Smunkant „Facebook“ akcijų vertei M. Zuckerbergas iškrito iš turtuolių Top-40  (12)

Nežinia, ar tai reikėtų vertinti kaip medaus mėnesio barnius, ar iš tiesų meilė tarp „Facebook“ ir Wall Street'o baigėsi, tačiau faktas, jog gigantiško socialinio tinklo akcijų vertė pirmą kartą nusirito žemiau 30 JAV dolerių ribos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antradienį akcijų biržos uždarymo metu akcijų vertė buvo 24 proc. žemesnė už pradinę akcijų kainą – ir visa tai įvyko vos daugiau nei per savaitę. Dėl to dabar vienas iš didžiausių istorijoje IPO jau vertinamas kaip pats nesėkmingiausias didelis IPO per pastarąjį dešimtmetį.

Kai kurie analitikai labai miglotai vertina įmonės ilgalaikes perspektyvas, o kiti tvirtina, kad antradienio akcijų vertės smukimas – per dieną vertė krito beveik 10 procentų – parodo, kad nepasiteisino žmonių lūkesčiai, siejami su „Facebook“.

„Horizonte nenusimato jokių teigiamų permainų“, sakė Niujorko investicijų tyrimų bendrovės „PrivCo“ analitikas Samas Hamadeh. Jis pažymėjo, kad „Facebook“ jau paskelbė apie lėtėjantį augimą ir kitas dabartinio finansinio ketvirčio problemas, taigi, lieka tikėtis, kad akcijų vertė ir toliau mažės.

Taigi, akcijų prekybos pradžioje 104 mlrd. dolerių vertinta „Facebook“ įmonė per pusantros savaitės atpigo iki mažiau nei 80 milijardų. Ir tartum problemų būtų per mažai, agentūra „Reuters“ paskelbė, kad JAV antimonopolinės tarnybos planuoja ilgai truksiantį „Instagram“ įsigijimo sandorio tyrimą, kuris gali gerokai prailginti šią įsigijimo procedūrą.

„Instagram“ įsigijimo sandoris, kurio idėjos autorius buvo pats „Facebook“ generalinis direktorius Markas Zuckerbergas jau susilaukė labai daug visuomenės susidomėjimo dėl milžiniškos sumos – 1 mlrd. dolerių – pasiūlytos už pelno iš esmės negaunančią, mažiau nei dvejus metus gyvuojančią bendrovę. Tiesa, sandorio vertė dabar yra gerokai mažesnė, nes buvo sutarta, kad nemaža dalis sumos už „Instagram“ bus mokama „Facebook“ akcijomis.

Beje, „Facebook“ akcijų kritimas iki 28,84 JAV dolerių antradienį buvo stebimas dar iki pranešimo apie „Instagram“ tyrimą pasirodymo (žinutė pasklido tik po to, kai prekyba akcijomis tą dieną jau buvo baigta). Analitikai teigia, kad investuotojai taip reagavo į nepatvirtintą informaciją, jog „Facebook“ ketina įsigyti dar vieną nepigiai kainuosiančią bendrovę – naršyklės „Opera“ kūrėjus.

Kai kurių analitikų manymu, „Facebook“ galėtų pasinaudoti „Opera“ aktyvinant savo mobiliųjų reklamų verslą, tačiau analitikai tvirtina, jog įsigijimo suma būtų bent 1 mlrd. dolerių, ypač jeigu „Google“ ar kuris kitas konkurentas įsikištų ir pabandytų kilstelėti kainą.

Gali būti, kad dar svarbesnis akcijų vertės kritimo antradienį veiksnys buvo kainų kritimą numatantys opciono sandoriai, sudaryti pirmą dieną, kai tik tokie sandoriai buvo leidžiami po IPO. Opciono sandoriai suteikia galimybę investuotojams pirkti ar parduoti akcijas už fiksuotą kainą ateityje – iš esmės tai prilygsta prognozavimui kokia tuo metu bus akcijų kaina.

Investuotojai „Facebook“ akcijų kainą prognozavo plačiame spektre nuo 16 iki 65 JAV dolerių. Tiesa, dauguma ateities sandorių numatė ir tolesnį akcijų kainų kritimą – tikriausiai tai ir lėmė aktyvesnį bandymą atsikratyti „Facebook“ akcijomis.

Bendrovės vertės kritimas glaudžiai siejamas ir su asmeninio M. Zuckerbergo turto mažėjimu – nuo gegužės 25 dienos jo bendro turto vertinimas sumažėjo nuo 16,2 mlrd. dolerių iki 14,7 mlrd. dolerių, todėl M. Zuckerbergas iškrito iš keturiasdešimties turtingiausių pasaulio žmonių sąrašo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)

Susijusios žymos: