Šis keistai atrodantis robotas ateityje padės gelbėtojams dirbti didelių katastrofų vietose (Video)  (1)

Kartais nereikia būti pačiu galingiausiu, sunkiausiu ar akrobatiškiausiu robotu angare, kad būtum itin naudingas ir padėtum gelbėti gyvybes. Naujausias mokslininkų kūrinys – išmanus robotas, kurį galima ant žemės numesti iš 180 metrų aukščio, skelbia „IFL Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nauja technologija gali padėti gelbėti gyvybes, nes daugybė prie roboto pritvirtintų daviklių renka ir perduoda informaciją iš žmogui pavojingų vietų.

Robotą sukūrę Berekeley universiteto inžinieriai tikina, kad toks robotas būtų labai naudingas tikrinant apgyvendintas vietoves po gamtinių katastrofų. Pavyzdžiui, jis gali padėti nustatyti, ar, po žemės drebėjimo sugriuvus pastatui, į aplinką pasklido pavojingos dujos.

Iš išorės robotas primena futbolo kamuolį ir yra sudarytas iš susitraukiančių kabelių. Jis neturi kojų, kurios trukdytų judėti per įvairius nelygius paviršius. Laidai (kabeliai) gali būti įtempiami ar atpalaiduojami, kad robotas judėtų į vieną ar kitą pusę.

Visgi mokslininkams reikėjo sukurti mažyčius motorus, kurie kabelius įtemptų arba atlaisvintų. Be to, jie turėjo atlaikyti kritimą iš 180 metrų.

Roboto kūrėjai teigia, kad tokia unikali struktūra ir forma leidžia sklandžiai ir gana greitai judėti per akmenis, betonines nuolaužas, įveikti nelygumus. Be to, toks robotas gali būti iššaunamas ir iš patrankos.

Panašius robotų prototipus kūrė ir NASA, kuri tikisi tokiais įrenginiais tyrinėti Saturno palydovą – Titaną. Nors kol kas toks robotas negali būti išmetamas orbitoje, tačiau 180 metrų aukščio riba nuteikia optimistiškai.

Šiuo metu robotą bando Los Andželo ugniagesiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(1)
(-1)

Komentarai (1)