„Nissan“ pristatė bekelės teleskopą: unikalus ir dar neregėtas projektas kartu su Europos kosmoso agentūra (Video)  ()

Kas bendro tarp bekelės automobilių ir astronomijos? Iš pirmo žvilgsnio – nieko. Tačiau kartais sutuokus dvi nelabai susijusias veiklos sritis gali gimti labai jau įdomios idėjos ir jų įgyvendinimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hanoverio automobilių parodoje, kuri vyksta šią savaitę, Japonijos automobilių gamintojas pristatė koncepcinį „Navara Dark Sky“ visureigio modelį, kuris sukurtas specialiai astronomijos gerbėjams, rašo engadget.com.

„Dark Sky“ yra patobulinta „Navara“ modelio versija, kurioje sumontuota keletas ganėtinai naudingų galimybių, tačiau esminis jos komplektacijos privalumas yra priekaba su galingu „PlaneWave“ teleskopu.

Ši priekaba, sukurta bendradarbiaujant su Europos kosmoso agentūra, yra ne tik teleskopo pervežimo priemonė – joje esama ir daug kitų ypatumų, kurie apsaugo teleskopą nuo nemalonumų, taip pat padeda mokslininkams rinkti ir perduoti duomenis.

Priekabos vidus yra šaldomas – tokiu būdu stabilizuojamas teleskopo veikimas. Priekaboje esančio akumuliatoriaus pakanka ne tik šaldymui, ir teleskopo „maitinimui“, bet ir „Wi-Fi“ prisijungimo taško, galingo nešiojamojo kompiuterio bei decimetrinių bangų siųstuvo, reikalingo duomenų perdavimui, aprūpinimui elektros energija. „ProPilot“ pagalbos vairuotojui sistema padeda išsirinkti tokią stovėjimo vietą, kuri būtų ideali ir automobiliui, ir žvaigždžių stebėjimui.

„Nissan“ ir ESA naujoviško bekelės teleskopo reikalingumą motyvuoja „Gaia“ misijos pavyzdžiui. Nors „Gaia“ mūsų galaktikos žvaigždžių žemėlapį sudarinėja orbitoje besisukantis teleskopas, mokslininkams dažnai reikia papildomus šios misijos stebėjimus atlikti ir nuo Žemės paviršiaus. Tačiau tokiems stebėjimams būtina labai tamsi, nuo bet kokių gyvenamųjų vietovių ir šviesos šaltinių tolima vieta – o į tokias vietas nusigauti automobiliu, ypač gabenantis galingą teleskopą, yra labai sudėtinga. Būtent tokią galimybę astronomams ir suteikia „Dark Sky“ koncepcinis automobilis, kurio vairuotojas gali nebijoti apgadinti brangaus teleskopo net ir važiuojant bekele.

Video reportažas apie „Dark Sky“

„Tokie teleskopai, kaip esantis šioje priekaboje, yra reikalingi tyrinėjant mūsų galaktikos žvaigždes ir planetas, atliekant pakartotinio stebėjimo darbus, reikalingus po „Gaia“ observatorijos stebėjimo. Iki šiol tai buvo džiuginanti kelionė ir med parodėme, kas gali nutikti, kai astronomija susitinka su inovacijomis“, – sakė „Gaia“ misijos vadovas Fredas Jansenas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()