Palygino „Xiaomi Mi Home iHealth“ bekontaktį termometrą su tradiciniu gyvsidabriniu ir elektroniniu „Omron“ termometru: įspūdingas greitis ir tikslumas (Apžvalga, Video)  (4)

Atrodo, kad šiais metais žiemiški orai niekaip nepalieka Lietuvos ir tuo pačiu žmones puola įvairios peršalimo ligos. Po ranka yra tiesiog būtina turėti kokybišką termometrą, o geriausia, kad jis būtų bekontaktis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas iš tokių yra ir „Xiaomi Mi Home iHealth“ bekontaktis termometras, kuris veikia IR spindulių pagrindu.

Ir šios apžvalgos autorius WellFix pirmiausiai pabrėžia, kad „iHealth“ kompanija, kuri specializuojasi įvairių sveikatos įrenginių gamyboje, drauge su „Xiaomi“ sukūrė šį bekontaktį termometrą.

Tačiau ar praktiškai jis tinkamai dirba? Ar gali jis varžytis su tradiciniu gyvsidabriniu bei elektroniniu „Omron“ termometru? Tam apžvalgos autorius atliko ekperimentą. Tačiau viską pradėkime nuo pat pradžių.

Pats „Xiaomi Mi Home iHealth“ bekontaktis termometras atkeliavo, tradiciškai „Xiaomi“ kompanijai, minimalistinio dizaino balto kartono dėžutėje. Pačioje pakuotėje yra pats termometras, 2 AAA tipo baterijos ir naudojimo instrukcija kinų galba.

Vienas iš įdomesnių pastebėjimų, kad šiam prietaisui „Xiaomi“ kompanija nesukūrė jokios išmaniosios programėlės, kurioje galima būtų stebėti temperatūros matavimo rezultatus. Tačiau pats termometras yra išties išmanus, dėl naudojamų trijų jutiklių, kurie matuoja žmogaus kūno temeperatūrą ir yra tarpusavyje susieti. Tad toks programėlės trūkumas daugeliui nesukels jokio diskomforto.

„Xiaomi“ bekontaktis termometras žmogaus kūno temperatūrą išmatuoja vos per vieną sekundę, bet per ją surenka duomenis net 100 kartų. Toks didelis duomenų kiekis užtikrina matuojamos temperatūros tikslumą. Itin didelį pasitikėjimą šiuo termometru kelia vokiškas „Heimann“ jutiklis, kurio išmatuota žmogaus kūno temperatūra yra itin tiksli dėl naudojamo aplinkos temperatūros kompensavimo jutiklio.

Šis bekontaktis termometras matuoja žmogaus kūno temperatūra, kai yra ne didesniu nei 3 cm atstumu nuo atviros žmogaus kūno vietos, o pačios temperatūros tikslumas svyruoja -/+ 0,2 laipsniai.

Pats temperatūros matavimo procesas yra itin paprastas: tereikia termometrą pakelti prie kaktos (priglausti prie pat kūno nėra būtina aut. past.) ir paspausti mygtuką. Vos per vieną sekundę „Xiaomi“ termometras pamatuos temperatūrą, apie tai įspės termometro vibravimas, ir parodys gautą rezultatą LED ekrane.

Kad „Xiaomi“ termometras dirba tyliai, tai itin patinka ir apžvalgos autoriui, nes temperatūrą galima pamatuoti ir miegančiam mažam vaikui. Nereikia specialiai žadinti vaiko, viskas atliekama greitai ir tyliai.

„Xiaomi Mi Home iHealth“ bekontaktis termometras yra gražaus dizaino, pagamintas iš tvirto ABS plastiko. Jo priekyje yra LED ekranas, kuriame pateikiama informacija apie žmogaus kūno temperatūrą ir mygtukas, kurį paspaudus pradedama matuoti temperatūra. Pats mygtukas yra šiek tiek įleistas į patį termometrą, todėl jį aptikti itin lengva net ir visiškoje tamsoje. Termometro nugarėlėje yra temperatūros ir atstumo sensoriai.

Pats termometras yra itin patogus laikyti vienoje rankoje. Jo dizainas puikiai atitinka rankos formą ir tiesiog nykščio paspaudimu įjungiamas „Xiaomi“ termometras. Jis, beje, yra ir ganėtinai nedidelis: 13,6 cm ilgio, 3,4 cm pločio, o ties sensoriais siekia 3,8 cm pločio. Sveria vos 90 gramų.

Termometras gali dirbti esant tokioms aplinkos sąlygoms: nuo –20 iki +55 laipsnių pagal Celsijų ir esant 95 % drėgnumui. Pats termometras žmogaus kūno temperatūrą matuoja nuo +32 iki + 42,9 laipsnių. Dviejų standartinių AAA tipo baterijų užtenka 3000 matavimo ciklų. Ir kaip teigia apžvalgos autorius šis termometras yra skirtas matuoti tik žmogaus kūno temperatūrą, jis, pavyzdžiui, vonioje esančio vandens temperatūros nematuoja.

„Xiaomi Mi Home iHealth“ bekontakčio termometro testavimas

WellFix nusprendė išbandyti kaip veikia šis „Xiaomi“ termometras ir palyginti jį su kitais prietaisais, kurie matuoja žmogaus kūno temperatūrą. Testavimui buvo paimtas „Xiaomi Mi Home iHealth“, „Omron“ firmos elektroninis termometras ir, kaip etalonas, tradicinis gyvsidabrinis termometras.

Pirmiausiai kūno temperatūrą matavo su tradiciniu gyvsidabriniu termometru. Jį įstatė į savo pažastį ir laukė 10 minučių – termometras parodė 36,4 laipsnius.

„Omron“ firmos elektroninis termometras kūno temperatūrą matavo maždaug 1,5 minutės ir rezultatas buvo 36,1 laipsniai.

„Xiaomi Mi Home iHealth“ bekontaktis termometras užtruko, kaip ir buvo galima tikėtis, vos vieną sekundę ir parodė tokį patį rezultatą kaip ir tradicinis gyvsidabrinis termometras – 36,4 laipsnius.

Visgi tai nereiškia, kad rezultatai visada sutaps - „Xiaomi Mi Home iHealth“ specifikacijos rašoma, kad jo tikslumas svyruoja 0.1 laipsnio ribose ir labai priklauso, kaip tiksliai laikomasi matavimo instrukcijos - atstumo nuo kūno paviršiaus ir kurios kūno vietos temperatūrą matuoja. Galima matuoti tik kaktos zoną. 

Tačiau akivaizdu, kad elektroninis „Omron“ termometras mažiausiai tikslus, tad realiai, jo geriau išvis nenaudoti.

Išvados

„Xiaomi Mi Home iHealth“ bekontakčio termometro pliusai yra akivaizdūs: jokio pavojaus, nes nenaudojamas gyvsidabris, itin greitas ir tikslus kūno temperatūros matavimas. Pats didžiausias minusas apžvalgos autoriui pasirodė „Xiaomi“ termometro dydis. Jis yra šiek tiek didesnis už įprastą gybsidabrinį termometrą ir už elektroninį „Omron“ termometrą. Daugiau kažkokių trūkumų šis „Xiaomi Mi Home iHealth“ bekontaktis termometras neturi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(1)
(12)

Komentarai (4)