10 radioaktyviausių pasaulio kampelių  (10)

Nors šiais metais įvykusi katastrofa Fukušimoje ir paskatino kalbas apie radiacijos pavojų, daugelis žmonių iki šiol nesuvokia, kad radiacinis užterštumas kelia pavojų visame pasaulyje. Radionuklidai yra vienos iš pavojingiausių toksinių medžiagų, o kai kurių radioaktyvių atliekų buvimo vietos gali nustebinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

10. Hanfordas, JAV

Hanfordo komplekse Vašingtono valstijoje buvo kuriama pirmoji atominė bomba. Šaltojo karo metais kompleksas smarkiai padidino gamybos apimtis. Nors daugiau jis nebenaudojamas, čia yra saugomi du trečdaliai visų šalies radiacinių atliekų – 200 000 kubinių metrų skystųjų atliekų ir 700 kubinių metrų kietųjų atliekų; o daugiau kaip 500 kvadratinių kilometrų gruntinio vandens yra užteršti radiacija. Žala aplinkai verčia suvokti, kad radiacijos pavojų gali sukelti ne tik branduolinis karas, bet ir tai, kas slypi pačioje Tavo šalies širdyje.

9. Viduržemio jūra

Jau seniai sklinda gandai apie tai, kad italų mafijos Ndrangheta sindikatas išmesdavo į jūrą pavojingas atliekas, tarp jų ir radioaktyvias, ir pasipelnydavo iš to. Italijos nevalstybinės organizacijos Legambiente atstovai mano, kad nuo 1994 metų Viduržemio jūroje buvo nuskandinta apie 40 laivų, prikrautų įvairių toksinių ir radioaktyvių atliekų.

Jeigu šie pareiškimai yra tiesa, jie verčia rimtai susimąstyti apie šios jūros užterštumo lygį. Tikrieji pavojaus mastai paaiškės tuomet, kai dėl natūralaus susidėvėjimo arba kitų procesų bus pažeistas šimtų statinių vientisumas. Taigi ir šiam nuostabiam pasaulio kampeliui galimai gresia ekologinė katastrofa.

8. Somalio pakrantė

Kadangi jau prabilome apie šį grėsmingą verslą, reikia paminėti, kad italų mafija neapsiribojo vien savo regionu. Teigiama, kad likusiose be valstybės apsaugos Somalio vandenyse buvo skandinamos branduolinės medžiagos ir nuodingi metalai, tarp kurių – daugiau kaip 600 statinių toksinių ir radioaktyvių atliekų. Spėjama, kad dėl 2004 metais įvykusio cunamio į pakrantę bangomis išneštos rūdijančios statinės su atliekomis buvo numestos į vandenį dar 1990 metais. Šalyje jau ir taip klesti anarchija, o atliekų poveikis gyventojams gali būti dar pražūtingesnis.

7. „Majak“, Rusija

Gamyklinis kompleksas „Majak“ Rusijos šiaurės rytuose dešimtmečius gamina branduolines medžiagas, o 1957 metais čia įvyko vienas didžiausių atominių incidentų. Po sprogimo į orą buvo išmesta iki šimto tonų radioaktyvių atliekų ir buvo užteršta didžiulė teritorija. Apie šį įvykį visuomenė sužinojo tik 1980 metais.

Sprogimas sukėlė itin sunkias pasekmes aplinkiniams gyventojams, atsidūrusiems labiausiai užterštose teritorijose. Žmones apėmė isteriška baimė, kai pradėjo plisti nežinoma paslaptinga liga. Aukoms nuo veidų, rankų ir kitų kūno vietų tiesiog nusinerdavo oda.

Per kelerius metus po avarijos buvo užarta arba tiesiog išbraukta iš dirbamų žemių sąrašo apie 1330 kvadratinių kilometrų dirvožemio. Visą šią žemę, išskyrus 200 kvadratinių metrų, vėl buvo leista dirbti 1978 metais. Net ir šiais laikais kai kurias užterštas teritorijas pravažiuojančių automobilių vairuotojams liepiama kirsti nesustojant ir užsidarius langus.

Kita didelė katastrofa čia įvyko 1967 metais, kai sausra beveik išdžiovino Karatajaus ežerą, o audringi vėjai pakėlė į orą ir išbarstė radioaktyvias ežero dugno dulkes maždaug 25 000 kvadratinių kilometrų teritorijoje, paskleisdami 5 milijonus kiurių radioaktyvių medžiagų virš pusės milijono gyventojų galvų. Dabar šiame ežere, labiau panašiame į pelkę, galiausiai susikaupė 120 milijonų ilgaamžių cezio ir stroncio radionuklidų, o radiacija iš ežero povandeniniais vandenimis išplito nuo dviejų iki trijų kilometrų tolyn nuo ežero kranto. Žmogus, atsistojęs ant ežero kranto šalia vietos, kur įrengti atliekų išpylimo vamzdžiai, mirtiną radiacijos dozę gautų per valandą.

6. Sellafield, Didžioji Britanija

Sellafield pramoniniame komplekse iš pradžių buvo gaminamos atominės bombos, dabar tai yra komercinės paskirties objektas. Tačiau jame įvyko daugybė avarijų, dėl kurių daugiau kaip du trečdaliai jo pastatų buvo užteršti radiacija. Kompleksas kasdien išpila į jūrą apie 8 milijonus litrų radiacinių atliekų, todėl Airijos jūra yra laikoma pačia radioaktyviausia pasaulyje. Anglija garsėja savo žaliais laukais ir nuostabiu kraštovaizdžiu, tačiau iš tikrųjų šios išvystytos šalies širdyje įsikūrė grėsmingas objektas, kasdien išmetantis pavojingas atliekas.

5. Sibiro chemijos kombinatas, Rusija

„Majak“ nėra vienintelė užteršta Rusijos vietovė; Sibire yra chemijos pramonės objektas, kuriame daugiau kaip 40 metų yra kaupiamos branduolinės atliekos. Skysčiai yra saugomi atviruose baseinuose, o prastai prižiūrimuose rezervuaruose yra daugiau kaip 125 000 tonų kietų medžiagų. Dėl vėjo ir lietaus buvo užterštos aplinkinės teritorijos. Nors snieguotas landšaftas atrodo nepaliestas ir švarus, bet iš tikrųjų čia slypi didelis pavojus žmogui ir gamtai.

4. Semipalatinsko poligonas, Kazachstanas

Kažkada čia buvo atliekami branduolinių ginklų ir pirmosios atominės bombos bandymai, nors tuomet šiame regione gyveno apie 700 000 žmonių. Čia TSRS susprogdino savo pirmąją atominę bombą, be to, tai yra daugiausia branduolinių sprogimų mačiusi vietovė pasaulyje – 456 bandymai per 40 metų, nuo 1949 iki 1989 metų.

Nepaisant to, kad visi bandymai buvo atliekami slaptai iki pat poligono uždarymo 1991 metais, radiacija pakenkė daugiau kaip 200 000 žmonių sveikatai. Noras sunaikinti už geležinės uždangos esančius priešus sužalojo savus TSRS piliečius.

3. Mailuu-Suu, Kirgizija

Mailuu-Suu miestas yra vienas iš labiausiai užterštų visame pasaulyje; tačiau radiaciją čia sukelia ne atominės elektrinės ir bombos, o išgaunama medžiaga – uranas. Nors darbai seniai pasibaigė, liko 36 uraninių atliekų sąvartynai, kurių bendras tūris sudaro apie 2 milijonus kubinių metrų. Be to, tai yra didesnio seisminio aktyvumo regionas, ir bet kuris didesnis žemės drebėjimas gali sukelti katastrofą, o į upę, kuria naudojasi šimtai tūkstančių žmonių, pateks radioaktyvios atliekos.

2. Černobylis, Ukraina

Vienos garsiausių ir baisiausių avarijų vieta. Černobylis vis dar išlieka labai užterštas. Po avarijos radiacija paveikė apie 6 milijonus žmonių; prognozuojama, kad mirė arba mirs iki 93 tūkstančių iš jų. Radiacijos lygis šimtus kartų viršijo Hirosimos ir Nagasakio atominio bombardavimo metu pasklidusią radiaciją. Apie 70 procentų Černobylio radiacijos „suvirškino“ Baltarusija, o susirgimų vėžiu skaičius šioje šalyje drastiškai išaugo. Net ir šiandien žodis „Černobylis“ sukelia sąmonėje kraupius žmonijos kančių paveikslus.

1. Fukušima, Japonija

Šių metų kovo 11 dieną Japonijoje įvyko didžiulis žemės drebėjimas, o po to šalį nusiaubė cunamis. Fukušimos atominėje elektrinėje įvyko avarija, radiacijos lygis pakilo toli nuo elektrinės, o 20 kilometrų atstumu radiacija viršijo normas tūkstančius kartų, iš rezervuarų ištekėjo daug tonų radiacija užteršto vandens. Japonijos vyriausybės duomenimis, per Fukušimos atominės elektrinės katastrofą į aplinką patekusio radioaktyvaus cezio Cs-137 kiekis 168 kartus viršija pasklidusį per Hirosimos branduolinį bombardavimą 1945 metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Vyras.lt
Vyras.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai (10)