JAV snaiperiams – neprašaunantys lazeriniai šautuvai  (13)

JAV korporacija „Lockheed Martin“ Pentagono užsakymu pagamins naujos kartos snaiperių šautuvus, kurie į taikinį pataiko iš pirmo šūvio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Lockheed Martin“ pranešė gavusi JAV Gynybos departamento Priešakinių gynybos tyrimų agentūros (DARPA) 6,9 mln. dolerių finansavimą tolimesniam naujos kartos lazerinės elektroninės snaiperių sistemos „One Shot“ kūrimo etapui. Bendrovės atstovų teigimu, ši sistema, lyginant su šiuo metu JAV kariuomenėje naudojamais snaiperių šautuvais, žymiai padidina šaudymo tikslumą, sumažina snaiperio aptikimo tikimybę ir, naudodama naujausius ugnies nutaikymo ir koregavimo pasiekimus, suteikia galimybę pataikyti į taikinį jau pirmuoju šūviu. Pranešama, kad pagal naująją „One Shot“ plėtojimo sutartį „Lockheed Martin“ įsipareigojo pagaminti kelis visaverčius šios sistemos prototipus, kurie bus pateikti JAV kariuomenei bandymams atlikti. Šiuolaikiniai snaiperių naudojami lazeriniai taikikliai šauliui pateikia tik pagrindinę informaciją, būtiną pasiruošimui šauti. Jie negali išmatuoti vėjo greičio dideliu atstumu ir pasiūlyti atitinkamos korekcijos, nesuteikia ir kitos snaiperio, kuris paprastai teturi tik vieno šūvio galimybę, apsisprendimui svarbios informacijos. Šaudydamas jis ir toliau priverstas iš esmės remtis savo patyrimu ir intuicija. Tačiau „OneShot“ teikiamos galimybės žymiai išplečia šaulio „akiratį“, nes šios sistemos lazeris ir vaizdo kamera gali išmatuoti vėjo greitį ir kryptį iki 1,5 kilometro atstumu. Joje taip pat naudojami atmosferos sąlygų davikliai, dieninė ir naktinė optika, o visa tai kartu paėmus leidžia net nelabai patyrusiam šauliui pataikyti į toli esantį taikinį iš pirmo šūvio. „OneShot“ leidžia realiuoju laiku dieną ir naktį kontroliuoti pirmines taikinio nurodymo įvestis, o užtikrinamas didelis tikslumas suteikia galimybę efektyviai veikti greitų veiksmų reikalaujančiomis kovinėmis sąlygomis, teigia bendrovės atstovai.

Šios sistemos kūrimo darbai buvo pradėti 2008 m. Praėjusių metų gruodį surengtose taktinėse pratybose pirminį „OneShot“ prototipą naudoję snaiperiai sėkmingai į taikinius pataikydavo du kartus greičiau, nei naudodami įprastinius lazerinius - optinius taikiklius, o pirmojo sėkmingo šūvio tikimybė, priklausomai nuo atstumo iki taikinio, padidėjo 2 – 4 kartus.

„OneShot“ sistema sudaryta iš lengvo nuimamo optinio – lazerinio taikiklio ir nedidelio elektroninio priedėlio, kuriame yra taikliam šūviui būtina techninė įranga. Ji matuoja vėjo greitį numatyta šauti kryptimi, atstumą iki taikinio, oro drėgnumą, slėgį, fiksuoja šaulio padėtį. Teigiama, kad surinkti duomenys leidžia apskaičiuoti .308 kalibro kulkos trajektoriją iki 1 097 metrų atstumu ir užtikrinti didelę pataikymo į taikinį tikimybę maksimaliu tokiam kalibrui atstumu.

„Lockheed Martin“ planuoja panaudoti „OneShot“ technologijas būsimoje autonominėje sraigtasparnio snaiperių sistemoje. Šią galingus .338 ir .50 kalibro snaiperių šautuvus naudojančią sistemą planuojama įrengti nepilotuojamuose ir įprastiniuose koviniuose sraigtasparniuose.

(10)
(0)
(10)

Komentarai (13)