Kas tai yra „Xiaomi“ išmanieji jungikliai „Aqara“: kuo skiriasi, kaip kuriami scenarijai, kodėl juos taip mėgsta, kas tai yra „vartai“ ir stebuklingas „kubikas“ bei daugybė kitų įdomių dalykų apie išmanųjį apšvietimą („Aqara“ jungiklių apžvalga ir instrukcijos, Video)  (9)

Gali kilti natūralus klausimas: kokią čia dar apžvalgą galima daryti apie namuose naudojamus jungiklius, kuriais įjungiami įvairūs prietaisai? Tikrai galima ir dar ne vieną apžvalgą. Ypač, kai kalbama apie „Xiaomi“ išmaniuosius jungiklius, kurių prekinis ženklas yra „Aqara“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši kompanija gamina devynias galybes įvairių, namams skirtų, išmaniųjų jungiklių, daviklių, rozečių, kištukų ir taip toliau.

Pasirinkimas yra milžiniškas, tačiau tuo pačiu ir suprasti kas yra kas bei kokią naudą duoda tokie prietaisai duoda yra gana sunku.

Tad šioje apžvalgoje, o tiksliau – keleto apžvalgų suvestinėje, ir rasite koncentruotą informaciją apie „Aqara“ jungiklius, kada kokį rinktis ir daugybę kitos naudingos informacijos.

Kokie yra pagrindiniai „Aqara“ jungikliai?

Iš pradžių šiek tiek teorijos. „Aqara“ jungikliai, tie, kuriais savo namuose galime įjungti/išjungti šviesą ar kitus prietaisus, kaip kondicionierius ir panašiai, yra trijų tipų.

Gana detaliai viską paaiškina šis apžvalgininkas, tad pateikiame esminius dalykus.

Visi šie jungikliai yra „Xiaomi“ išmaniųjų namų šeimos nariai ir prijungiami prie „Mi Home“ programėlės, galimi dviejų ir vieno mygtuko variantai bei yra programuojami – galima kurti įvairius jų veikimo scenarijus. Bet detaliau apie tai kiek vėliau.

  • Pirmasis tipas yra belaidis jungiklis, kuris tiesiog prilipdomas prie sienos ir veikia, kaip dubliuojantis jungiklis bei gali kontroliuoti kitus jungiklius, rozetes bei namuose esančius prietaisus – veikia tik turint „Vartus“.
  • Antrasis tipas yra mums įprastesnis ir šis jungiklis jau yra fiziškai įtvirtinamas sienoje ir sujungiamas laidais. Du laidai – fazinis ir įžeminimo. Veikia kaip paprastas jungiklis ir per „Vartus“.
  • Trečias tipas yra praktiškai toks pats, kaip ir antrasis, tačiau skirtumas tas, kad prie jo jungiamas ir vadinamas „nulinis“ arba neutralusis laidas. Veikia kaip paprastas jungiklis ir per „Vartus“.

Koks gi skirtumas tarp jų?

Šioje apžvalgoje gana detaliai paaiškinami pastarojo jungiklio pliusai bei minusai ir apžvalgininkas teigia, kad:

„Jungiklis su „nuliniu“ kontaktu iš esmės atlieka tą patį, kaip ir tas, prie kurio nejungiamas nulinis laidas, tačiau jis papildomai geba skaičiuoti sunaudotos energijos kiekį ir perduoti informaciją į išmaniajame telefone esančią programėlę apie tai, kokios galios prietaisas yra prijungtas bei kiek jis naudoja energijos. Tarkime, naudojame jungiklį įjungti/išjungti lempai, tad matysime vatų ir sunaudojamos energijos kiekio rezultatus. Jeigu tokios funkcijos nereikia, rinkitės jungiklį be „nulinio“ kontakto“

Tad toks jungiklis veiks, kaip pusiau vadinamieji „Vartai“. Tačiau reikia pabrėžti vieną ir labai svarbu dalyką: absoliučiai visi „Xiaomi“ išmaniųjų namų prietaisai yra jungiami per šiuos „Vartus“.

Šis prietaisas yra būtinas, jis apjungia visus įrenginius, juos kontroliuoja, per jį keliauja informacija, duodamos komandas, keičiami scenarijai ir matoma kiek sunaudojama energijos bei taip toliau.

Be šio įrenginio, jungikliai bus visiškai įprastais, kuriais tiesiog valdysite namuose esančias lempas ar kitus prietaisus ir jokio išmanumo nebus bei akivaizdu, kad tokiu atveju mokėti už tokį daiktą 20 eurų – tikrai nepraktiška.

O kaip gauti maksimalią naudą už tai kas sumokėta ir išnaudoti išmaniųjų „Xiaomi“ įrenginių privalumus?

Turbūt viena geriausių apžvalgų, kurioje aiškiai ir vizualiai pademonstruojama, kaip įvairūs „Xiaomi“ jungikliai veikia ir kokia iš jų nauda.

