Rusija plečia aktyvių karo veiksmų geografiją: „Galvojome, kad mus siunčia į Donbasą, pasirodo – į Siriją“  (16)

Rusija siunčia savo karinę techniką ir karius į Siriją. Perkėlimas vyksta iš Novorosijsko karinio uosto, tačiau, anot „gazeta.ru“ paviešintos publikacijos, ne visi karininkai ir samdomi kariai nori ten kariauti, bet neturi galimybių nepaklusti įsakymui.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-09-20 Rusija plečia aktyvių karo veiksmų geografiją: „Galvojome, kad mus siunčia į Donbasą, pasirodo – į Siriją“  (16)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešimai apie tai, kad Rusija skubiai perkelia ginkluotę ir kariuomenę į Siriją, pasirodė praėjusią savaitę. Rusijos oficialieji asmenys ilgą laiką kaip mantrą bandę aiškinti, kad tiesiog siunčia Sirijai humanitarinę pagalbą ar karinius krovinius „pagal kontraktą“, šią savaitę jau kalbėjo atviriau. Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad rusų lėktuvuose, kurių kelionėms į Siriją aktyviai priešinasi JAV, iš tiesų yra „karinė produkcija“. Šios šalies prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pranešė apie galimus „karinius mokymus“ netoli Sirijos sienų.

„Sirijoje su ginklu mums nėra ką veikti“

„gazeta.ru“ rado Aleksejų N. iš Rytų karinės apygardos, kuris apie globaliuosius Rusijos valdžios planus Artimuosiuose Rytuose sužinojo post factum, kai jau atvyko į Novorosijską, iš kur, pasirodo, ir vyksta kariuomenės perkėlimas. Sužinojęs, kad jį, kartu su dalinio kolegomis netrukus išsiųs į Siriją, jis papasakojo „gazeta.ru“, kad jie nenori važiuoti kariauti į Siriją.

Bendravo su leidiniu keturi pagal kontraktą dirbantys kariai. Jie, anot „gazeta.ru“, neatrodė labai pasitikintys savimi, nelabai žinojo, ką jiems galima kalbėti, o ko ne. Tačiau dėl vieno jie buvo įsitikinę: Sirijoje su ginklu rankoje jiems veikti nėra ką.

„Mes nenorime važiuoti į Siriją, mes nenorime ten žūti, – kalbėjo vienas jų. – Nuo pat pradžių ši komandiruotė buvo pilna keistenybių ir nutylėjimų, situacija aiškėti pradėjo jau čia, Novorosijske“.

Įsakymas yra įsakymas

Anot vyrų, situacija karinėje bazėje jau nuo pat pradžių, kai ten atvyko specialiai atrinkti (jų pačių teigimu, „labiausiai perspektyvūs“) jų dalinio kariai, buvo ne tokia, kaip planuota. Jau prieš pačią „komanduoruotę“ į Novorosijską vadas surinko visus ir pareiškė, kad juos gali išsiųsti į „karštus kraštus“.

„Mums pasakojo, kad atvykimo vietoje bus karšta ir labai svarbu prisiminti higienos taisykles ir jokiu būdu neiti už karinio dalinio teritorijos, taip pat paaiškino, ką daryti ir kaip elgtis atsidūrus nelaisvėje ar apklausoje. Mums konkrečiai pasakojo, kad ten mums neįprastas klimatas, gyvatės visokios. Tačiau kur konkrečiai siųs, nesakė, vadovaujantis vadovybės nurodymu dėl slaptumo“, – „gazeta.ru“ pasakojo kariai.

„Į mokymus“ važiavę kariai, kai juos vežė pro Rostovą, pamanė, kad bus siunčiami į Donbasą. Rostovas liko už nugaros ir visi su palengvėjimu atsiduso, kol neprisiminė apie konfliktą Sirijoje. „Manėme, kad į Donbasą, o pasirodė – į Siriją“, – liūdnai pasakojo vienas iš karių.

Rugsėjo 7-ąją jie atvažiavo iki pat Novorosijsko. Dieną vyko karinės technikos iškrovimas, o naktį ją jau krovė uoste į laivus.

Kol kas, anot karių, kariniame dalinyje plinta įvairi informacija, o karininkai atsisako išduoti galutinį jų būsimos dislokacijos tašką. „Nuo technikos yra nuimami registracijos numeriai. Pasakojo apie karinės oro bazės stiprinimą Sirijoje, – pasakojo dar vienas karys. – Vienas iš krovinių skyriuje uoste dirbančiųjų pasakojo, kad mūsiškiai ten (Sirijoje) veikia jau keturis mėnesius“.

Anot „gazeta.ru“ rugsėjo 16-ąją į dalinį Novorosijske atvykęs Generalinio štabo atstovas kariams patvirtino, kad jie yra siunčiami į Sirijos miestą Latakiją (kontroliuojamą Rusijos remiamo Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgų), ir neatmetė galimybės dalyvauti kariniuose veiksmuose.

Sužinoję, kad juos tikrai siunčia į Siriją, grupė karių nusprendė pasidomėti galimybe atsisakyti vykdyti „slaptus įsakymus“, tačiau iš dalinio karinės prokuratūros jie gavo ne itin guodžiantį atsakymą: „O jūs žinote, kas jūsų laukia už atsisakymą vykdyti įsakymus kariuomenėje?“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(15)
(12)
(3)

Komentarai (16)