„Cortana“ prieš „Google Now“: ką iš tikro gali ir ko negali šiuolaikiniai virtualūs asistentai [Bandome #Windows10]  (1)

Septintoji diena su „Windows 10“ ir „Lenovo ThinkPad 8“ projekte „Bandome #Windows10“*. Šiandien nusprendžiau išbandyti „Cortana“ kompiuteryje ir palyginti ją su „Google Now“ savo „Android“ telefone. Virtualūs asistentai vis dar nėra mano dažniausia naudojama funkcija, tačiau „Microsoft“ labai didžiuojasi tuo, kad „Cortana“ yra „Windows 10“ dalis. Kartais tenka pasinaudoti ir „Google Now“ ir bent jau kol kas man šis balso asistentas atrodė priimtiniausias, todėl iškilo klausimas – ar „Cortana“ mūsų kompiuteriuose bus kažkas daugiau, negu dar viena funkcija „draugams parodyti“? Pasižiūrėkime:


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Namų ekranas

Tiek atsidarius „Cortana“, tiek atsidarius „Google Now“, galime matyti maždaug tą patį vaizdą – daugybė kortelių su man asmeniškai aktualia informacija – naujienomis, orais, akcijų kainomis ir t.t.

„Google Now“ šioje vietoje šiek tiek lenkia „Cortana“, nes parinktos man žymiai aktualesnės naujienos, be to, „Google Now“ netgi „ištraukė“ informacijos apie mano naująjį pirkinį. Iš kitos pusės, pažeidžiamas privatumas, todėl nuspręskite patys, kas yra svarbiau jums.




„Google Now“ taip pat palaiko ir trečios šalies naujinius, todėl galima matyti korteles iš „Feedly“, „eBay“ ir kitų programėlių, palaikančių šią funkciją. Įspūdinga.

Tuo tarpu „Cortana“ vienu mygtuko paspaudimu (arba prilietimu) taip pat gali nukelti jūs į visus jūsų priminimus, užrašus, nustatymus turinio, kurį norite matyti ir formą, kurią galite užpildyti, jeigu turite nusiskundimų ar patarimų dėl „Cortana“. Šioje vietoje „Cortana“ gana smarkiai lenkia „Google Now“, nes „Google“ asistentas neturi nieko panašaus, o norint pakeisti turinio nustatymus, reikia lįsti gilyn į programėlę.

Taigi, nei vienas, nei kitas asistentas kol kas neturi idealaus pradinio lango – iš „Google“ norėtųsi daugiau tvarkos, organizuotumo ir paprastumo, tuo tarpu iš „Microsoft“ – funkcionalumo.

Balso atpažinimas

Valdymas balsu kol kas mums, lietuviams, yra vis dar tik žaislas, kadangi nei vienas virtualus asistentas kol kas pilnai nepalaiko lietuvių kalbos. Bet kartais valdymas balsu gali praversti, žinoma, jeigu jūsų virtualusis asistentas gali tinkamai atpažinti, ką jūs sakote ir jis yra pakankamai funkcionalus.

Man knietėjo išbandyti, kaip „Cortana“ atpažins tai, ką aš sakau, kadangi „Google Now“ kartais visiškai nepataiko. Rezultatas manęs nenustebino, bet ir nenuvylė. Iš pradžių pabandžiau legendinę frazę „How much wood would a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood“ – abu asistentai su šia užduotimi susitvarkė puikiai:


Nusprendžiau pereiti prie sudėtingesnės užduoties ir tiesiog paskaityti tekstą iš BBC. Iš pradžių „Cortana“ susitvarkė geriau, kadangi aš skaičiau „It is“, o ne „It’s“, tačiau pabaigoje „Cortana“ per daug susireikšmino ir pradėjo girdėti kažką apie save, nors jokios kalbos apie „Cortana“ net nebuvo.

   

Pabaigai pabandžiau perskaityti vieną iš sudėtingiausių žodžių anglų kalboje ir nors „Cortana“ įdėjo tarpą ten, kur jo įdėti nereikėjo, manau, kad abu asistentai su užduotimi susitvarkė puikiai:

 

Tenka pripažinti, jog „Google Now“ turi nedidelį pranašumą ir balsą šis virtualus asistentas atpažįsta geriau, negu „Cortana“. Žinoma, galima būtų sakyti, jog dėl to kaltas „Lenovo ThinkPad 8“ mikrofonas, bet abejoju tuo – juk greitakalbę ar vieną iš sudėtingiausių anglų kalbos žodžių „Cortana“ atpažino puikiai!

