Vyrai vairuodami patiria daugiau streso nei moterys  (15)

Naujausi tyrimai atskleidė jog automobilių spūstys sukelia stiprų psichologinį stresą, o vyrai nuo šio streso kenčia septynis kartus daugiau nei moterys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai pasaulinės navigatorių lyderės kompanijos „TomTom“ užsakymu atlikti tyrimai atskleidė, kad moterų streso lygis padidėja 8,7 procento, tuo tarpu vyrų streso lygis pakyla 60 procentų esant toms pačioms sąlygoms. Specialistai teigia, kad stresas nėra sveika, nes pakelia spaudimą ir įtakoja galvos svaigimą bei kvėpavimo problemas. Vis dėlto dauguma savanorių net nežinojo, kad jie patiria stresą. 67 procentų moterų ir 50 procentų vyrų teigė, kad jie nepatiria jokio streso po 20 minučių praleistų kamštyje. Atliktas tyrimas parodė, jog žmonių organizmuose vyksta akivaizdūs pakitimai. Fiziniai streso simptomai tai – svaigulys, kvėpavimo sutrikimai, krūtinės skausmai ir kita. Stresas taip pat gali pasireikšti psichologiniais simptomais, t. y. sumišimu, jauduliu, padriku vairavimu.

Psichologas David Moxon, vadovavęs tyrimui, teigė jog vyrai patiria daugiau streso, nes iš prigimties yra pripratę kovoti arba trauktis. Tuo tarpu iš eismo kamščio nepabėgsi, o juos tai ypatingai siutina. Moterys pripratusios susitaikyti su įvairiomis situacijomis, automobilyje jos tai daro dainuodamos (tai daro 2 iš 3 moterų) ar klausydamos radijo.

Bandydami įveikti su vairavimu susijusį stresą ir atsikratyti neigiamų emocijų, vairuotojai naudoja daugybę būdų, padedančių jiems atsipalaiduoti. 82 % vairuotojų klausosi muzikos, 21 % bendrauja su bendrakeleivias, siekdami sumažinti įtampą ir „prastumti“ laiką, praleidžiamą keliuose. Atliktas tyrimas taip pat atskleidė, jog šios taktikos skiriasi priklausomai nuo šalių ir netgi nuo vairuotojų lyties. 38 % amerikiečių ir 39 % švedų dažnai kalba telefonu, taip siekdami geriau išnaudoti kelyje praleidžiamą laiką, tuo tarpu olandai (14 %) vairuodami valgo. Anglakalbiai (20 % amerikiečių, 19 % britų ir 16 % zelandiečių) dainuoja patys sau prie vairo, taip šiek tiek mažindami patiriamą įtampą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)