Iranas išbandė branduolinės galvutės technologiją  (4)

Irane išbandyta dviejų pakopų implozija – į kovinio užtaiso vidų nukreipto sprogimo technologija, būtina kompaktiškam branduoliniam ginklui sukurti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai, remdamasis slapta Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ataskaita, pranešė britų dienraštis „Guardian“.

TATENA dokumentas remiasi informacija, gauta iš įvairių valstybių žvalgybos tarnybų. Agentūros atstovai pranešė, kad TATENA oficialiai kreipėsi į Irano vyriausybę, prašydama pateikti išsamesnę informaciją apie atliktus bandymus.

Pasak ekspertų, dviejų pakopų implozijos technologijos įvaldymas yra rimtas Irano branduolinės programos techninis pasiekimas. Ši technologija esanti yra pernelyg sudėtinga, kad ją būtų savarankiškai galėję sukurti Irano specialistai. Manoma, kad Teheranas ją galėjo įsigyti „juodojoje“ branduolinių technologijų rinkoje.

Dvipakopė implozija leidžia smarkiai padidinti sunkiųjų urano arba plutonio branduolių skilimo naudingumo koeficientą. Ši technologija yra Vakarų šalių mokslininkų, dirbusių branduolinių ginklų kūrimo ir tobulinimo srityje, pasiekimas. Jos pardavimą ir platinimą draudžia Branduolinių ginklų neplatinimo sutartis.

Pirmasis branduolinio užtaiso, naudojančio dviejų pakopų imploziją, bandymas buvo atliktas 1952 m. JAV. Buvusioje Sovietų Sąjungoje ši technologija išbandyta 1955 m.

Dviejų pakopų implozija leidžia gaminti kompaktiškesnius ir efektyvesnius branduolinius ginklus. Tokias kovines galvutes galima įrengti ne tik tarpžemyninėse balistinėse, bet ir mažesnio veikimo spindulio balistinėse bei sparnuotosiose raketose, aviacinėse bombose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)