Patentų karai: „Dolby“ prieš RIM  (2)

Kuo labiau spartėja informacinių technologijų bei telekomunikacijų pažanga, tuo daugėja ir konfliktų dėl intelektinės nuosavybės. Vakar finansinio JAV leidinio „The Wall Street Journal“ internetiniame portale pasirodė informacija apie tai, kad kvietimo į teismą sulaukti artimiausiu metu turėtų mobiliųjų įrenginių bei programinės įrangos gamintojas „Researh In Motion (RIM)“, geriausiai žinomas dėl savo „BlackBerry“ išmaniųjų telefonų. Ieškinį prieš Kanados bendrovę dėl jos gaminamuose įrenginiuose neteisėtai naudojamų garso atkūrimo technologijų Vokietijos bei JAV teismams pateikė „Dolby Laboratories“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Dolby“ išplatintame pranešime spaudai teigiama, jog „BlackBerry“ išmanieji telefonai, taip pat ir „PlayBook“ planšetinis kompiuteris aukštos kokybės muziką atkuria naudodamas „High Efficiency Advanced Audio Coding (HE AAC)“ kodavimo technologiją, kuri yra patentu apsaugota bendrovės intelektinė nuosavybė. Šis garso rinkmenų kodavimo standartas yra plačiai naudojamas daugelyje elektronikos prietaisų, įskaitant ir išmaniuosius telefonus bei kitus mobiliuosius įrenginius, kadangi leidžia ne tik sumažinti dainų dydį, tačiau ir padidinti jų apdorojimo spartą.

Kaip teigiama viename didžiausių JAV technologijų tinklaraščių TechCrunch.com, kuriame yra cituojamas „Dolby“ pranešimas, kompanija „RIM“ nebuvo įsigijusi šios technologijos licencijų. Tuo tarpu „visi kiti didieji išmaniųjų telefonų gamintojai“ tokias licencijas turi.

„Dolby Laboratories“ trečiadienį JAV Šiaurės Kalifornijos apygardos bei Vokietijos Manheimo (Mannheim) apygardos teismui pateiktais ieškiniais siekia visu pirma sustabdyti patentus pažeidžiančių „BlackBerry“ prietaisų transportavimą bei prekybą jais rinkoje, taip pat sulaukti finansinės kompensacijos.

„Deja, bet bylinėjimasis yra paskutinė priemonė, kurios ėmėmės po to, kai „RIM“ atsisakė mokėti už tai, kad naudojasi „Dolby“ technologija. Mūsų pareiga yra ginti savo intelektinę nuosavybę“, – tinklaraščiui TechCrunch.com dėstė Endis Šermanas (Andy Sherman), vykdantysis „Dolby“ generalinės tarybos viceprezidentas. Pateiktus ieškinius kompanijos „RIM“ atstovai komentuoti atsisakė.

Visai neseniai „Dolby Laboratories“ viešai paskelbė antrojo šių fiskalinių metų ketvirčio rezultatus. Iš pateiktos finansinės ataskaitos matyti, kad bendrovė per šį ketvirtį sulaukė 250 milijonų JAV dolerių pajamų, iš kurių net 86 % (arba apytiksliai 215 milijonų JAV dolerių) sudaro įplaukos iš įvairių garso technologijų licencijavimo.

Ši informacinės visuomenės ir technikos raidos tendencija konfliktuoti dėl intelektinės nuosavybės, atrodo, yra ne viso labo atsitiktinis sutapimas, o tam tikrais priežastiniais ryšiais susijusi nūdienos aktualija. Bent jau tokią išankstinę išvadą galima prieiti, stebint didžiųjų korporacijų vaidus dėl įvairių patentų pažeidimų. Pastarieji tik įgauna pagreitį. Kai kurios bendrovės, suvokusios galimų teisminių išlaidų mastą, konfliktus išsprendžia taikiai, kitos – tik pradeda konkurentams teikti ieškinius dėl neteisėtai naudojamų, patentais apsaugotų technologijų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MobiNews.lt
MobiNews.lt
Autoriai: Ugnius Babinskas
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)