Funkcionalumas

Nežinau, ar kas nors planuoja dažnai klausti savo kompiuterio, koks dabar oras arba kur yra artimiausia parduotuvė, telefone šis funkcionalumas atrodo naudingesnis, bet kas ten žino? Galbūt kada nors aš būsiu toks užimtas, jog visai negalėsiu pakelti akių nuo savo kompiuterio?

Vėlgi funkcionalumo testavimą pradėjau nuo ganėtinai paprastos užduoties – paklausiau, kiek gi dabar valandų ir koks oras Londone. Nors „Cortana“ išgirdo kažką neteisingai, bet ji bent jau sėkmingai parodė rezultatą, tuo tarpu „Google Now“ mane verčia eiti į išorinius puslapius. „Cortana“ 1-0 „Google Now“.


Į klausimą, „Should I wear a coat?“ („Ar turėčiau pasiimti paltą“) abu asistentai atsakė sėkmingai ir, žinoma, gavau rezultatą su orais. Puiku. Tačiau su klausimu, kur aš turėčiau eiti kavos, nesusitvarkė nei „Google Now“, nei „Cortana“ ir aš buvau nukreiptas į jų paieškos sistemas. Netgi nustebau.


Tada nusprendžiau, kad rytoj pirksiu „Macbook“, tik norėjau to nepamiršti. Paprašiau „Now“ ir „Cortana“, kad man tai primintų. „Cortana“ neteisingai išgirdo „Macbook“ (arba „Cortana“ tiesiog blefuoja, nes bijo būti išmesta), tačiau priminimą padaryti pasisiūlė, o „Google Now“ su užduotimi susitvarkė idealiai. Iš kitos pusės, „Cortana“ leido priminimą iki galo įrašyti naudojantis vien balsu, tuo tarpu „Google Now“ turėjau panaudoti rankas.


Apie savo naują pirkinį nusprendžiau pasigirti draugui el. paštu. Žinoma, tai dariau naudodamasis balsu ir mano nuostabai, abu asistentai susitvarkė be jokių „bet“. Visgi rasti artimiausią kirpyklą pasirodė sunkiau – nors „Google Now“ rezultatus parodė, tačiau „Cortana“ mane nukreipė į „Bing“.

 

Abu asistentai taip pat puikiai susitvarkė su matematika, kalendoriaus nustatymais, programų įjungimu ir t.t., tačiau nei vienas asistentas neatsakė į mano skundą, jog noriu valgyti. O galėtų. Tai tik įrodo, jog „Cortana“ „Windows 10“ kompiuteryje ir „Google Now“ „Android“ telefone pagal funkcionalumą yra labai lygiaverčiai varžovai. Bet manau, kad šioje vietoje „Cortana“ vos vos lenkia „Google Now“ – „Microsoft“ asistentas dažniau atsakydavo balsu ir aš dažniau galėdavau pabaigti užduotis nenaudodamas rankų. Fantastika!

„Cortana“ kompiuteryje turi didelį potencialą, bet „Google Now“ ji dar nelenkia

„Cortana“ „Windows 10“ kompiuteryje – ganėtinai smagi ir maloni naudoti. Žinoma, norisi tikslesnio ir man aktualesnio turinio pagrindiniame ekrane, bet tektų aukoti privatumą. Su laiku, ko gero, bus sutvarkytas ne visada tikslus balso atpažinimas ir pridėta dar daugiau funkcijų. „Cortana“ kompiuteriuose turi milžinišką potencialą ir aš manau, kad su laiku ji taps mūsų kasdienybės dalis. Bet kol kas ji vis dar nėra labai naudinga ir ji netgi nelenkia „Google Now“. Nors iš kitos pusės, galbūt nėra labai sąžininga lyginti kompiuterio ir telefono virtualų asistentą. Tuo tarpu jeigu žiūrint vien į asistentus kompiuteriams – „Cortana“ be jokių abejonių neturi konkurencijos ir tai jau nebėra tik dar viena funkcija, kurią rodysite draugams, „Cortana“ iš tikrųjų verta naudojimo!

Autorius: Erik Murin, Blog.Murinas.lt

*Šis straipsnis yra „Microsoft“ projekto Bandome #Windows10 dalis, kuriame devyni įvairių sričių specialistai ir IT entuziastai iš Lietuvos 10 dienų bando „Windows 10“ operacinę sistemą ir apie ją rašo, kuria vaizdo įrašus ar tiesiog dalinasi įspūdžiais. Visus šio projekto įrašus galite rasti ir sekti http://bandomewindows10.tumblr.com/
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Erik Murin
(11)
(2)
(9)

Komentarai (1)