Juokingi Rusijos propagandos metodai - politinius vertinimus pateikia amerikietis, kuris prekiauja muilu ir save vadina dainuojančiu poetu (Video)  ()

Rusijos televizijos NTV kanalo praėjusios savaitės programoje „Dienos rezultatai“ (rus. „Itogi dnia“) vienas iš siužetų buvo skirtas „audringai Vakarų reakcijai“, kurią tariamai iššaukė ketvirtadienį vykęs V. Putino metinis pranešimas Federacijų Tarybai. Anot NTV, „ažiotažo“ priežastis yra ta, kad „JAV buvo absoliučiai įsitikinusios, jog karinėje sferoje išlieka visos planetos priešakyje, tačiau dabar pasirodė, kad situacija kažkiek pasikeitė“, rašoma „theins.ru“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokį požiūrį programoje išdėstė Danielis Patrickas Welchas, pristatytas kaip amerikiečių politinis analitikas: „Ši isterija susijusi su tuo, kad JAV nuoširdžiai mano, jog karinėje terpėje lenkia Rusiją. Tiems, kurie stovi prie Amerikos vairo, buvo neįsivaizduojama, kad Rusija ir Kinija gali mus pavyti ir tapti realia grėsme. Taip jau buvo anksčiau, kuomet Valstijos norėjo sugriauti SSRS ir leido, leido, leido tam pinigus. Tačiau dabar visiškai kitas reikalas – trilijonai dolerių, kuriuos amerikiečiai investuoja į gynybą, paleisti vėjais. Tai paprasčiausiai totali nesėkmė“.

Rusijos propagandoje vis „žlunganti“ Amerika

Kur šis „ekspertas“ įžiūrėjo isteriją, nėra aišku. Atvirkščiai, reakcija į V. Putino pasisakymus buvo gana nuosaiki. D. Trumpas ne tik nedarė jokio viešo pareiškimo, jis net nelietė šios temos savo soc. tinklo paskyroje. Oficialioji JAV valstybės departamento atstovė Heather Nauert komentare spaudai apsiribojo tik žodžiais apie tai, kad jai buvo nemalonu matyti animacinio filmo kadrus, vaizduojančius branduolinį JAV puolimą. Didžiųjų žiniasklaidos atstovų tonas taip pat buvo tolimas nuo isterijos; pavyzdžiui „The New York Times“ ekspertai svarstė, kiek reali yra ginkluotė, apie kurią kalbėjo V. Putinas, suvokiant, kad Rusijos karinė doktrina daugeliu yra paremta apgaule. Televizijos „Fox News“, tradiciškai palaikančios D. Trumpą, reportaže V. Putino kalbą pavadino „trolinimu“. Daugelis leidinių su apgailestavimu pažymi, kad prasideda naujas Šaltasis karas.

Kuo dabartinė situacija iš principo skiriasi nuo praėjusio amžiaus Šaltojo karo, kuomet bandymas lenktyniauti su JAV ginklavimosi varžybose atvedė SSRS prieš faktinio bankroto, P. Welchas nesiteikė aiškinti, tačiau abiejų šalių karinių biudžetų santykis rodo, kad JAV žlugimą prognozuoti yra gerokai per anksti. Šių metų vasarį D. Trumpas paskelbė biudžeto planą, anot kurio 2019 metais gynybos reikmėms turėtų būti išskirta 686 mlrd. dolerių, tai yra triskart daugiau, negu visas Rusijos biudžetas. Rusijos karinis biudžetas šiuo metu sudaro 2,8 trln. rublių (apie 50 mlrd. dolerių).

Niekam nežinomas analitikas

Kas gi yra tas analitikas, darantis tokias drąsias išvadas? Danielis Patrickas Welchas gyvena Bostono priemiestyje, kur kartu su žmona yra įkūrę privačią mokyklą. Savo tinklapyje, kur jis save įvardija kaip „rašytoją, dainininką, vertėją, aktyvistą – „dainuojantis poetas“, D. Welchas prekiauja savo dainų disku, ne jo paties parašyta knyga, kritikuojančia JAV užsienio politiką, atvirutėmis ir muilu.

D. Welcho vertinimas video siužete

Savų knygų rašytojas, matyt, neturi, tačiau straipsnius apie politiką jis kartas nuo karto publikuoja mažai žinomuose skandalingų teorijų tinklapiuose, kur patekti gali iš esmė bet kuris norintis pasisakyti – „Truth Out“, „Consortium News“, „Third World Traveler“. Dažniausiai jis kritikuoja amerikiečių politiką, kurią laiko militaristine ir ekspansionistine. D. Welchas atjaučia „Rytų Ukrainos separatistams“, o oficialiąją Ukrainos valdžią vadina lygiai taip pat, kaip ir Kremliaus kuruojama propaganda – „Vašingtono kontroliuojama chunta“.

Savaime suprantama, į tokiu požiūriu spindintį amerikietį negalė nekreipti dėmesio ir Rusijos žiniasklaida, ir jeigu savo pasvarstymus jis viešina tik mažai kam žinomuose propagandiniuose kairiųjų puslapiuose, tai Rusijoje į jį kreipiasi ir jo komentarais „alternatyvią nuomonę“ atspindi didžiausios šalies naujienų agentūros ir televizijos. 2014-ųjų gegužę išvertė D. Welcho straipsnį, kuriame šis prognozavo, kad Ukrainos krizė nulems NATO ir Europos Sąjungos krizę, o „Pirmojo kanalo“ siužete jis tvirtino, kad Donbase kovoja keturi šimtai JAV samdinių. 2015-ųjų lapkritį televizijai RT jis porino, kad Ukraina pardavinėja ginkluotę ISIS, o 2016-ųjų gegužę tame pačiame kanale jis apgailestavo dėl paleistos į laisvę Nadijos Savčenko, pavadinęs ją „žudike, kuri Porošenkos vardu priėmė sprendimą dalyvauti Ukrainos rytų gyventojų engimo procese“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(10)
(2)
(8)

Komentarai ()