„Microsoft“ iš „Casio“ gaus išmokas už „Linux“ naudojimą  (26)

Kompanijos „Microsoft“ ir „Casio Computer“ oficialiai pranešė apie ganą įdomų susitarimą. Bendras tekstas skamba kaip tarplicencinė sutartis, tačiau faktiškai galima daryti išvadą, jog japonų gamintojas turės susimokėti už „Linux“ naudojimą tam tikruose savo firminiuose įrenginiuose, o išmokos bus skirtos „Linux“ konkurentui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Abi pusės, deja, nutyli apie tai, kokios licencinės išmokos bus mokamos kompanijai „Microsoft“, tačiau sutinkama, kad išmokos iš „Casio“ pusės vis tik gali būti. Tokiu būdu japonų kompanija prisijungė prie „TomTom“, „Amazon“ ir kitų įmonių, jau sudariusių panašias sutartis su programinės įrangos gigantu, ir kurios sureguliavo patentinius ginčus teisminiu arba derybų keliu.

Visa istorija prasidėjo dar tuomet, kai korporacija „Microsoft“ pareiškė, jog operacinė sistema „Linux“ pažeidžia daugybę jai priklausančių patentų, ir tokiu būdu reikalaujama kompensacijų iš gamintojų, naudojančių „Linux“ programinę platformą savo produktuose. Analogišku būdu „Microsoft“ ketina elgtis ir operacinės sistemos „Google Android“ atžvilgiu, kurios pagrindą taip pat sudaro „Linux“ branduolys.

Tokiems „Microsoft“ veiksmams turėtų būti į naudą ir planuojama JAV prezidento B. Obamos administracijos ruošiama su patentais susijusių teisės aktų pataisa, kuri numato, kad patentą turėtų gauti ne tas, kuris pirmasis kažką sugalvojo, tačiau tas, kuris pirmasis pateikė paraišką patentui gauti. Kodėl „Microsoft“ tai į naudą? Jei pastaroji korporacija ims patentuoti tai, kas naudojama „Linux“ programinėje platformoje kaip nemokama alternatyva, turbūt visiems aišku, kas kam turės mokėti licencines išmokas. Ir bus nesvarbu, kas pirmas sugalvojo: JAV teisės aktai gins patento turėtoją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (26)