Kur internete naršo Šiaurės Korėjos politinis elitas?  (2)

Šiaurės Korėjoje interneto prieiga griežtai kontroliuojama, tačiau šalies elitui šios taisyklės negalioja. Remiantis nauja ataskaita, uždaros šalies lyderiai internete užsiima panašia veikla, kaip ir Vakarų šalių gyventojai – nuo naršymo socialiniuose tinkluose iki pornografijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žvalgybos kompanijos „Recorded Future“ ekspertai tris mėnesius stebėjo Šiaurės Korėjos vartotojų veiklą pasauliniame voratinklyje.

Daugeliu atvejų prisijungimai buvo neapsaugoti, tad šalies lyderių ir elito pomėgiai atsivėrė kaip ant delno.  Ataskaitoje nurodoma, kad dauguma paprastų Šiaurės Korėjos gyventojų neturi prieigos prie interneto.

Šalyje veikia mobilusis ryšys, kurį teikia vienintelis operatorius, valstybės valdoma kompanija „Koryolink“. Visgi mobilieji įrenginiai prieinami toli gražu ne kiekvienam, o ir ryšys apribotas šalies viduje.

Kai kurie gyventojai gali naudotis vidiniu, valstybės kontroliuojamu intranetu, jungdamiesi prie jo per universitetuose ar interneto kavinėse esančius kompiuterius. Tai – universitetų studentai, mokslininkai ir dalis valdžios pareigūnų.

Tik nedidelė grupė žmonių turi tiesioginę prieigą prie pasaulinio interneto tinklo. Kaip teigiama ataskaitoje, tai – aukščiausias pareigas užimantys Šiaurės Korėjos pareigūnai, elito nariai. 

Ekspertų teigimu, jų naršymo internete įpročiai mažai skiriasi nuo mūsų. Jie daug laiko praleido socialiniuose tinkluose, tokiuose kaip „Facebook“ ir „Instagram“, skaitė naujienas ir naršė „Amazon“ parduotuvėje.

Taip pat Šiaurės Korėjos gyventojai daug laiko skyrė internetiniams žaidimams ir vaizdo turiniui, daugiausia iš Kinijos vaizdo įrašų svetainės „Youku“, taip pat „iTunes“ ir įvairių „torentų“. Labiausiai elito pamėgtas kompiuterinis žaidimas – „World of Tanks“.

Pageidaujantys privatumo naudojosi VPN ir VPS paslaugomis, kurios dažniausiai buvo užsakomos iš gerai Vakaruose žinomų kompanijų. Tik maždaug 1 proc. veiklos internete buvo bandoma užmaskuoti.  „Daugeliu atvejų VPN ir VPS paslaugos buvo naudojamos siekiant užslėpti ar palengvinti naršymą – vengiant pasyvaus interneto sekimo arba vietinių cenzorių.

Vienu JAV VPN tiekėju naudojosi „iPad“ savininkas. Jis tikrinosi „Gmail“ paštą, jungėsi prie „Google Cloud“, „Facebook“ ir MSN profilių bei žiūrėjo suaugusiems skirtą turinį. 

Kiti VPN ir VPS buvo naudojami paleisti „Metasploit“ (paslauga, skirta patikrinti tinklo saugumą – red.), atlikti pirkimams bitkoinais, patikrinti „Twitter“, žaisti kompiuterinius žaidimus, žiūrėti vaizdo įrašus, skelbti dokumentus „Dropbox“ ir naršyti „Amazon“, – nurodė „Recorded Future“. Šie duomenys paneigia kai kuriuos mitus apie Šiaurės Korėją.  „Šiaurės Korėją įprasta vadinti izoliuota šalimi.

Tiesa ta, kad Šiaurės Korėjos režimas nėra toks jau izoliuotas nuo išorinio pasaulio“, – teigė Šiaurės Korėjos ekspertė, profesorė Sheena Chestnut Greitens. 

Parengta pagal Dailymail.co.uk inf

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai (2)