Vieną iš jungiklių – fiziškai įtvirtinamą sienoje (du mygtukai, fazinis ir įžeminimo laidas) – apžvalgininkas iškart pritvirtino koridoriuje, prie pat įėjimo į butą durų.

Įdomu tai, kad kiniški jungikliai pasirodo esantys kiek didesni, tad apžvalgininkui tenka šiek tiek padirbėti ir padidinti reikalingą, jungikliui įtvirtinti angą (0:55).

Tačiau tai daug pastangų nereikalauja ir belieka tik fiziškai užtvirtinti jungiklį ir prisukti jį prie sienos. Viskas – fizinis darbas baigtas ir iš esmės turite šviesą įjungianti/išjungianti jungiklį. Sakysite, nieko sau jungiklis už 20 eurų? Neskubėkite, tai mažiausiai ką jis gali.

Dabar belieka į rozetę prijungti „Xiaomi“ išmaniuosius „Vartus“, atsisiųsti „Mi Home“ programėlę ir per „WiFi“ ryšį juos abu susieti. Kaip minėjome, šie „Vartai“ yra būtini, kad galėtumėte išnaudoti visus tokių įrenginių privalumus, apie kuriuos dabar ir pakalbėsime.

Tad dar kartą keliaujame į „Mi Home“ programėlę (2:44), pasirenkame „Gateway“ („Vartus“) ir „Device“ kategorijoje randame naująjį jungiklį bei kitus išmaniųjų namų prietaisus, kurių šis apžvalgininkas turi visą galybę: įvairūs jungikliai, temperatūros matuoklis, judesio daviklis ir t.t. (2:28).

Su išmaniuoju telefonu galima įjungti/išjungti šiuos jungiklius. Pavyzdžiui, nuėjote miegoti ir pamiršote virtuvėje ar kitame kambaryje išjungti šviesą, jums nereikia keltis ir eiti jos išjungti fiziškai – belieka tik telefone paspausti mygtuką (5:14).

Taip pat, pavyzdžiui, įsigijus jungiklį su dviem mygtukais, galima vonioje įjungti/išjungti šviesą ir valdyti ventiliatorių (0:48).

Žinoma, tai tėra minimumas ką galima nuveikti. Ypač geras dalykas, kad išmaniojoje programėlėje galima kurti įvairius scenarijus. Šiuo atveju labai naudingi tampa ir belaidžiai dubliuojantys jungikliai, kurie tiesiog prilipdomi prie sienos.

Pavyzdžiui, turite didelį koridorių ir jame ketinate pastatyti spintą ar kitą stambų baldą ir jis uždengs jungiklį. Nepatogu bus jį pasiekti arba išvis neįmanoma. Štai tokiu atveju ir pravers dubliuojantis jungiklis.

Kitas panaudojimo būdas – grįžote namo, įjungėte koridoriuje šviesą, nusirengėte ir nuėjote per ilgą koridorių link kambario ir paspaudę dubliuojantį jungiklį išjungėte šviesą. Patogu ir nereikėjo eiti tamsoje. Sakysite, kad brangus malonumas tokie jungikliai?

Apžvalgininkas irgi užduoda tokį klausimą, bet jei paskaičiuosite kiek jums kainuos laiko ir pinigų kol sienoje išgręšite reikalingas ertmes laidams ir kitame koridoriaus gale pritvirtinsite papildomą jungiklį, tinkuosite, dažysite ar dengsite tapetus, turbūt per kelias sekundes pritvirtinamas jungikliais jau neatrodys toks brangus (3:50).

Labai įdomus dalykas, kad su šiuo dubliuojančiu jungikliu galima valdyti ne vieną, o ir kitus jungiklius. Pavyzdžiui, vienu paspaudimu gali išjungti šviesą dviejuose kambariuose arba vienu paspaudimu išjungti šviesą koridoriuje, o paskui sekančiame kambaryje, į kurį įeinate (5:20).

Visus įjungimo/išjungimo scenarijus galima patiems susikurti išmaniojoje programėlėje ir tik nuo fantazijos bei asmeninio poreikio priklauso, kaip šie jungikliai veiks.

Kitas pavyzdys: koridoriuje pritvirtiname judesio detektorių ir vos tik grįžtame namo, jis siunčia signalą jungikliui, o pastarasis automatiškai įjungia šviesą (1:15). Galime pasirinkti laiką, po kurio jau nefiksuodamas judėjimo, siųstų signalą, kad metas išjungti šviesą ir jungiklis automatiškai ją išjungtų. Labai patogu ir nieko patiems daryti nereikia.

Įjungti šviesą galima ir nurodant laiko intervalą, suskambus durų skambučiui bei atsižvelgiant į kitas aplinkybes. Praktiškai bet kokį scenarijų galima patiems susikurti.

