WWW standartų kūrėjas siūlo tinklalapius sklaidyti kaip knygas  (4)

CSS (Cascading Style Sheets) programavimo kalbos kūrėjas Hakon Wium Lie siūlo panaikinti vertikalios slinkties juosteles interneto naršyklėse, o puslapius sklaidyti taip pat, kaip popierinėse knygose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendrovės „Opera Software“ technikos direktorius, CSS kalbos autorius Hakon Wium Lie siūlo visiškai atsisakyti slinkties funkcijos naršyklių languose, praneša „MacWorld.com“. Pasak jo, slinkties juostos (angl. scrollbar) – tai senų kompiuterinių programų, tokių kaip pirmosios teksto ir vaizdo redagavimo programos, atgyvena, ir jų jau reikia atsisakyti. Turinio pateikimas naudojant slinkties priemones esą pasižymi bent dviem rimtais trūkumais: pirma, dėl skirtingos raiškos beveik visada atsitinka taip, kad ekrane telpa tik pusė viršutinių ir apatinių teksto eilučių, ir dažnai tas pat nutinka su nuotraukomis ar paveikslėliais, kurie irgi yra matomi tik iš dalies. Antra, kadangi naršyklėje nėra jokių nurodymų skaidyti tinklalapių turinį, būna sunku atsispausdinti ilgus puslapius, kurie netelpa į vieną popieriaus lapą.

Hakon Wium Lie siūlo šią problemą spręsti CSS plėtiniu „Generated Content For Paged Media" (GCPM), kuris padeda WWW svetainių kūrėjams išvengti situacijų, kai vartotojo naudojamo interneto naršymo įrenginio ekrane telpa ne visos tinklalapyje paskelbto teksto eilutės ar nuotraukos. Kadangi ekrane būtų rodomas visas tinklalapio turinys, slinkties juostų nebereikia. Tuo atveju, jei WWW puslapio turinys netelpa į ekraną,  jį peržiūrėti galima krypties klavišais verčiant kitą puslapį, kaip puslapius e. knygų skaitytuvuose ar popierinėje knygoje.

Kol kas nė viena interneto naršyklė nėra suderinama su GCPM, tačiau „Opera Labs" išleido demonstracinę „Opera“ naršyklės versiją su šiuo plėtiniu, leidžiančia geriau suvokti autoriaus sumanymą. Norintiems išbandyti reikia šiame tinklalapyje pasirinkti naudojamą operacinę sistemą, parsisiųsti ir įsidiegti programą, o po to vėl atversti jau minėtą tinklalapį. „Examples" skyrelyje patekti keli GCPM plėtinio naudojimo pavyzdžiai.

Pasak Hakon Wium Lie, laikas parodė, koks turinio pateikimo būdas yra patogesnis. Maždaug prieš 2 tūkstančius metų žmonės naudojo papiruso ritinėlius, tačiau vėliau atsirado knygos, ir visi suprato, kad toks turinio skaitymo būdas yra kur kas patogesnis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: