Rusija Karaliaučiuje dislokavo raketines sistemas: kiek tai pavojinga? (Video)  (5)

Karaliaučiuje Rusija integravo A2/AD (angl. Anti Access/Area Denial) sistemą. Jos – tikslas visiškai izoliuoti Baltijos rytinę pakrantę, teigia Lietuvos kariuomenės atsargos majoras ir ginkluotės entuziastas Darius Antanaitis. Jo teigimu, sistema yra daugiasluoksnė ir jos keli sluoksniai yra skirti apsaugai nuo balistinių bei sparnuotųjų raketų. O dar vienas sluoksnis – pakrantės gynyba. Pasak specialisto, ši „gynyba“ skirta neleisti laivams plaukti Baltijos jūra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Kaip buvo minima VSD ir AOTD grėsmių analizėje, rusai pakrantės apsaugai Karaliaučiuje naudoja įvairią ginkluotę, tame tarpe ir „sunkiasvorę“ raketinę sistemą „K300P Bastion“, kuri mūsų ir kitų NATO šalių kariuomenėse vadinama „SS-C-5 Stooge“. Ši Sistema naudoja „3K55 Onyx/Yakhnot“ raketas“, aiškina karys.

Anot jo, „stogo“ sistemos bateriją (minimalus galimai naudojamas padalinys) sudaro 4 vienetai 42 tonų sunkvežimių MZKT-7930 su dviejų raketų paleidikliais. Baterijoje yra 4 logistinės mašinos, gabenančios po dvi papildomas raketas, viena paramos mašina ir viena valdymo bei vadovavimo mašina su radaru „Monolit-B“.

„Taigi, vieną pakrantės gynybos bateriją sudaro 10 sunkiųjų transporto priemonių ir ginkluotėje ji turi 16 raketų“, – apibendrina ginkluotės entuziastas.

D. Antanaitis pasakoja, kad anot rusų, šios sistemos radaras gali veikti dviejuose režimuose: aktyviame ir pasyviame. Aktyviame režime radaras gali būti lengvai aptinkamas bei sunaikinamas raketomis, kurios pačios suranda radaro spinduliuotę ir jį sunaikina. Pasyviame režime reikalingas papildomas radaras – kad galima būtų atlikti taikinio trianguliaciją – išmatavus taikinio aktyvaus signalo aptikimo kampą, nustatyti taikinio poziciją.

„Onyx“ raketų greitis yra iki 2,5 macho – tai reiškia, kad raketa gali skristi 2,5 kartų greičiau nei garso greitis. Tokį greitį pavyksta pasiekti su skysto kuro reaktyviniu varikliu, kuris gali nugabenti raketą su 200 kg sprogmenimis iki 300 km atstumu. Tokiu būdu rusai šiomis raketomis gali apšaudyti laivus, esančius nuo Suomijos iki Vokietijos, o taip pat iki Švedijos uostų kartu su Gotlando bei Bornholmo salomis“, – aiškina karys.

Tačiau, anot jo, ši sistema turi ir trūkumų. D.Antanaitis pasakoja, kad ratinės mašinos yra labai sunkios (beveik rusiško tanko svorio) todėl reikalingi labai geri keliai bei labai kieto paviršiaus paleidimo aikštelės – kad galima būtų atlikti perdislokavimą ir raketų paleidimą.

„Sistemos radarai yra labai ryškus radioelektroninis taikinys, kurį galima sunaikinti tam tikslui skirtomis raketomis. Pati raketa yra didelių gabaritų ir lengvai aptinkama bei sunaikinama dar skrydyje. O jos toksiško skysto kuro variklis nėra toks patikimas kaip kietojo kuro, ir reikalauja karts nuo karto kuro atlikti perpylimą“, – atkreipia dėmesį atsargos majoras.

Jis nurodo, kad kaip ir bet kokia panaši sistema, sunaikinus sistemos radarą, visa sistema bus išvesta iš rikiuotės, o raketas besiruošiant leisti ir jas skeveldromis pažeidus, išsiliejęs skystas kuras užnuodytų viską aplinkui bei sukeltų milžinišką gaisrą ir sprogimą.

„Todėl šios baterijos gali būti sėkmingai naikinamos įvairioms artilerinėmis bei minosvaidžių sistemomis, prieštankiniais raketiniais kompleksais ir netgi smulkaus kalibro ginklais, priartėjus prie paleidėjo per atstumą leidžianti atidengti ugnį iš įvairių šaulių ginklų“ – daro išvadą D.Antanaitis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(6)
(3)

Komentarai (5)