Klausau jūsų... Kas klausosi mobiliųjų telefonų savininkų pokalbių?  (3)

Organizuotos nusikalstamos grupuotės tobulėja kartu su visa visuomene. Savo nusikalstamiems tikslams pasiekti jos naudoja vis naujesnes technologijas. Lietuviai ne išimtis - jie greitai perima nusikalstamos veiklos metodus ir priemones iš kitų nusikalstamų grupuočių. Kas prasideda ir pasiteisina, tas netrukus atsiranda ir pas mus. Tad kokie gi galimi pavojai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar praėjusiais metais Maskvos policija sulaikė baltą mikroautobusą, kuris buvo prikimštas šnipinėjimo technikos. Policininkai nustebo: iš kur banditai sugebėjo gauti tokio lygio techniką? Pasirodo, kad yra trys šaltiniai.

Pirmas – karšti taškai. Vyksta pilietiniai karai, vyriausybių perversmai, būna užimamos valstybės institucijų patalpos. Per neramumus ir susirėmimus vieni vagia viską, kas papuola, o kiti orientuojasi į specialią techniką. Vėliau ją parduoda nusikalstamam pasauliui arba tam, kas yra pasirengęs mokėti gerus pinigus.

Antras šaltinis – kinų „stebukladariai“, kurie geba nukopijuoti viską, ką išranda ir pagamina kitos šalys. Jų pagaminta produkcija yra pasklidusi po visą pasaulį. Jie numušė specialiosios technikos juodosios rinkos kainą nuo maždaug 30 tūkstančių iki kelių tūkstančių JAV dolerių.

Trečias šaltinis – radioelektronikos specialybės studentai, kurie nekrapšto nosies per paskaitas, bet domisi sava specialybe. Tokie specialistai geba pagaminti specialią techniką.

Visi žino kas yra „bluetooth“? Internete galima rasti programas. Jas atsisiųsti bei instaliuoti į telefoną. Jos padeda prisijungti prie kitų mobiliųjų telefonų. Faktiškai su kitu telefonu gali daryti viską. Gali peržiūrėti visą telefone laikomą informaciją. Gali skambinti, siųsti žinutes ir t. t. Tu jį valdai taip pat kaip ir savininkas. Yra tik vienas trūkumas. Tuo metu, kai esi prisijungęs prie mobiliojo telefono, savininkas ekrane mato visus tavo atliekamus veiksmus, aišku, jei jis žiūri.

Jau minėtame mikroautobuse Maskvos policininkai rado įrenginius, kuriems padedant banditai galėdavo per „bluetooth“ ryšį prisijungti prie bet kurio pro šalį einančio piliečio mobilaus telefono aparato. Prisijungę siųsdavo mokamas žinutes. Viskas būtų buvę gerai, jei sukčiai nebūtų buvę godūs. Jie norėjo gauti daug, vienoje vietoje ir iš karto. Žinutes siuntė stovėdami vienoje gatvėje. Jų išsiuntė labai daug.

Operatoriai nuolat stebi situaciją tinkle. Kai pamato, kad įvyksta kažkokie neaiškūs dalykai, imasi priemonių ir aiškinasi priežastis. Operatoriai pastebėjo, kad tinkle iš vieno mobilaus telefono bazinės stoties pradėta siųsti daug mokamų žinučių. Pradėjo aiškintis ir išsiaiškino. Informavo policiją, o ji sulaikė negeriečius.

Banditų mikroautobuse buvo ir kita įranga, kuri yra daug rimtesnė ir ją drąsiai galima priskirti šnipinėjimo įrangai. Ši įranga suteikė nusikaltėliams galimybę neteisėtai klausytis kitų žmonių pokalbių. Pasirodo, kad ši įranga veikia kaip melaginga mobiliojo ryšio bazinė stotis. Ji perimdavo visus telefoninius signalus iš pagrindinės bazinės stoties. Kaip žinoma, į kiekvieną mobiliojo ryšio stotį ateina ir išeina šifruoti signalai. Tai padaryta siekiant apsaugoti žmonių paslaptis nuo neteisėto pasiklausymo. Tačiau šį šifravimą galima įjungti ir išjungti kiekvienoje bazinėje stotyje. Tai padaryta saugumo sumetimais. Įvykus teroristiniam aktui ar kokiai nors kitai ekstremaliai situacijai teisėsaugos struktūros turėtų galimybę operatyviai pasiklausyti telefoninių pokalbių ir pagauti nusikaltėlius. Nusikaltėlių turėta įranga leido išjungti šifravimą ir perimti visus signalus.

Nuo šnipinėjimo įrenginio galingumo priklauso, bet galima klausytis pokalbių, kurie vyksta nuo 120 metrų iki 5 kilometrų atstumu. Žmogus, kurio telefonas yra pasiklausomas tokiu būdu, jokių pokyčių nepastebi ir nemato, nes, paprasčiausiai, jų nėra. Vienas požymis, kuris gali pasakyti jums, kad esate pasiklausomi, yra greitai išsikraunanti telefono baterija. Tačiau tam pastebėti reikia laiko ir nuolatinio stebėjimo.

Kitas įdomus dalykas, kurį atskleidė nusikalstamos grupuotės turėta technika, yra tai, kad galima nustatyti buvimo vietą ir pasiklausyti pokalbių esant neįjungtam telefono aparatui. Teigiama, kad išmanieji telefonai turi du ir daugiau operacinės sistemos branduolius. Vienas branduolys reikalingas tam, kad aptarnautų telefono aparate esančias funkcijas, kurios yra aprašytos kiekvienoje telefono naudojimo instrukcijoje. Išjungėte telefono aparatą – išjungėte ir branduolį. Kito branduolio pagrindas yra modemas, kuris nuolat veikia dėl baterijos. Jeigu jūs išjungiate telefono aparatą, tai šis branduolys veikia toliau. Jį aktyvuoti galima iš valdymo centro, t. y. nuotoliniu būdu. Tai padaryta vėlgi siekiant žmonių saugumo arba karinių tikslų.

Aukštųjų technologijų vystymasis suteikia žmonėms daug privalumų, tačiau pridaro papildomų problemų. Faktiškai privatus asmens gyvenimas tampa atviras – kaip atvirlaiškis. Į šį gyvenimą gali įsibrauti ir jį apžiūrėti ne tik teisėsaugos struktūros, kurios turi valstybės tam suteiktą leidimą ir kurių paskirtis saugoti piliečius nuo blogiečių ir nelaimių, bet ir nusikalstamos struktūros, kurios, naudodamosios naujausiomis technologijomis, siekia neteisėtai pasipelnyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(72)
(0)
(36)

Komentarai (3)