„Syma X5C“ vadinamas geriausiu dronu su HD kamera iki 50€: kaip iš tikro jis veikia, kokie jo pagrindiniai privalumai ir trūkumai (Apžvalga, Video)  ()

Dabar rinkoje yra tiek daug įvairios formos, dydžio, funkcionalumo ir kitais aspektais išsiskiriančių dronų, kad yra ganėtinai sunku išsirinkti asmeniškai patį tinkamiausią. Žinoma, ne kiekvienas sau gali leisti už droną mokėti ir keletos šimtų ar net tūkstančių eurų. Bet yra ir itin finansiškai patrauklių pasiūlymų.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-03-17 „Syma X5C“ vadinamas geriausiu dronu su HD kamera iki 50€: kaip iš tikro jis veikia, kokie jo pagrindiniai privalumai ir trūkumai (Apžvalga, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas iš tokių yra „Syma X5C“. Net ir apžvalgos autorius „IGN Tech“ teigia, kad jei jus domina kvadkopteriai, bet nenorite išleisti daug pinigų į kažką tokio, kas nulėks į krūmus, turėtumėte atkreipti dėmesį į tokius dronus, kaip „Syma X5C“.

Šis dronas ne tik, kad kainuoja mažiau nei 50 eurų, bet ir sukurtas taip, kad galėtų atlaikyti ir daugybę smūgių. Gana sunkoka tuo patikėti, tačiau šis biudžetinis dronas turi netgi ir kamerą.

Visgi, su šiuo dronu yra tam tikrų niuansų, tad pasižiūrėkime įdėmiau į „Syma X5C“ kvadkopterį.

„Syma X5C“ pakuotės turinys:

1) nuimama 2 MP 1280 x 720p filmavimo kamera, kuri yra skirta fiksuota nuotraukoms ir video įrašui;

2) keturios oro sraigtų apsaugos, kurias apžvalgos autorius tikrai rekomenduoja sumontuoti. Taip apsaugosite ne tiks savo droną, bet ir pašalinius žmones;

3) po kamera sumontuota įkraunama 3,5V 500 mAh baterija, kurios energijos užtenka 7 skrydžio minutėms;

4) 2,4 GHz nuotolinio valdymo pultas su dvejomis valdymo rankenėlėmis ir LCD ekranu. Valdymo pultas veikia su AA tipo baterijomis, kurias reikės įsigyti atskirai;

5) propelerių komplektas;

6) mažas atsuktuvas, skirtas sumontuoti drono detales;

7) USB įkrovimo laidas.

„Syma X5C“ kvadkopterio dizainas ir funkcijos

Apžvalgos autorius teigia, kai atkeliavo dėžė su „Syma X5C“ kvadkopteriu, jam pasirodė, kad gamintojas pamiršo įdėti patį droną. Ji buvo tokia šviesi ir lengva, kad atrodė, jog net pačio drono nėra, kuris, žinoma, buvo.

Toks pirmasis įspūdis yra gana aiškus ženklas, kad „Syma X5C“ yra išties mažas ir itin lengvas, jis sveria vos 101 gramą. Taip pat „IGN Tech“ pastebi, kad „Syma X5C“ atrodo ganėtinai panašus į populiariosios serijos dronus „Phantom“: korpusas bei kitos detalės yra baltos, LED šviesos, pasirinkta kameros įmontavimo vieta ir saugiai nusileidimui reikalingos detalės yra ganėtinai panašios.

Verta paminėti, kad be drono ir visų jam reikalingų detalių, pakuotėje yra ir 8GB talpos „microSD“ kortelė, kuri yra skirta kaupti nuotraukoms ir vaizdo įrašams. Tiesa, „IGN Tech“ pripažįsta, kad pardavėjo puslapyje nėra informacijos apie šios kortelės talpos dydį ir kai kurie komentatoriai teigia, kad nusipirkę „Syma X5C“ droną, gavo 2 GB „microSD kortelę“. Tad kodėl yra tokie skirtumai, apžvalgos autorius teigia iki šiol nežinantis.

