NCITA mokslininkai sukūrė „nenulūžtančią“ operacinę sistemą  (5)

Kompiuteris staiga „pakibo“… Apie tai ne kartą girdėjome iš savo draugų, pažįstamų, darbo kolegų ar susidūrėme patys. Kai kuriais atvejais tokia situacija gali atrodyti kaip pasaulio pabaiga. Tačiau mokslininkai teigia, jog ateityje tokių problemų galima jei ne išvengti, tai bent jau gerokai sumažinti jų skaičių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nieko nėra blogiau už katastrofą kompiuterių sistemose, kurios veikia medicininėje įrangoje, transporto priemonių valdymo sistemose ar sudėtinguose technologiniuose procesuose. Kaip tik šią problemą eliminuoti siekia mokslininkai iš Australijos Nacionalinio informacinių technologijų tyrimų centro (NCITA), kurie jau eilę metų dirba prie apsaugos nuo šių problemų sistemos kūrimo. June Andronick ir jos vadovaujama komanda užsiima operacinės sistemos branduolio kūrimu, kuris turi būti suprojektuotas taip, jog „nenulūžtų“.

Dabartinės patikimos programinės įrangos kūrimo metodikos pagrindą sudaro bandymų ir klaidų metodas, kai programinės įrangos kūrėjai numato maksimalų galimą situacijų skaičių, o po to viskas testuojama. Tuo tarpu NCITA dirba pagal formalios verifikacijos metodą, kuris iki šiol buvo laikomas kaip netinkamas praktiniam taikymui.

J. Andronick suburta komanda sugebėjo pasinaudoti šia metodika formaliam kodo patikrinimui. Šis kodas sudaro didžiąją operacinės sistemos branduolio dalį, o pati OS bus naudojama su procesoriais, naudojamais išmaniuosiuose telefonuose, nešiojamuose sistemose bei medicininėje įrangoje.

Sistema tampa stabili, kadangi sukurtas kodas yra tas komponentas, kuris aprūpina prieiga prie svarbiausių kompiuterio resursų, tokių kaip procesoriaus laikas, atmintis, išorinė aparatinė įranga. Išoriniai informacijos įvesties ir išvesties įrenginiai ir t.t.

Naujoji australų technologija taip pat gali padėti apsisaugoti nuo kibernetinių atakų, kadangi operacinė sistema galės blokuoti nesankcionuotus veiksmus, kuriuos atlieka programinė įranga.

Įdomiausia tai, jog mokslininkų komanda sugebėjo suprogramuoti nedidelę operacinę sistemą, kuri visuomet elgsis taip, kaip tai numatė jos kūrėjai, ir daugiau „nelūžinės“. Aišku, primenama, jog problemų vis tik gali iškilti, jei atsiranda nesklandumų aparatinėje įrangoje. Dabar belieka sulaukti „negendančios“ aparatinės įrangos ir turėsime idealias kompiuterines sistemas. Vis tik idealas pasiekiamas?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)