Rusai platina aštuonių simbolių žinutę, kuri nužudo „Skype“  (30)

Populiariausios pokalbių ir tiesioginio susirašinėjimo programos vartotojų forume pasirodė pranešimas apie aptiktą „Skype“ klaidą. Gavusi tam tikrą aštuonių simbolių žinutę, „Skype“ nulūžta ir paskui programos jau nebeįmanoma paleisti. Tai jau patyrė tūkstančiai pasaulio gyventojų, ir pažeistų įrenginių skaičius sparčiai auga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos portalas „CNews“ lyg didžiuodamasis praneša, kad žinutę sugalvojo rusai.

„Pasiuntus į „Skype“ šių aštuonių simbolių žinutę (dėl saugumo jos nenurodome, bet daug kas internete dėl to nesuka sau galvos), gavėjo „Skype“ programa „nulūžta“ ir jos nebeįmanoma atgaivinti. Kadangi gauta žinutė automatiškai išsisaugo jūsų pokalbių istorijoje, nesvarbu, kiek kartų mėginsite iš naujo paleisti „Skype“, jis kiekvieną kartą lūš paleidimo metu“, – rašo portalas „Windowscentral“.

Pasipylus gausiems pranešimams „Skype“ vartotojų forume, kompanijos atstovai reagavo ir pripažino, kad problema jiems jau žinoma ir dirba mėgindami ją pašalinti.

Patiems vartotojams, deja, pašalinti ją ne taip paprasta. Pranešama, kad nepadeda nei išsaugotos „Skype“ istorijos ištrynimas, nei programos perrašymas. Kiekvieną kartą pamėginus prisijungti tuo vardu, kuriuo buvo gauta žinutė, „Skype“ tiesiog nulūžta.

Taip atsitinka „Windows“ kompiuteriuose, „Android“ ir „iOS“ įrenginiuose. Taigi, jei jūsų paskyra buvo nulaužta viename įrenginyje, ji lūš visuose kituose, kai tik pamėginsite prisijungti. Problema nepaveikė tik „Skype“ programos „Apple“ kompiuteriams ir tų, kurie naudoja senesnę neatnaujintą versiją.

Atrodytų, kol kas paprasčiausias sprendimas „Skype“ būtų tiesiog blokuoti galimybę tokiai žinutei įsirašyti į pokalbių istoriją ir nesinchronizuoti jos tarp kompiuterių.

(Ne)veikiantys gydymo receptai

Prieš keletą valandų forume buvo pasirodęs ir pasiūlymas, kaip pagydyti „Skype“: reikia, kad asmuo, kuris žinutę pasiuntė, ištrintų ją, o jums perinstaliuoti senesnę „Skype“ versiją (versija 6.21). Tačiau šis pasiūlymas jau pašalintas ir neaišku, ar dėl to, kad nepatinka „Skype“ kūrėjams, ar dėl to, kad yra neveikiantis.

Kitą taisymo būdą nurodo tas pats rusų portalas „internet.cnews“, pranešęs, kad klaidą aptiko ir ją panaudojo būtent Rusijos programišiai (visas tekstas rusiškai yra čia): “Klaida veikia tik siunčiant žinutę iš kompiuterio, kuriame įdiegta senesnė „Skype“ versija, į kompiuterį su naujesne versija. Atvirkščiai nieko neatsitiks. Jei jūsų „Skype“ buvo taip sugadinta, atkurti programą galima pašalinus susirašinėjimo istorijos failą programos priedėlių direktorijoje (%appdata%\Skype\jūsų Skype vardas\main.db)

O tam, kad gauta žinutė nebūtų platinama kitiems jūsų įrenginiams, reikia uždrausti naujus įrašus į direktoriją %appdata%\Skype\DataRv. Jei užstrigo jūsų „Android“ programėlė, įdiekite ją iš naujo.“

Vienas iš daugelio naujų pažeidimų

Pranešimai apie šią problemą pradėjo sklisti naktį iš antradienio į trečiadienį, o trečiadienio rytą „Skype“ forumas jau mirga pranešimais apie nepasileidžiančią programą. Tai tik dar kartą įrodo, kokia kvailybė kankina žmones, vis norinčius išmėginti tai, kas tikrai pakenks. Būtent dėl to primygtinai nerekomenduotume internete radus siunčiamų simbolių seką (iš forumų žinutės su jos paminėjimų šalinamos akimirksniu) mėginti, ar tai tiesa.

Trečiadienio rytą pasirodė pranešimas ir apie dar vieną aptiktą žinutę, kai įterpus į tam tikrą simbolių seką (skype:…….. – toliau nenurodome dėl minėtų priežasčių) vartotojo „Skype“ vardą, jo programa lūžta. Tačiau šiuo atveju reikia, kad gavėjas tą nuorodą paspaustų.

„Apple“ fanatai irgi neturi kuo labai džiaugtis – neseniai aptikta labai panaši tarp „iPhone“ vartotojų populiarios programėlės „iMessage“ problema. Pasiuntus joje tam tikrą simbolių seką arabų kalba, programėlė persikrauna, ir vartotojas jos nebegali paleisti.

Taigi kibernetinis karas, regis, įsibėgėja ir persikelia į asmeninius žmonių įrenginius.

Papildyta:

Trečiadienio vakare „Skype“ paskelbė, kad rado sprendimą: „Mūsų programuotojų komandos sunkiai dirbo, kad išspręstų šią problemą, ir mes išleidome „Skype“ atnaujinimus visoms platformoms“, – pranešė „Skype“ forumo moderatoriai, ragindami atsisiųsti naujausią programos versiją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Arnoldas Lukošius
(54)
(2)
(52)

Komentarai (30)