Google pristatė naują operacinę sistemą Android 5.0 Lollipop  (3)

Kompanija Google pristatė galutinę mobilios operacinės sistemos versiją Android 5.0, kuri gavo kodinį pavadinimą Lollipop (Ledinukas). Apie tai kompanijos tinklaraštyje pranešė Android ir Chrome padalinio vadovas Sundar Pichai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Preliminarią platformos versiją, kuri iki šiol buvo vadinama Android L, kompanija parodė 2014 m. birželio mėnesį, tuomet pasirodė kūrėjams skirta platformos versija. Google pratęsė tradiciją ir Android pavadino saldumyno vardu, atsižvelgiant į jau panaudotas abėcėlės raides – ankstesnė Android 4.4 versija vadinosi KitKat. Po naujos platformos debiuto prieš Google būstinės pasirodys gigantiška ledinuko statula. Android 5.0 – tai jau 13-tas stambus mobilios platformos leidimas, tačiau pirmas, kuris buvo sukurtas, vadovaujant padalinio vadovui Sundar Pichai. Android 5.0 skiriasi žymiai perdaryta vartotojo sąsaja, kuri dar vadinama „materialiu dizainu“. Jis numato vizualinį „gilumą“ ir galimybę sekti šviesos šaltinį, minimalizmas mygtuko išvaizdoje, apvalios piktogramos vietoj kvadratinių. Platformoje numatyta funkcija „Pallete“, kuri leidžia kūrėjams automatiškai nustatyti paveiksliuko spalvas ir suderinti jas su naująja vartotojo sąsaja. „Lollipop skirtas pasauliui, kuriame vartotojas visą dieną sąveikauja su daugybe skirtingų ekranų turinčių įrenginių – nuo išmaniųjų telefonų ir planšečių iki televizorių. Su Lollipop taps lengviau tęsti darbą nuo tos vietos, kurioje jį baigėte – dainos, fotografijos, programėlės ir netgi neseniai atliktos paieškos užklausos iš vieno Android įrenginio automatiškai bus pasiekiami kituose“, – teigiama Google pranešime. Kompanija žada, kad Lollipop leidžia geriau kontroliuoti įrenginį: galima įjungti režimą „Priority“, kuris leis tik ribotam žmonių ratui susisiekti su vartotoju darbo metu, lygiai kaip ir pasirinktos programėlės – išsiųsti vartotojui pranešimą. Į svarbius platformos pranešimus galima atsakyti tiesiai iš blokavimo ekrano. Be to, įeinantys skambučiai nenutrauks programėlės naudojimo arba filmo peržiūros – vartotojas galės pasirinkti, ar atsakyti į skambutį, ar tęsti darbą toliau. Android 5.0 numatyta akumuliatoriaus talpos išsaugojimo funkcija, kuri, Google teigimu, pailgina mobilaus įrenginio darbo laiką apie pusantros valandos. Vartotojai galės matyti, kiek laiko liko iki to momento, kai reikės prijungti įkroviklį, o prisijungus prie elektros tinklo – kiek laiko liko iki pilno baterijos pasikrovimo. Lollipop leidžia sukurti kelias vartotojo paskyras viename įrenginyje, taip pat aktyvuoti svečio prieigos režimą. Įrenginio su naujuoju Android blokavimui galima naudoti PIN kodą, slaptažodį, gestą arba išmaniojo telefono prijungimo prie patikimo įrenginio, pavyzdžiui, išmaniojo laikrodžio arba automobilio.

Taip pat pranešama, kad su Android 5.0 mobilieji įrenginiai gaus taip vadinamą „Kill Switch“ funkciją, kuri pavers prarastą arba pavogtą telefoną visiškai nenaudingu. Jei anksčiau atsirado galimybė nuotoliniu būdu blokuoti telefoną, tai dabar atsirado funkcija „Factory Reset Protection“, prašanti įvesti slaptažodį prieš atstatant sistemą į gamyklinius parametrus.

Savo ruožtu, programinės įrangos kūrėjai gavo daugiau nei 5 000 naujų instrumentų, kurie leis kurti Android 5.0 skirtas programėles. Be to, naujoji platforma galės dirbti su 64 bitų procesoriais. Iš kitos pusės, Lollipop veiks ir nebrangiuose telefonuose, kurie turi vos 512 MB operatyvios atminties.

Android 5.0 Lollipop taps prieinama vartotojams per artimiausias kelias savaites. Pirmieji naują operacinę sistemą gaus išmanieji telefonai Nexus 4 ir Nexus 5, planšetės Nexus 7 ir Nexus 10, taip pat mobilūs įrenginiai, kurie priklauso Google Play Edition serijai.

Naujoji operacinė sistema bus gamykliškai įdiegta į naują išmanųjį telefoną Nexus 6, planšetinį kompiuterį Nexu 9 ir priedėlį Nexus Player, kurie buvo anonsuoti kartu su Android 5.0.

FACEIT.LT – IT Naujienos

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(44)
(2)
(42)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: