Pasakoja apie milžiniškas pajėgas Kryme: ten tokia koncentracija…  (34)

Rusija okupuoto Krymo teritorijoje sutelkė daugiau kaip 40 tūkstančių karių ir pusiasalyje atstato branduolinę saugyklą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai vasario 25-ąją interviu „5 kanal“ sakė buvęs Medžliso vadovas, Ukrainos liaudies deputatas nuo „Petro Porošenkos bloko“ Mustafa Džemilevas, praneša newsru.ua.

„Ten mažiausiai apie 40 tūkstančių karių. Pasienyje ten tokia koncentracija… Vien Džankojuje yra apie 60 karo lėktuvų, kurie pasiruošę skristi į mūsų pusę“, – sakė M. Džemilevas.

Jo teigimu, netoli Jaltos atstatoma branduolinė saugykla, kaip sovietiniais laikais.

„Ten veža cementą, ruošiama branduoliniam ginklui. Mums pranešė, kad ten jau gabenamos raketos, kurios gali nešti branduolinį ginklą“, – sakė liaudies deputatas.

M. Džemilevas pažymėjo, kad Kryme vyksta „absoliuti militarizacija“.

2014 metų lapkričio 12 dieną Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pareiškė, kad Krymo teritorijoje Rusija ketina suformuoti savarankišką tarprūšinę pajėgų grupuotę.

NATO tvirtina, kad Rusija į pusiasalį gabena ginkluotę, kuri gali nešti branduolines kovines galvutes.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo duomenimis, Rusijos pajėgos Krymo teritorijoje turi operatyvinį-taktinį raketų kompleksą „Iskander“.

Žurnalistinių tyrimų centro vadovė Valentina Samar tvirtina, kad šiandieninis Krymas – tai didelė, galinga karo bazė, kuriai Juodosios jūros baseine lygių nėra.

Pusiasalyje taip pat esą ruošiami teroristai.

Krymo aneksijai buvo ruošiamasi ilgus metus

M. Džemilevas teigė, kad Krymo aneksijos metu ukrainiečių pasirengimas gintis buvo niekinis, todėl galimybės pasipriešinti Rusijos veiksmams buvo minimalios.

„Tokio pobūdžio operacijos spontaniškai neatliekamos. Jai buvo rengiamasi ilgus metus, tiesiog jie laukė patogaus momento“, – sakė Krymo totorių lyderis. Jis pažymėjo, kad prieš Krymo aneksiją Ukraina buvo susilpninta.

„Dėl Janukovyčiaus pastangų Ukrainos gebėjimas gintis buvo niekinis. Visai šaliai 40 tūkstančių karių, iš kurių pasirengę mūšiui – vos šeši tūkstančiai žmonių. Tankai ir lėktuvai buvo be variklių, viskas buvo išvogta, – pasakojo M. Džemilevas. – Tačiau kai įsiveržia priešas, tavo pareiga – apginti savo šalį. Tačiau tokio nurodymo nebuvo“.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pirmadienį pažadėjo, kad Rusijos aneksuotas Krymas bus grąžintas Kijevo kontrolei, tačiau prorusiški regiono lyderiai pareiškė, kad to niekada nebus.

„Ukrainos valstybė susigrąžins kontrolę laikinai okupuotoje teritorijoje. Šiandien nekalbėsiu, kad tai įvyks greitai ir lengvai. Tačiau tai būtinai įvyks – mes kartu atstatysime naują Krymą, kuriame bus užtikrintos Krymo senųjų gyventojų, tai pat visų pusiasalio gyventojų teisės ir interesai, kad ir kokia būtų jų etninė, kalbinė ar religinė kilmė. Mes už tai kovojame ir kovosime kartu“, – rašoma P.Porošenko pranešime, kurį Kijevas išplatino minint „žaliųjų žmogeliukų“ invazijos tame Juodosios jūros pusiasalyje pradžios metines.

Pasak prezidento, praeitų metų vasario 23-ąją prasidėję įvykiai, vedę į prieštaringai vertinamą referendumą ir to regiono prijungimą prie Rusijos, buvo „ciniški veiksmai, kuriais siekta užgrobti Krymą“.

Tuo tarpu dabartinės Krymo valdžia pagrasino P.Porošenkai kariniu tribunolu dėl jo planų grąžinti pusiasalį Kijevo kontrolei.

„Mes jam (P.Porošenkai) žadėjome Krymo tribunolą – ir, patikėkit, jis bus. Atvesime čia ir teisime“, – Krymo administracijos vadovas Sergejus Aksionovas sakė žurnalistams Simferopolio mieste.

„Krymo grįžimo į Ukrainą niekada nebus. Krymas grįžo į tėvynę, į Rusijos Federaciją – visiems laikams“, – pridūrė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(44)
(37)
(7)

Komentarai (34)