Sukurta sistema, kuri stebės vairuotojus ir neleis jiems užmigti už vairo  (1)

Dar visai neseniai mokslininkai pristatė Driver Safety Solution (DSS), kurios užduotis – neleisti vairuotojui užmigti už vairo. Kompiuterinis kompleksas gali nustatyti mikro miego momentus ir specialiu signalu informuoti vairuotoją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, DSS yra gana brangus – sistema kainuoja net 20 tūkst. JAV dolerių, taigi masinei rinkai jis netinkamas. Vis tik problemą gali išspręsti Marina Zimmermann iš Lozanos federalinės politechnikos mokyklos pasiūlytas sprendimas.

Teigiama, kad norint pastebėti žmogaus nuovargio simptomus, užtenka stebėti akies vokus. Tam reikalui naudojama kamera ir automobilyje integruotas kompiuteris. Jei tik sistema fiksuoja, kad akių vokai užmerkti ilgiau, nei turėtų būti, iš karto signalizuojama – tai gali būti vibracijas arba atitinkamas garsas. Tiesa, viską reikia matuoti realiu laiku, juo labiau, kad vairuotojas gali sukioti galvą, nešioti akinius, pravažiuojama ne tik per smarkiai apšviestus kelio ruožtus, bet ir per tunelius ir t.t.

Šios užduoties sprendimui buvo sukurtas specialus kompiuterinis modelis, kuris ignoruoja pašalinius faktorius. Tokiu būdu, atsirado sistema, kuri gali formuoti įvairius 3D akių (atmerktų ir užmerktų) modelius realiu laiku. Akių sekimui naudojama nedidelė infraraudonųjų spindulių kamera, kuri montuojama už vairo.

Pirmieji testai parodė, jog sistema demonstruoja visai neblogus rezultatus. Vis tik daug kas priklauso nuo kadrų dažnio: kuo jis didesnis, tuo sistema veikia tiksliau. Taip pat gali būti įvertintas galvos pasukimas, momentai, kai vairuotojas žiovauja ir t.t. Teigiama, kad artimiausiu metu sistema bus išbandyta kompanijos PSA Peugeot Citroën automobiliuose.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(3)
(0)
(0)

Komentarai (1)