"Intel" ir "Apple" nepirks žaliavų iš karinius konfliktus finansuojančių tiekėjų  (2)

JAV įsigaliojo reglamentas, pagal kurį šioje šalyje bus ribojamas elektronikoje naudojamų žaliavų importas iš tiekėjų, remiančių Centrinėje Afrikoje vykstančius karinius konfliktus. „Intel“ ir „Apple“ patvirtino prisidėsiančios prie šio sprendimo vykdymo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši naujovė sukėlė karštą žaliavomis prekiaujančių įmonių reakciją. „Tai faktiškai yra embargas“, – įsitikinęs Kongo Demokratinės Respublikos Šiaurės Kivu mineralų eksportuotojų asociacijos prezidentas Džonas Kanyoni (John Kanyoni). „Mes nusiteikę tęsti visas savo programas. Tačiau dabar artimiausiu metu mums teks keliauti į Aziją ir ieškoti naujų žaliavų realizavimo rinkų“.

Azijos mineralų suvartojimas auga, kadangi čia klesti auganti elektronikos gamyba. Didžiausias šios rinkos žaidėjas – Kinija. Jos numatomas vidutinis kasmetinis žaliavų poreikio augimas nuo 2010 iki 2014 metų turėtų sudaryti 7 procentus, o tai yra beveik dvigubai daugiau, nei Šiaurės Amerikoje. Analitikų kompanijos teigia, jog Kinijos žaliavų gavybos investicijos dabar sutelktos nebe Australijoje ir Kanadoje, o būtent Afrikoje.

Naujoji sąsajas su kariniais konfliktais mažinanti išteklių programa galioja alavo, volframo, aukso ir koltano (iš kurio išgaunamas niobis ir tantalas) rūdoms. Kol kas šis sumanymas taikomas tik Kongui ir kaimyniniams jo regionams, kurie yra susiję su rytinėje Kongo dalyje jau daugiau kaip dešimtmetį vykstančiais kariniais konfliktais.

JAV kompanijos kitais metais turės atlikti mineralų tiekimo auditą ir nustatyti tuos pirkimus, kurie gali būti susiję su Kongu. Tuo tarpu Afrikos tiekėjai pageidauja ilgesnio laikotarpio, iki kol įsigalios naujosios taisyklės, sako Kanyoni. Teigiama, jog šis „embargas“ turės įtakos daugiau kaip 200000 kalnakasybos sferoje dirbančių vietos gyventojų. Taip pat prognozuojama, jog Azijos gamintojai sumažėjusios paklausos visgi nekompensuos, ypač atsižvelgiant į tai, jog Vakarų šalių pirkėjai už tas pačias žaliavas paprastai moka didesnius pinigus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)