Laikmena „Nanoform“ – jūsų informaciją išsaugos net kelis tūkstantmečius  (0)

Pasirodė neįprastas projektas – skaitmeninė laikmena, kuri gali tūkstančius metų saugoti duomenis. Startuoliai iš Grenoblio tvirtina, kad prietaisas nebijo vandens, ugnies, rūgšties ir kitų nepalankių aplinkos poveikių. Lyginant su USB kaupikliais, CD, DVD diskais ir kitomis laikmenomis, kurios, geriausiu atveju, duomenis išsaugos 30 metų, „Nanoform“ pranašesnis ne tik daug didesniu stabilumu, bet taip pat nebijo jokių mechaninių pažeidimų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nanoform“ pagamintas iš dirbtinio safyro, į kurį informacija įrašoma graviruojant lazeriu. Reikia pažymėti, kad ši medžiaga yra antra pagal stiprumą planetoje, nusileisdama tik deimantui. Jis yra naudojama estetinio dantų tiesinimo breketams ir sėkmingai atlaiko ilgalaikę apkrovą be mechaninių savybių ir išvaizdos pablogėjimo. Šios medžiagos savybės išradimui leis išsaugoti svarbiausius prisiminimus ir dokumentus: vaikų gimimo liudijimus, geriausias nuotraukas, meilės laiškus ar savo bendruomenės istoriją. Dirbtinis safyras nebijo temperatūros pokyčių, net jei „Nanoform“ panardinsite į lavą jam nieko nenutiks. Plona ir elegantiška laikmena gali tapti namų puošmena, o nepaprastosios padėties (gaisro, potvynio, žemės drebėjimo) atveju, jūs galėsite lengvai rasti ir atkurti duomenis.

Tačiau išradimas turi ir trūkumų. Jei į diską arba USB laikmeną informaciją galite įrašyti savarankiškai, tai „Nanoform“ gaminamas tik laboratorijoje, o duomenų kiekį riboja jo spindulys.

Keturi romano „Karas ir taika“ tomai tilpo į diską, kai raidžių aukštis buvo 10 mikronų. Be to, šios informacijos neįmanoma perrašyti. Galiausiai, diskas, dėl įrašymo technologijos ypatumų, saugo tik juodai baltas fotografijas ar dokumentus, o informacijos perskaitymui teks panaudoti mikroskopą.

25 mm skersmens „Nanoform“ su 12 000 x 12 000 taškų paviršiaus plotu kainuoja 130 eurų. Ant 50 mm disko (250 €) turėtų tilpti 19 000 x 14 000 taškų dydžio piešinys.

Vaizdo pristatymą galite pasižiūrėti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TOPCOM
TOPCOM
(20)
(3)
(17)

Komentarai (0)