Pasikeitė galingiausių superkompiuterių sąrašas: du nauji žvėriškos spartos superkompiuteriai pralenkė Kinijos šedevrą  (1)

Net du sparčiausi pasaulio superkompiuteriai dabar veikia JAV teritorijoje, skelbiama kartą per dvejus metus atnaujinamuose superkompiuterių reitinguose. Abu superkompiuteriai - „Summit“ ir „Sierra“ - sukurti IBM technologijų pagrindu, rašo „The Verge“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Summit“ sparčiausiu pasaulyje superkompiuteriu buvo karūnuotas birželį. Matematinio testavimo rinkinys LINPACK leido nustatyti, kad kompiuteris veikia 122,3 petaflopsų sparta (flopsas – operacija su lanksčiojo kablelio skaičiumi per sekundę; priešdėlis „peta-“ žymi 10¹⁵ dydžio eilę, kuri yra 1000 kartų didesnė už „tera-“ arba milijoną kartų didesnė už „giga-“). Po to laiko šis kompiuteris buvo dar patobulintas ir šiuo metu veikia 143,5 petaflopsų sparta ir visus kitus kompiuterius, patenkančius į 500 galingiausiųjų sąrašą, lenkia milžinišku skirtumu.

„Sierra“ kompiuterio procesoriuose branduolių gerokai mažiau nei „Summit“ (1,6 mln. ir 2,4 mln.). Tačiau kitais atžvilgiais abu šie kompiuteriai labai panašūs: abiejuose veikia „IBM Power9“ procesoriai ir „Nvidia Tesla V100“ greitinantieji lustai. Tačiau, nepaisant mažesnio procesoriaus branduolių skaičiaus, po paskutinio atnaujinimo, padidinusio našumą nuo 71,6 iki 94,6 petaflopsų, ir „Sierra“ sugebėjo aplenkti pernykštį reitingų lyderį, Kinijos superkompiuterį „Sunway TaihuLight“.

Nors keletą pastarųjų metų galingiausių kompiuterių sąrašo viršūnėje dažniausiai buvo kiniškų kompiuterių pavadinimai, amerikiečių vyriausybė pastaruoju metu itin intensyviai investuoja į superkompiuterius – vien per 2017 metus valstybinio biudžeto suma, pervesta įmonėms IBM, „Cray“, AMD, „Intel“ ir „Nvidia“, buvo 258 mln. JAV dolerių. Už šiuos pinigus minėtos įmonės gamino kompiuterius, gebančius itin sparčiai atlikti daugybę operacijų. Superkompiuteriai gali būti naudojami klimato kaitos pasekmių prognozavimui, vaistų nuo vėžio paieškai, atomų branduolių jungimosi tyrimams ir įvairiausiems kitiems darbams.

Šiuo metu iš 10 našiausių superkompiuterių 5 yra amerikietiški, 2 kiniški, po vieną veikia Šveicarijoje, Japonijoje ir Vokietijoje. Tiesa, procesorių gamintojų įvairovė nėra labai didelė: pagrindinius šių kompiuterių procesorius dažniausiai gamina „Intel“, o „Nvidia“ yra pagrindinis greitinančiųjų lustų (veikiančių panašiai, kaip vaizdo plokštės) tiekėjas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(46)
(0)
(46)

Komentarai (1)