Pavyzdžiui, programėlėje nurodome, kad vos tik judesio daviklis užfiksuoja judėjimą, įsijungia šviesa koridoriuje, o tada prieškambaryje. Vos tik užfiksuoja judėjimą, šviesos įsijungia, išėjome iš kambario, po mūsų nurodyto laiko jos išsijungė (3:56).

Dar vienas įdomus „Xiaomi“ išmaniųjų namų įrenginys yra jų „kubikas“. Du kartus rankoje jį pakratėme ir šviesa išsijungė visuose namuose – pavertėme 90 laipsnių ant šono, šviesa vėl įsijungė koridoriuje, dar 90 laipsnių ir šviesa įsijungė kitame kambaryje (4:24; 6:56).

Beje, nors visi įrenginiai yra sujungti su „Vartais“ ir reikalingas „WiFi“, tačiau net jam dingus, galėsite su išmaniuoju telefonu vis tiek valdyti šiuos įrenginius, kadangi jie yra viename „Smart Home Center“ tinkle.

Taip pat svarbu pabrėžti, kad šie elektros jungikliai valdo ne tik išmaniuosius „Xiaomi“, bet ir įprastus šviestuvus, kuriuos daugelis iš mūsų ir turime savo namuose.

Čia antroji apžvalgininko apžvalga apie išmaniuosius „Xiaomi“ įrenginių ir daugiausiai dėmesio skiriama įvairių scenarijų kūrimui bei kaip tai atrodo praktiškai:

Keletas minčių pabaigai

Apibendrinant, apžvalgininkai teigia, kad „Xiaomi“ išmaniųjų namų ekosistema gerokai palengvina gyvenimą ir su išmaniuoju telefonu galima valdyti netgi Kalėdų eglutę. Prijungiame švieseles prie išmaniosios rozetės ir tiesiog telefonu galime įjungti/išjungti švieseles (7:50).

Kas dar yra labai gerai, kad išmaniajame telefone galima matyti įrenginių galingumą, elektros sunaudojimą ir į tai atsižvelgdami reguliuoti prietaisų veikimo laiką.

Apžvalgininkai mano, kad be reikalo žmonės į šiuos įrenginius žiūri kiek įtariai. „Jie iš tiesų palengvina gyvenimą ir jei man reikėtų iš visos Xiaomi produkcijos rinktis labiausiai patinkančius daiktus, tai be šių smulkių ir praktiškų dalykėlių man dar labai patinka Xiaomi robotas dulkių siurblys ir maršrutizatorius. Po to, kai juos įsigijau, dar nė karto savo rankose nelaikiau siurblio – viską už mane padaro Xiaomi siurblys, o maršrutizatorius užtikrina puikų greitį ir filmus galiu siųsti be jokių problemų.“

Kaina ir sąlygos:

„Xiaomi“ išmanieji „Vartai“ - AQara ZHWG11LM WiFi Zigbee Smart Gateway HOMEKIT Version:

  • Gearbest - 38,94 €;
  • 36 % nuolaida, nemokamas pristatymas.

Pigesnė versija - Xiaomi Mijia Smart Multi-functional Gateway WiFi Remote Control Upgrade Version:

  • Gearbest - 28,32 €;
  • 22 % nuolaida, 1,59 € už pristatymą.

Belaidžiai, dubliuojantys jungikliai - Xiaomi Aqara Smart Light Switch Wireless Version:

Fazinis su įžeminimu jungiklis (dviejų ir vieno mygtuko versijos) - Xiaomi Aqara Wall Switch ZigBee Version:

  • Gearbest - 21,32 €;
  • 34 % nuolaida, 0,05 € už pristatymą.

Fazinis su įžeminimu ir nuliniu gnybtu jungiklis (dviejų mygtukų versijos) - Xiaomi Aqara Wall Switch ZigBee Version:

  • Gearbest - 26,55 €;
  • 28 % nuolaida, nemokamas pristatymas.

Judesio daviklis - Xiaomi Mijia Smart Human Body Motion Sensor ZigBee Wireless Connection:

  • Gearbest - 19,57 €;
  • nemokamas pristatymas.

Išmanusis kubas - Xiaomi AQara Cube Smart Home Controller ( Xiaomi Ecosysterm Product ):

  • Gearbest - 10,62 €;
  • 22 % nuolaida, 0,31 € už pristatymą.

Maršrutizatorius - Original Xiaomi Mi Router 4:

  • Gearbest - 38,71 €;
  • 0,05 € už pristatymą.

„Xiaomi“ robotai dulkių siurbliai - nuo 200 eurų.

Dar daugiau įvairių išmaniųjų namų įrenginių, kaip langų, durų jutiklių, išmaniųjų šviestuvų ir kitų daiktų galite rasti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(6)
(11)

Komentarai (9)