Skylėta „Flash“ technologiją įkyrėjo ir jos kūrėjams: „Adobe“ rekomenduoja rinktis ką nors kitą, tik ne „Flash“  (7)

Panašu, kad ir bendrovė „Adobe“ galų gale yra pasirengusi atsisveikinti su savo sukurta „Flash“ technologija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savaitės pradžioje amerikiečių įmonė paskelbė, kad nuo šiol „ragins turinio kūrėjus svetaines kurti taikant naujus tinklo standartus“, tokius kaip HTML5, o ne „Flash“. Be to, „Adobe“ mažins „Flash“ vardo žinomumą, pervadinant savo animacijos programėlę iš „Flash Professional CC“ į „Animate CC“, rašo „The Verge“.

Kadaise interneto svetainių darbuose dominavusi „Flash“ technologija palengva praradinėjo savo pozicijas ištisus 10 metų. Iš dalies „Flash“ pozicijas susilpnino išmaniųjų telefonų išpopuliarėjimas, iš dalies – itin prasta šio įrankio reputacija kibernetinio saugumo požiūriu. Nors iš pradžių „Flash“ po pasaulį plito kaip gaisras perdžiūvusiame miške, nes suteikė galimybę kurti pagal tuometinius standartus itin dinamiškas, animuotas svetaines bei interneto žaidimus, tačiau bėgant metams į viešumą pradėjo lįsti vis daugiau ir daugiau „Flash“ trūkumų. Šios technologijos pagrindu sukurtos svetainės dėl didelio techninių išteklių poreikio gali lėtai veikti ir greitai išsekinti nešiojamojo kompiuterio akumuliatorių. Bet kur kas svarbiau yra tai, kad šiame įrankyje yra gausybė kibernetinio saugumo skylių, dėl kurių paprasto „Flash“ filmuko peržiūra yra potenciali grėsmė kiekvienam internautui.

Tiesa, „Adobe“ jokiu būdu nekerta „Flash“ galvos vienu kirčiu – technologijos naudojimas yra interneto svetainių kūrėjų reikalas. Bendrovė savo pranešimu tiesiog pripažįsta interneto realybę. HTML5 išstūminėja „Flash“ iš svetainių kūrimo darbų, kuomet reikalingi animuoti vaizdai ir interaktyvumas: naujesnioji technologija yra visais požiūriais geresnis pasirinkimas, be to, HTML5 yra atviras standartas.

Pripažindami, kad „Flash“ iš lėto miršta, „Adobe“ galės užimti geresnes pozicijas kuriant ateities interneto animacijos įrankius. „Flash Professional CC“ jau gali kurti HTML5 turinį – anot „Adobe“, taikant HTML5 technologiją jau dabar sukuriama apie trečdalį viso „Flash Professional CC“ turinio. O pervadinant įrankį į „Animate CC“, „Adobe“ jį galės pardavinėti ne kaip profesionalams skirtą „Flash“ kūrimo įrankį, bet kaip bendrą internetui skirtos animacijos kūrimo įrankį. Pavadinimo keitimas bus įvykdytas kitų metų pradžioje.

Pats „Flash“ nesikeis, „Adobe“ ir toliau užtikrins šios technologijos palaikymą. Tačiau panašu, kad didesnioji šio palaikymo dalis bus skirta saugumo užtikrinimui. „Adobe“ skelbia, kad glaudžiai bendradarbiaus su „Microsoft“ ir „Google“ siekiant užtikrinti „Flash“ suderinamumą ir saugumą šių bendrovių kuriamose naršyklėse. O kartu bus palaikomi ryšiai ir su „Facebook“, siekiant užtikrinti socialiniame tinkle žaidžiamų žaidimų saugumą. „Adobe“ tikisi, kad kurį laiką „Flash“ technologija vis dar bus naudojama, ypač kuriant interneto žaidimus ir „aukštos kokybės“ vaizdus, nes HTML5 ar kitiems technologiniams standartams dar trūksta brandumo ir gebėjimo užtikrinti tam tikrus specifinius poreikius.
 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(23)
(1)
(22)

Komentarai (7)