Vėl keičiasi techninės apžiūros atlikimo tvarka: nuo sausio 1 d. atsiranda leidimai atvykti į techninės apžiūros centrus  (4)

Jei pražiopsojote, kad baigėsi jūsų automobilio techninės apžiūros galiojimas, arba jei netekote apžiūros lapo dėl KET pažeidimų, galite bent šiek tiek lengviau atsipūsti – automobilio nereiks vilkiku transportuoti į techninės apžiūros centrus. Nuo sausio 1-osios bus išduodami vienkartiniai leidimai atvykti pasitikrinti automobilį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokiu būdu nereiks rizikuoti ir važiuoti be techninės apžiūros talono arba sutaupysite pinigų, kuriuos būtumėte skyręs transportavimo paslaugoms.

Netrukus nuvykti į apžiūros cetrus bus galima legaliai ir nerizikuojant gauti baudą.

Leidimą išduos dviem būdais

Kaip informavo Valstybinės kelių transporto inspekcijos prie Susisiekimo ministerijos Technikos skyriaus patarėjas Olegas Pauliukovas, norint gauti leidimą reiks kreiptis į techninių apžiūrų centrus – arba nuvykti pačiam, arba užpildyti formą internetu.

Transporto priemonės savininkas arba valdytojas asmeniškai arba per įgaliotą asmenį, turintį atitinkankamą įgaliojimą, galės kreiptis į techninės apžiūros įmonę, kuri išduoda sudarytą leidimą, suteikiantį teisę nuvykti į transporto priemonių techninės apžiūros įmonę atlikti privalomosios techninės apžiūros.

Kitas būdas - transporto priemonės savininkas arba valdytojas, prisijungęs prie Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos interneto svetainės (www.vta.lt) duomenų bazės, nurodys savo vardą, pavardę, transporto priemonės markę, modelį, valstybinį numerį, identifikacinį numerį, registracijos liudijimo seriją ir numerį, leidimo galiojimo laiką, techninės apžiūros įmonę ir stotį, į kurią turi būti pristatyta transporto priemonė privalomajai techninei apžiūrai atlikti, ir įgis galimybę atsispausdinti leidimą, suteikiantį teisę nuvykti į transporto priemonių techninės apžiūros įmonę atlikti privalomosios techninės apžiūros.

Gavus leidimą automobilio savininkas privalės užtikrinti, kad transporto priemonė nesukels pavojaus eismo saugumui, žmonių sveikatai, aplinkai, įsipareigos saugiai nuvykti į techninės apžiūros įmonę ir prisiimti visą su tuo susijusią atsakomybę. Tai asmuo turės patvirtinti savo parašu bei nurodyti vardą ir pavardę, be kurių popieriuje sudarytas leidimas arba skaitmeninis leidimas negalios.

Draudimas galioja

Be techninės apžiūros negalioja ir civilinės atsakomybės draudimas. Tačiau įsigaliojant naujai tvarkai numatyta išimtis.

Pagal naują redakciją, dalyvauti viešajame eisme leidžiama nustatyta tvarka įregistruotoms motorinėms transporto priemonėms ir (ar) priekaboms, kurių privalomoji techninė apžiūra atlikta ir galioja. Tame tarpe įskaitant transporto priemones, turinčias leidimą nuvykti į transporto priemonių techninės apžiūros įmonę privalomosios techninės apžiūros atlikti.

Be jokios abejonės, transporto priemonė turi būti apdrausta privalomuoju draudimu ir sumokėti valstybės nustatyti su transporto priemone ar su jos dalyvavimu viešajame eisme susiję mokesčiai.

Ką daryti, jei techninės apžiūros neįveiksite?

Natūraliai kyla toks klausimas, nes tik apie pusė automobilių pirmu bandymu įveikia apžiūrą.

Apraše nenustatyta, kaip transporto priemonė turi būti transportuojama, kuomet privalomosios techninės apžiūros metu transporto priemonei nustatomas didelis trūkumas arba draudžiantis eksploatuoti trūkumas.

Numatyta, kad laikinas leidimas maksimaliai gali galioti vieną parą – tai yra 24 valandas. Tai reiškia, kad ir neįveikus techninės apžiūros formaliai leidimas vykti į techninės apžiūros centrus galios. Žinoma, jei nebus pasibaigęs numatytas laikotarpis. Tad pasinaudojant juo ir nepažeidžiant KET bus galima nedelsiant nuvykti į servisą ir pašalinti trūkumus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Paulius Garkauskas
(31)
(10)
(21)

Komentarai (4)