Dyzelino savikaina naujame gamybos procese - 39 centai už litrą  (20)

JAV biotechnologijų įmonė teigia galinti gaminti degalus automobiliams ir lėktuvams naudodamasi vien tomis „žaliavomis“, kuriuos augdama išnaudoja žolė - saule, vandeniu bei anglies dioksidu. Masačiusetse įsikūrusi bendrovė "Joule Unlimited" paskelbė genetinės inžinerijos būdu sukūrusi organizmą, kuris tiesiog išskiria dyzeliną arba etanolį, kai tik gauna saulės šviesos, vandens bei anglies dioksido, praneša naujienų agentūra AP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Biotechnologijų įmonė sako galinti manipuliuoti sukurtuoju organizmu, kad jis pagal poreikį degalus gamintų beprecedenčiu tempu, didelėse ir mažose gamyklose bei tokiomis sąnaudomis, kurios prilygtų pigiausio iškastinio kuro gavybai. Savo tinklalapyje "Joule Unlimited" tvirtina, jog tokios galimybės reiškia "energetinę nepriklausomybę", nors tokie teiginiai nėra sutinkami visiškai pasitikint.

"Mes pateikiame pareiškimus, kurių teisingumu esame įsitikinę, kuriuos visus esame įrodę ir pademonstravę investuotojams, - teigė bendrovės vadovas Bilas Simsas (Bill Sims). – Net ir tuo atveju, jei būtume teisūs bent perpus, tai sukeltų revoliuciją didžiausioje pasaulio pramonėje - naftos ir dujų versle. Nematau priežasčių, kodėl ši technologija negalėtų pakeisti pasaulio."

Tačiau darbas dar nėra atliktas, o skeptikai abejoja, ar "Joule Unlimited" įgyvendins savo pareiškimus.

Filipas Pinkosas (Philip Pienkos) iš Nacionalinės atsinaujinančios energijos laboratorijos nurodė, kad kompanijos technologija - jaudinama, bet neįrodyta, o pareiškimais dėl efektyvumo galėtų būti suabejota vien svarstant, kokiais būdais būtų įmanoma surinkti tokių organizmų gaminamą kurą.

Didžiųjų ežerų bioenergijos tyrimų centro Madisono universitete (Viskonsinas, JAV) atstovas Timotis Donhju (Timothy Donhue) komentuoja, jog "Joule Unlimited" privalėtų savo technologiją pademonstruoti didesniu mastu. Anot jo, būdas gali būti veiksmingas, tačiau "didžiausia kliūtis yra trijų raidžių žodis, ar jis "BUS" veiksmingas".

"Būna labai gerų idėjų, kurios praktikoje sužlunga", - sakė T. Donhju.

"Joule Unlimited" buvo įkurta 2007 metais, pernai jos darbuotojų skaičius išaugo maždaug dvigubai – iki 70. Įmonė užbaigė 30 mln. JAV dolerių privačių investicijų ciklą, o prie jos direktorių tarybos prisijungė JAV prezidento Bilo Klintono (Bill Clinton) administracijoje Baltųjų rūmų personalui vadovavęs Džonas Podesta (John Podesta).

Įmonė kelerius metus dirbo "slaptu režimu", tačiau pastaruoju metu apie savo veiklą ėmė pasakoti viešai, pvz., pernai pranešė apie patentą dyzelino junginių gamybai iš melsvabakterių.

Degalų gamybos būdų išnaudojant saulės energiją srityje ieškoma ne vieną dešimtmetį - iš esmės, saulės energija išaugina kukurūzus ar dumblius, iš kurių gaminamas etanolis. Tačiau "Joule Unlimited" teigia iš gamybos proceso grandinės pašalinusi elementą, kuris biodegalų gamybą daro palyginti brangią.

Tas elementas yra biomasė – kad būtų išgauti degalai, reikia užauginti, surinkti, perdirbti tonas kukurūzų ar dumblių. Be to, reikia utilizuoti ir šios žaliavos atliekas. Biotechnologijų įmonės atstovai teigia, kad bendrovės darbuotojų sukurti organizmai išskiria baigtinį produktą, tačiau lieka gyvybingi ir toliau. Tad biomasės perdirbimo ir utilizavimo rūpesčiai bei kaštai atkrenta. Bendrovė teigia, jog, pavyzdžiui, melsvabakterės kasmet viename akre (kiek daugiau kaip 4 tūkst. kvadratinių metrų) ploto gali išgauti apie 60 tūkst. litrų dyzelinio kuro – keturiskart daugiau nei iš efektyviausių dumblių plotų. Tokio proceso savikaina esą siekia 30 JAV dolerių už barelį (191 litrą). „Esminis veiksnys novatoriškame dyzelino gamybos procese yra melsvabakterės, kurių aptinkama visur. Jų organizmai paprastesni nei dumblių, todėl jomis lengviau manipuliuoti genetiškai, - pažymi įmonės mokslininkas Denas Robertsonas (Dan Robertson). – Organizmai sukurti taip, kad priimtų saulės šviesą ir anglies dioksidą, o tada pagamintų ir kaip šalutinį fotosintezės produktą išskirtų etanolį arba angliavandenilius - įvairių degalų pagrindą.“

Bendrovė planuoja, jog jų bakterijų plantacijos galėtų būti statomos šalia elektros jėgainių ir naudoti jų išmetamą anglies dioksidą. Plokšti, į saulės elementus panašūs "bioreaktoriai", kuriuose talpinamos melsvabakterės, gali būti išdėstyti neribotame plote.

F. Pinkoso teigimu, su esminėmis problemomis "Joule Unlimited" gali susidurti bandydama surinkti degalus. Ekspertas nurodė, kad jo skaičiavimai, pagrįsti "Joule Unlimited" publikacija, rodo, jog technologija sudaro sąlygas pagaminti gana nedidelį kiekį degalų, liekančių gana dideliame kiekyje vandens. Anot tyrėjo, nors kompanija eliminavo biomasės problemą, efektyviai surinkti didelį kiekį degalų gali būti sudėtinga.

"Manau, kad jie vieną problemą keičia kita" - teigė F. Pinkosas.

Technologijos sėkmė arba nesėkmė tuėtų paaiškėti netrukus - bendrovė šiemet planuoja pradėti dešimties akrų "gamyklos" statybas ir, B. Simso teigimu, komerciškai idėja gali būti realizuota per mažiau nei dvejus metus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (20)