pareigūnas.

Petraeusas taip pat išreiškė įsitikinimą, kad tai, kad Vakarai nereagavo į Ukrainos Krymo okupaciją 2014 metais, įtikino Rusijos diktatorių Vladimirą Putiną jo nebaudžiamumu. Ir tai galiausiai sukėlė didelį kraujo praliejimą Europoje. Šioje istorijoje yra nemaža Vakarų kaltės dalis.

„Mes nesiėmėme pakankamai priemonių“, – pareiškė buvęs CŽA direktorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(39)
(0)
(39)

Komentarai ()

Susijusios žymos: