Slaptos „Facebook“ turinio taisyklės: jokios erotikos ar nuogybių, bet sutraiškytos galvos tinka  (2)

Socialinio tinklo „Facebook“ vartotojų įkeliamą turinį tikrinančios kompanijos „oDesk“ buvęs darbuotojas paviešino taisykles, kuriomis vadovaujantis šalinamos netinkamos nuotraukos, vaizdo įrašai ar komentarai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Marokietis Amine’as Derkaoui už „Facebook“ turinio filtravimą gaudavo vos 1 dolerio per valandą užmokestį (tiesa, pridėjus komisinius atlyginimas pakildavo maždaug iki 4 dolerių per valandą). Jis lankė kursus, kad taptų moderatoriumi, tačiau dėl Ramadano praleido svarbų testą ir liko dirbti tik turinio vadybininku. Interviu JAV paskalų tinklalapiui Gawker.com jis teigė, kad didžiosios JAV kompanijos tiesiog išnaudoja trečiųjų šalių darbuotojus.

Palikęs „oDesk“ vaikinas nusprendė atkeršyti darbdaviams už žeminančias darbo sąlygas ir paviešino „Facebook“ turinio filtravimo taisykles. „oDesk“ darbuotojai, prižiūrintys didžiausio pasaulyje socialinio tinklo turinį, gauna 17 puslapių dokumentą, kurioje nuodugniai aprašoma, kaip elgtis, kai kuris nors „Facebook“ narys pažymi nuotrauką, vaizdo įrašą ar komentarą pašalinimui.

Šiose taisyklėse nurodoma, kad būtina blokuoti net lengvą erotiką ar nuogybes bei sekso scenas, net jei jos yra suvaidintos ir nesimato intymių kūno dalių. Tačiau nuotraukos ar vaizdo įrašai, kuriuose matomos gilios žaizdos, kraujavimas, sutraiškytos galvos ar kitos smarkiai sužeistos galūnės leidžiami – svarbiausia, kad nebūtų išvirtę viduriai.

Nuotraukose negali matytis šlapimo, fekalijų, vėmalų, spermos ir net ausų sieros. Draudžiama palikti ir miegančių ar sąmonės netekusių girtų žmonių nuotraukas, kuriose jų veidai apipiešti. „Facebook“ taip pat netoleruoja užgaulių ar rasistinių komentarų, tačiau juos galima palikti, jei jie yra ironiški ar parašyti humoristine forma.

Vaizdai ar tekstai apie nelegalų narkotikų vartojimą privalo būti ištrinti, nebent šnekama apie marihuaną. Tiesa, marihuanos entuziastų turinys bus pašalintas, jei aišku, kad pranešime kalbama apie šio svaigalo pardavimą, pirkimą ar auginimą.

Socialinis tinklas savo nariams pateikia kur kas abstraktesnes taisykles, palikdamas jiems patiems spręsti, koks turinys yra netinkamas. Turinio tikrintojai peržiūri tik tą informaciją, kurią kiti „Facebook“ nariai pažymėjo kaip netinkamą. Šį darbą „oDesk“ atlieka apie 50 žmonių iš viso pasaulio. Ši kompanija taip pat teikia turinio priežiūros paslaugas tokioms bendrovėms, kaip „Google“, „Wikipedia“ ir AOL.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: