Putinas jau kontroliuoja Ukrainos radiją, telefonus ir kompiuterius  (11)

Kremliui pavaldi programišių grupė sėkmingai įsibrovė į aukšto rango Ukrainos karo, žvalgybos ir pasienio apsaugos pareigūnų elektroninio pašto sistemą, pasinaudodama iš pažiūros Ukrainos vyriausybės siųstais pranešimais, skelbia newsweek.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors programišių naudojamos technologijos nėra labai aukšto lygio, tačiau atakos nuolatinės. Beveik neabejojama, jog už viruso, pavadinimu „Operacija Armagedonas“, stovi Rusijos federalinė žvalgybos tarnyba (FSB).

Ekspertų teigimu, Rusijos žvalgyba slepiasi ir už dar pavojingesnio 2010 metais pradėjusio veikti viruso, pavadinimu „Gyvatė“. Skaitmeniniai pėdsakai, palikti kode, rodo Maskvos laiko juostos prisijungimo duomenis bei rusiškus vardus, įrašytus programinėje įrangoje.

„Mažai šansų, kad tai padarė paprasti programuotojai. Per sudėtinga technika. Virusas puikiai sukurtas ir gerai įslaptintas“, – teigė kibernetinio saugumo organizacijos BAE vadovas Dave'as Garfieldas.

Pasak IT saugumo kompanijos „Symantec“, „Gyvatė“ įsiveržė į Ukrainos premjero administracijos ir bent dešimties Ukrainos ambasadų užsienyje duomenų bazes.

„Rusija dabar ne tik turi visišką priėjimą net ir prie slapčiausios Ukrainos valstybės informacijos, bet ir valdo skaitmeninę jos erdvę. Scena paruošta neramumams“, – sakė vienas žvalgybos pareigūnas.

Ukrainoje virusas taip pat atakuoja regioninės valdžios informacijos bazes. Kremlius turi puikiausią priėjimą ir prie telekomunikacijų sistemos. Visų pirma todėl, kad ji kurta Rusijoje.

Net ir sistema, kuria Ukraina naudojasi sekti savo piliečių veiksmus (Operatyvinės tyriamosios veiklos sistema (SORM)), buvo sukurta Rusijos KGB žvalgybos.

Krymo aneksijos metu Rusija lengvai perėmė Ukrainos nacionalinės telefonų kompanijos operacinį centrą pusiasalyje. Kibernetinio saugumo eksperto Jeffrey Carro teigimu, Rusija lengvai galėtų perimti ir visos Ukrainos elektrinių bei telekomunikacijos sistemų valdymą. „Ukraina nieko negalėtų padaryti“, – darė išvadą jis.

Kibernetinės atakos buvo sėkmingai rengiamos Krymo užėmimo metu. Ukrainos teisėsaugos pareigūnai patvirtino, kad aneksijos metu buvo atjungtos beveik visų pajėgų, galėjusių kelti grėsmę Rusijos kariams, komunikacijos sistemos.

Buvo blokuojamos mobiliųjų telefonų paslaugos. Kariniai laivai trikdė radijo komunikaciją. Krymo valdžios tinklalapis buvo užblokuotas. Telekomunikacijų paslaugos atjungtos, o kabeliai tiesiog nupjauti.

„Rusija puikiai pasirengusi elektroniniam karui, o Ukrainai tenka vytis. Ištisų kartų klaidos Ukrainos gynybos ministerijoje negali būti pataisytos per kelis mėnesius“, – teigė informacinio karo ekspertas Johnas Schindleris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(22)
(3)
(19)

Komentarai (11)