Gyvybiškai svarbus išradimas: mokslininkai atrado greitą būdą jūros vandenį paversti geriamu  (2)

Išvalyti užterštą vandenį yra sudėtinga ir brangu. Gyvenantys skurdžiose šalyse beveik neturi galimybių į tai investuoti, todėl naujas itin pigus vandens valymo būdas jiems atrodo itin daug žadantis, rašo Sciencealert.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jį sukūrė Aleksandrijos universiteto mokslininkai iš Egipto. Šios procedūros metu naudojama gėlinimo technika, vadinama prevaporacija, kuri leidžia pašalinti druską iš sūraus vandens ir jį paversti geriamu.

Specialiai sukurtos sintetinės membranos, kad išfiltruotų dideles druskos daleles ir nešvarumus, o likusi vandens dalis yra pašildoma, išgarinama ir kondensuojama atgal į švarų vandenį.

Labai svarbu, kad membranos gali būti sukurtos bet kurioje laboratorijoje naudojant pigias medžiagas, kurių nereikia importuoti, o vandens išgarinimui nereikalinga elektra. Tai reiškia, kad šis procesas yra nebrangus ir tinkamas zonoms be įprastinio elektros energijos tiekimo – abu faktoriai labai svarbūs besivystančių šalių gyventojams.

Technika leidžia ne tik išimti druską iš jūros vandens, bet iš vandens gali pašalinti nuotėkas ir purvą. Mokslininkai į šį tyrimą sudėjo savo okeanografijos, chemijos inžinerijos, žemės ūkio inžinerijos ir biosistemų inžinerijos žinias. Jų tyrimas publikuotas žurnale „Water Science and Technology“.

Tiesa, iki technologijos pritaikymo dar ilgas kelias – prie projekto dirbantys akademikai sukūrė pilotinį testą, kuris parodytų, kad jų technologija veiksminga plačiu mastu. Taip pat reikia išspręsti iššūkius, susijusius su šio proceso metu susidarančiomis atliekomis.

Tačiau džiugina tai, kad procedūra galėtų pakeisti milijonų žmonių gyvenimus – maždaug 750 mln. žmonių mūsų planetoje neturi priėjimo prie geriamo vandens.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(51)
(8)
(43)

Komentarai (2)