„Syma X5C“ drone yra įrengti raudonos ir žalios spalvos LED‘ai, kurie yra naudojami dviems pagrindiniams tikslams: padeda suprasti į kurią pusę yra nukreiptas dronas (raudonos lemputės yra priekyje aut. past.) ir rodo, kad baigia išsekti baterija (skrydžio metu pradeda mirksėti lemputės aut. past.).

Pats skrydžio valdymas atliekamas su 2,4 GHz nuotolinio valdymo pultu. Dvi standartinės valdymo rankenėlės ir daugybė mygtukų (kai kurie iš jų yra nenaudojami šiame modelyje aut. past.) bei LCD ekranas, kuriame pateikiama pagrindinė informacija, pavyzdžiui: baterijos veikimo laikas, kryptinė galia ir pan.

Kairėje esanti greičio reguliavimo rankenėlė nėra pritvirtinta prie spyruoklės, todėl galima konkrečiai reguliuoti „Syma X5C“ drono skrydžio greitį, atsižvelgiant į konkretų aukštį. Įvairūs mygtukai kontroliuoja dvi kameros funkcijas (stabilaus vaizdo fiksavimą/fotografavimą ir vaizdo įrašą) ir leidžia reguliuoti stabilų drono skrydį. Taip pat yra specialus mygtukas, kurį paspaudus, yra apverčiami valdikliai. Tai, kai kuriems žmonėms gali būti labai naudinga funkcija. Taip kiekvienas gali prisitaikyti valdymo pultą taip, kaip jam yra patogu.

Yra viena specializuota valdymo funkcija – „3D Inversion“ mygtukas, kuris leidžia tiesiog skrydžio metu apversti „Syma X5C“ droną. Tačiau ši funkcija yra išjungta, kai prie drono yra įtaisyta kamera.

Skrydžio testavimas

Pačio drono surinkimas apžvalgos autoriu užtruko maždaug 5 minutes. Deja, teko truputi pakentėti, nes reikėjo įkrauti 500 mAh akumuliatorių. Tiesiog su pakuotėje esančiu USB laidu prijungė jį prie kompiuterio ir po 1,5 valandos jau buvo galima atlikti drono skrydžio bandymus. Pats akumuliatorius yra mažas ir lengvai pasiekiamas, tačiau dėl ganėtinai ilgo įkrovimo laiko, derėtų įsigyti papildomus akumuliatorius, kurie kainuoja vos 3 eurus.

„IGN Tech“ pripažįsta, kad po pirmo „Syma X5C“ drono bandymo buvo maloniai nustebęs. Jo manenringumo lygis buvo ne ką mažesnis nei didesnių ir gerokai brangesnių dronų, kuriuos iki šiol naudojo apžvalgos autorius, net ir nepaisant to, kad šis „Syma X5C“ dronas neturi GPS stabilizavimo, kuris turėtų palengvinti drono skraidymą.

Kadangi jis nenaudoja GPS, tad ir negali pasiūlyti tokios funkcijos, kaip „grįžti į namus“. Tai reiškia, kad kiekvieną kartą reikės droną patiems parskraidinti atgal, o ne paspaudus mygtuką, laukti kol dronas naudodamas GPS sistemą pats grįš pas jus.

Visgi, šis dronas pasižymi 6 ašių giroskopo stabilizavimo sistema, dėl kurios ore laikose bei juda į priekį ar aukštyn stabiliai. „Syma X5C“ dėl savo mažo dydžio ir svorio yra išties greitas. „IGN Tech“ pavyko lengvai nukreipti droną, kad jis itin dideliu greičiu skristų ratu.

