„Google“ ruošia staigmeną lietuviams  (1)

„Google“ dirbantys lietuviai jau bene metus ruošia netikėtumą: virtualų balso asistentą „Google Now“ moko lietuvių kalbos vingrybių. Nors paslauga oficialiai dar nepaleista, „Android" telefonų savininkai ir „Chrome“ naršyklių naudotojai jau gali išbandyti paiešką internete lietuvių kalba.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tam, kad telefonas ar naršyklė atpažintų tariamus lietuviškus žodžius, „Google“ paskyroje arba telefono nustatymuose lietuvių kalba turi būti nustatyta kaip numatytoji. To turėtų užtekti – spustelėkite mikrofono mygtuką šalia paieškos laukelio ir „ieškokite balsu“.

Daugeliu atvejų lietuviški žodžiai atpažįstami pakankamai tiksliai, tačiau įspėjame neturėti didžiulių lūkesčių: paslauga vis dar testuojama ir oficialiai nepaleista, o jei žodžius tarsite nepakankamai aiškiai, užklausą gali tekti pakartoti. Be to, kartais raktažodžiai įvedami be lietuviškų raidžių, gali nesutapti žodžių galūnės.

Panašu, kad telefonų savininkai kol kas gali naudotis tik paieškos balsu funkcija – bent mums nepavyko priversti „Google Now“ surinkti numerį, išsiųsti žinutę, įjungti programą, nustatyti žadintuvą ar priminimą. Tariant visas šias užklausas lietuviškai „Google“ pateikia paieškos internete rezultatus.

Trumpiau sakant, tobulėti dar tikrai yra kur. Bet vien tai, kad „Google“ nusprendė neignoruoti kalbos, kurią moka vos keli milijonai žmonių visame pasaulyje, įkvepia optimistiškai. Galbūt gąsdinančios prognozės, esą technologijų amžiuje nepopuliarios kalbos staigiai „išmirs“, perdėtos?

„Google“ verslo plėtros vadovas Baltijos šalims Vytautas Kubilius negalėjo atskleisti, kada numatomas oficialus paslaugos startas. „Pati balso atpažinimo paslauga vystoma jau daug metų, o lietuvių kalbos ėmėmės praėjusiais metais. Šįmet testuojame. Apie naujas paslaugas mes mėgstame pranešti tada, kai jos ir startuoja. Taigi negaliu pasakyti, kada tai įvyks“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(62)
(20)
(42)

Komentarai (1)