Balio mokykloje – prie akmens pritvirtintas saulės energiją naudojantis bankomatas  (4)

Mokyklų teritorijose esantys bankomatai – jau nebe naujiena. Visgi „Green School“ („Žalioji mokykla“), esanti Indonezijos Balio saloje, išsiskiria iš kitų, nes savo mokyklos miestelyje turi saulės energiją naudojantį bankomatą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokyklai nusprendus įsirengti bankomatą jai buvo nustatyti tam tikri reikalavimai. Visų pirma bankomatams reikalinga elektra ir tvirtas masyvus betoninis pagrindas, prie kurio jie yra pritvirtinami. Tačiau ekologiškas tradicijas puoselėjanti mokykla nenorėjo nei betono, nei laidais tiekiamos elektros energijos. Ypač dėl to, kad tai visiškai nederėjo su kryptingai institucijos siekiama tvarumo vizija.

Tačiau mokyklai bankomatas labai reikalingas, kadangi artimiausias yra net už 8 mylių, o toks važinėjimas reikštų dideles kuro išlaidas - vėl nusižengiama tvarumo vizijai.

Pasak Žaliosios mokyklos įkūrėjo Džono Hardy, saulės energiją naudojančio bankomato idėja kilo „Bank Internasional Indonesia“ bankininko vizito metu. Kai bankas sutiko įrengti bankomatus, misiją galima buvo laikyti pusiau sėkminga.

Mokykla, siekdama sukurti bankomato pagrindą, bet išnaudoti jam kuo mažiau betono, rado pakaitalą – didelį akmenį, o bankomato aparatą įtvirtino į jį varžtais. 

Bankomatui pastatytas bambukinis namelis, ant kurio iškelti 4 saulės kolektoriai. Jie padeda gauti pakankamai saulės spindulių, reikalingų bankomato veiklai užtikrinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekoidėjos.lt
Ekoidėjos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)