Tai darė dėl to, kad apžvalgos autorius tuo metu buvo gana miškingoje vietoje, o medžiai dronui yra didžiausias priešas. Žinoma, išbandė ir kaip dronas elgiasi atsitrenkęs į medį. Dėl naudojamų apsauginių priemonių, dronas tiesiog lengvai bumbtelėjęs į medį apsisuko ir toliau sėkmingai skraidė.

Atlikus dar daugiau bandymų, „IGN Tech“ tapo akivaizdu, kad „Syma X5C“ yra gerai pagamintas dronas, net nepaisant to, kad jis lengvas kaip plunksnelė ir yra pagamintas iš plastiko.

Iš pradžių greičio valdymas pasirodė esąs šiek tiek per sunkus, nes stumiant į priekį valdymo svirtelę (didinant greitį aut. past.), aukštis taip pat didėjo. Apžvalgos autoriui reikėjo keletos bandymų, kol pajautė, kaip reikia teisingai valdyti droną.

Pirmojo skrydžio metu „IGN Tech“ pastebėjo, kad „Syma X5C“ yra net gal per lengvas dronas, kadangi esant 3-4,5 m/s vėjo greičiui, reikėjo papildomai kontroliuoti drono skrydžio kryptį. Tačiau net ir pūstelėjus maždaug 7 m/s vėjo gūsiui, apžvalgos autoriui pavyko nesunkiai sukontroliuoti droną ir sėkmingai jį parskraidinti namo. Besileidžiančio drono mirksinčios lemputės įspėjo apie senkančią bateriją, tad šis nedidelis incidentas pareikalavo namažai baterijos resursų.

„IGN Tech“ nusprendė išbandyti ir „3D Inversion“ mygtuką. Laikydamas maksimalų „Syma X5C“ drono greitį ir paspaudęs „apversti“ mygtuką, apžvalgos autorius tikėjosi lengvai apversti droną (kadangi nebuvo pritvirtinta kamera aut. past.), tačiau jis žnektelėjo ant sniego. Tad nusprendė šio eksperimento pakartojimą atidėti kitam kartui ir iš naujo įkrauti „Syma X5C“ bateriją.

Kito eksperimento metu, „IGN Tech“ norėjo pasižiūrėti, kaip aukštai gali pakilti ir ar tada lengva valdyti „Syma X5C“ droną. Jį pakėlė į daugiau kaip 50 metrų aukštį, tačiau čia ir vėl iškilo tam tikrų kėblumų dėl vėjo. Visgi, pavyko padaryti keletą nuotraukų su drono kamera. Vaizdai, kaip ir buvo galima tikėtis iš 2 MP kameros buvo šiek tiek iškraipyti ir ne aukščiausio ryškumo. Video kokybė taip pat yra gana žema, trūksta aiškumo. O dėl to, kad kamera yra tiesiogiai montuojama prie drono ir nėra stabilizavimą užtikrinančio „gimbal‘o“, vaizdai yra tarsi „drebantys“. Taip pat „IGN Tech“ pastebėjo, kad drono manevringumas sumažėjo, kai prie jo buvo pritvirtinta kamera ir atrama, greičiausiai dėl padidėjusio drono svorio.

Galutinis verdiktas

„IGN Tech“ teigia, kad „apskritai „Syma X5C“ dronas yra geresnis, nei, kad aš galėjau tikėtis išleidęs mažiau kaip 50 eurų. Jis yra puikus kvadkopteris pradedantiesiems.“ Skrydžio metu jį yra lengva valdyti, taip pat smagu daryti nuotraukas ir video, nors ir kokybė nėra gera. Bet „IGN Tech“ pripažįsta, kad kaip už tokią kainą, jis ypatingos vaizdo kokybės ir nesitikėjo. Tačiau „Syma X5C“ yra praktiškas ir tvirtas dronas tiek pradedantiesiems, tiek visiems tiems, kurie nori patobulinti savo dronų valdymo įgūdžius, prieš įsigydami pažangesnį droną.


O štai čia testuojamas „Syma X5C“ skrydis:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(10)
(-3)

Komentarai ()