Naujos diskusijos apie elektros gamybą Žemės orbitoje  (6)

Europos, Japonijos ir JAV mokslininkai svarsto galimybę į Žemės orbitą nusiųsti milžiniškus saulės energijos skydus ir tokiu būdu tiekti pigią neišsenkančią elektros energiją, praneša BBC. Saulės energiją surenkančius įrenginius pastačius už atmosferos būtų išvengta debesų trukdymo ir energijos tiekimas būtų nenutrūkstamas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, didžiausias klausimas – kaip ją pristatyti žemėn. Šis sumanymas lyginamas net su piramidžių statyba.

„Pagal dabartines galimybes, reikėtų armados raketų, kurios iškeltų tonas sveriančia įrangą į orbitą, – teigia Pentagono kosmoso biuro pulkininkas Paulas Damphouse‘as, – kalba eina apie šimtus kosminių išvykų“.

Naujausioje Pentagono studijoje teigiama, kad orbitoje pakabinti milžiniškus saulės skydus yra vis labiau technologiškai įmanoma, robotų technologijos turėtų padaryti didžiules statybas kosmose saugesnes ir greitesnes.

„Nasa“ jau pradėjo kurti „Shuttle“ įpėdinį, kuris turėtų sumažinti kosminio transporto kaštus. Dabar kiekvienas paleidimas kainuoja arti pusės milijardo dolerių.

Leopoldas Summereris iš Europos kosmoso agentūros mano, kad iš orbitos tiekiamos saulės energijos gali tekti laukti vos dvidešimt metų.

„Problema yra pagaminti pigesnes saulės energijos plokštes, nusiųsti jas į kosmosą ir konvertuoti energiją į mikrobangas arba lazerio spindulius, kuriais ji būtų nukreipta į žemę. Techniškai visa tai yra įmanoma. Lieka tik ekonomikos klausimas“, – teigia Robertas Lainway‘us iš anglų ir prancūzų kosmoso kompanijos „EADS Astrium“.

Pasak jo, privačios kompanijos galėtų prisidėti, tačiau tai pirmiausia yra vyriausybių reikalas.

Šią idėją pirmiausia pristatė Japonijos mokslininkai, kurie energiją į Žemę planavo perduoti lazerio spindulio pagalba – apie tai mes jau esame rašę. Panašu, jog dabar ja susidomėjo ir kitos valstybės, tame tarpe ir JAV, kurioje energetikos politika yra viena iš prioritetinių sričių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)