Klaipėdoje šią vasarą bus užbaigtas pasyvus namas, galintis sutaupyti 140 tūkst. litų  (13)

Brangstant energijos ištekliams, visame pasaulyje populiarėja pasyvieji – energijos beveik nevartojantys namai. Galimybe sutaupyti vis labiau domisi ir lietuviai, Klaipėdoje jau baigiamas statyti pirmasis pasyvusis gyvenamasis namas, kuris visuomenei turėtų būti pristatytas liepos mėnesio pabaigoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

VšĮ „Ecovizija“ atstovo Gedimino Butkaus teigimu, galimybe statytis namus, kurie beveik nenaudoja energijos, labiausiai domisi jauni žmonės. Pasak pasyvių namų statytojų, lietuviai – gana atsargūs ir prieš priimdami sprendimą įsigyti tokio tipo namą, nori įsitikinti, ar jis tikrai bus energiškai efektyvus ir padės sutaupyti ne tik šilumą, bet ir pinigus.

„Apskaičiuota, kad gyvenant pasyviame name per 30 metų galima sutaupyti iki 140 000 litų. Jeigu dujų ir elektros kaina ir toliau kils, sutaupyta suma gali būti dar didesnė - su kiekvienu energijos šaltinių pabranginimu, tokių namų ekonominis efektas tik didėja. Tokiuose namuose energijos sunaudojimas beveik lygus nuliui arba yra labai mažas, kur didžiąją sunaudojamos energijos dalį sudaro atsinaujinančių išteklių energija. Svarbiausia pasyvaus namo idėja yra siekis sumažinti pastato energijos poreikį ir tuo pat metu išsaugoti tinkamą, komfortabilų mikroklimatą jo viduje. Lietuvoje A++ gyvenamieji namai kol kas naujiena, todėl prieš įsigydami tokio tipo būstą, žmonės nori jį pamatyti ne tik projekte, bet ir jau pastatytą, jį išbandyti, laikinai jame pagyventi ir taip įvertinti gaunamą naudą“, - sakė G. Butkus.

Nors mūsų šalyje pasyvieji namai dar tik skinasi kelią statybų rinkoje, kitose šalyse energiją padedančių taupyti namų paklausa išaugo kelis kartus. VšĮ „Ecovizija“ kartu su partneriais suvienijo savo jėgas ir įgyvendina pasyviojo namo projektą Norvegijoje. Fredrikstad mieste jau baigiama antro, suprojektuoto šios įmonės sertifikuotų specialistų, pasyvaus namo statyba. Šis namas ne tik energetiškai efektyvus, bet ir ekologiškas. Jame sumontuoti atsinaujinantys energijos šaltiniai, apsauga nuo saulės, rekuperatorius, modernus LED apšvietimas, įrengta buitine technika (buitinių prietaisų energijos klasė A+ ir A++).

Mėnesio pradžioje „Ecovizijos“ klasterio nariai atliko paskutinius matavimus ir bandymus. Gauti rezultatai parodė, kad namas atitinka pasyvaus – energetiškai efektyvaus namo standartus. Projekto koordinatorius, vadovas Aivaras Ringevičius džiaugėsi, kad kokybiškus ir energetiškai efektyvius namus moka statyti ne tik vokiečiai ar austrai, bet ir lietuviai. Šis namas Fredrikstad‘e bus viešai prieinamas, skelbiamos atvirų durų dienos. Bus atliekamas namo monitoringas – renkami duomenys apie energijos suvartojimą namo šildymui ir karšto vandens ruošimui, atsinaujinančių energijos šaltinių pagaminamą energiją ir t t.

Šio ir kitų namų projektai bus pristatyti KMTP organizuojamame renginyje. Pranešimus skaitys Vakarų Lietuvos pasyvių namų statybos pradininkai, diskusijose dalyvaus verslo įmonių vadovai ir Klaipėdos universiteto mokslininkai. Seminarui pasibaigus bus išduodami specialūs pažymėjimai.

„Susidomėjimas energiją taupančiais būstais vis didėja ne tik dėl galimybės sutaupyti, bet ir dėl ekologinės naudos. Besaikis energijos resursų eikvojimas sukelia ekologines problemas, mat taip į aplinką išsiskiria anglies dvideginis. Tai yra pagrindinės šiltnamio efektą sukeliančios dujos, dėl kurių vyksta globalinis klimato atšilimas. Taigi, taupydami vis labiau brangstančią energiją, ne tik taupysime savo pinigus, bet prisidėsime prie mūsų planetos išsaugojimo“, – pasakojo KMTP direktorė Roma Stubrienė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(0)

Komentarai (13)