Billas Gatesas žada padovanoti pasauliui tikrą stebuklą  (10)

Billas Gatesas ateities žmonėms žada tai, kas gali išgelbėti vis blogėjančią mūsų planetos situaciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis „Bill & Melinda Gates Foundation“ ir „Microsoft“ bendrovių įkūrėjas sako, kad jau nepakanka modernizuoti energijos tiekimo ir sumažinti aplinkos taršos gaminant elektrą. Todėl turtingiausias pasaulio žmogus kartu su kitais draugais milijardieriais 2015 metais įkūrė bendrovę „Breakthrough Energy Coalition“ (Energijos proveržio koalicija).

Jos tikslas yra investuoti pinigus į neįprastas energijos idėjas, tokias kaip vėjo ir saulės energijos pavertimą į kurą, naudojant specialius aitvarus vėjo energijai paimti dideliame aukštyje ar sukurti visiškai saugų neišsilydantį branduolinį reaktorių.

Jų 20 milijardų dolerių investicijos nėra altruistinės. Naujos pasaulio energijos infrastruktūros pakeitimas ir plėtotė gali atnešti trilijonų dolerių gražą.

Kas B. Gatesui yra stebuklas? Jam kompiuteris viename luste yra stebuklas. Internetas yra stebuklas. Mobilus telefonas yra stebuklas. Didieji mokslo atradimai, kurie ateina vis didėjančia sparta, yra stebuklas. Visa tai jam stebuklas todėl, kad jis geriau už kitus supranta, kiek daug žmonių milžiniškomis pastangomis juos kuria.

Jeigu turėtume pigesnę nei angliavandenilių energiją, visiškai švarią ir patikimai tiekiamą, jam tai taip pat būtų stebuklas. Jis mano, kad yra didelė tikimybė per ateinančius 15 metų tą stebuklą paversti realybe. Dabar iš naftos ir akmens anglių gaunamos energijos suvartojimas mažėja, o iš gamtinių dujų ir atsinaujinančių šaltinių – didėja.

Neseniai Billas Gatesas žurnalui „Scientific American“ davė interviu apie ateities energetikos vizijas. Pažvelkime, ką jis mano. Dabar skystieji angliavandeniliai, kaip benzinas, yra puikūs energijos nešikliai. Jie sukaupia energijos dešimt kartų daugiau, nei geriausios baterijos. Gamtinės dujos elektrinėms taip pat yra puikus kuras. Jos yra pigios. Sukūrus naujas elektros baterijas, jos galės konkuruoti transporte su iškastiniu kuru.

Jis mano, kad reali yra termobranduolinės sintezės perspektyva energetikai. Jis nori ateities energetiką padaryti pigesnę. Daug kur jau trūksta gėlo vandens. Bet vandenį galima paimti iš vandenynų ir išgėlinti, tik tam reikia pigios elektros energijos. Todėl gėlo vandens trūkumą lemia pigios elektros trūkumas.

Skalūninės dujos yra puikus energijos šaltinis, tik reikia tiksliai kontroliuoti jų gavybos procesus. JAV, įsisavinusios skalūninių dujų gavybą, ne tik pačios apsirūpino pigia energija, bet ir tapo jų eksportuotoja. Atmosferoje sparčiai didėja anglies dioksido kiekis ir keičia klimatą.

Jis mano, kad perspektyvus yra anglies dioksido laidojimas požemiuose. Reikia tik rasti tinkamas geologines struktūras ir atlikti patikimus mokslinius tyrimus. Bet ar visos tautos norės ir galės jį laidoti?

Indija bus didžiausias energijos vartotoja sekančiais dešimtmečiais, o kartu ir atmosferos teršėja. Dabar B. Gatesas finansuoja anglies dioksido laidojimo projektą, bet kol kas tonos palaidojimo kaina yra 100 dolerių ir kad technologija būtų rentabili, kainą reikia sumažinti iki 20 – 30 dolerių.

Padauginkime tai iš 36 milijardų tonų išmetamo į atmosferą anglies dioksido kasmet ir gausime jo laidojimo kaštus. Anglies dioksidą išmeta automobiliai, akmens anglių deginimas, gyvuliai ir gamyklos.

Knygoje „Sustainable Materials with Both Eyes Open“ rašoma, kaip aplinką teršia gamyba ir kiek plieno, medžio, plastikų, popieriaus, aliuminio mums reikės ateityje ir kokios technologijos sumažins energijos poreikius ir daroma išvadą, kad reikia pradėti pakartotinai naudoti gaminius. Juk galima vėl panaudoti, pavyzdžiui, sugedusio šaldytuvo ar kito prietaiso visas plastikines ir metalines dalis. Juk metalas nepagenda.

B. Gateso finansuojama kompanija „TerraPower“ kuria ketvirtosios kartos branduolinių reaktorių technologiją. Superkompiuteriais modeliuojamas reaktorių medžiagų nuovargis. Į reaktorių paleidžiama didžiulė potvynio banga, jį veikia dešimties balų Žemės drebėjimas, vulkano išsiveržimas, tiriama, kaip stipriausia radiacija veikia metalų kristalinę struktūrą.

Ši kompanija išbandė daugiau branduolinių reaktorių konstrukcijų nei kada nors visos kitos. Visa tai leido suprasti, kaip pagaminti nedegraduojantį plieną. Neapsiribojama tik viena „TerraPower.“ Reikia bent 60 tokių „TerraPower“ tyrimams ir bandymams, nes reaktorių saugumą turi užtikrinti ne žmonės, ne mygtukai, ne apmokymai, bet fizika ir ekonomika, bent 10 kartų atliekų sumažinimas, ir kad nepritrūktume urano.

Billas Gatesas tikisi, kad iki 2024 metų sukurs saugų bandomąjį reaktorių, bent šešetą metų jį bandys ir apie 2030 metus pasauliui galės pasakyti: „Dabar statykite tokių reaktorių kiek norite. Jie saugūs“. Tai bus rimtas indėlis į pigios ir saugios energijos gamybą ir visuotinio klimato atšilimo mažinimą.

Reaktorius galima statyti žemynuose, jūrų, vandenynų ir ežerų pakrantėse, o taip pat ant laivų, kur jie turi saugumo ir reaktorių šaldymo privalumų. Branduolinė energetika turi būti plėtojama kartu su vėjo ir saulės energetika. Pigiai energijai gauti naudojima daug medžiagų – plienas, aliuminis, o taip pat vandenilio ir angliavandenilių gamyba, elektrokuro (naudojant mikrobus ir kitas priemones elektrai versti skystu kuru) ir kitos technologijos.

Žinoma, sunku įsivaizduoti lėktuvus be skystų angliavandenilių kuro. Bet tai nedidelė energijos dalis. Ją gali patenkinti biokuras arba elektrokuras. Billas Gatesas mano, kad energijos stebuklas jau išsiskleidžia. „TerraPower“ yra viena jo dalis.

Pasaulyje sparčiai plintančios saulės ir vėjo elektrinės yra kita. Šioms elektrinėms reikia gerų baterijų energijos saugojimui. Vokietija, Japonija, JAV, Kinija ir kai kurios kitos šalys vis daugiau naudoja atsinaujinančios energijos.

Iššūkis laukia elektros energijos gamybai panaudoti vėją dideliame aukštyje. Tokios turbinos keliose šalyse kuriamos ir bandomos. Kuriamos ir bandomos termobranduolinės sintezės elektrinės.

Didelis iššūkis yra brangūs fundamentiniai tyrimai, medžiagų savybių supratimas ir tinkamų sukūrimas. Esame arti racionalaus lydinių ir katalizatorių supratimo. Pigios energijos gamybai, kaip ir kelių tiesimui ar tiltų statybai, reikia geresnės medžiagotyros, – mano Billas Gatesas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(64)
(5)
(59)

Komentarai (10)