Elektros jėgainė...unitaze  (7)

Bendra amerikietiška ir izraelietiška kompanija Leviathan Energy pačiuose įvairiausiuose vamzdžiuose (tame tarpe po klozetu ar vonia) siūlo įrengti specialias mažas turbinas, kurios galėtų gaminti elektros energiją sukamos nutekamojo vandens srauto.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išradimas pavadintas Benkatina Turbine – vardas parinktas kažkada gyvenusio mechaniko Ben Katin garbei. Nuo šiuolaikinių turbinų Benkatina Turbine iš esmės skirsis forma ir menčių išdėstymu – iš išvaizdos ji labiau panaši į senovines vandens malūnų turbinas, nei kad į dabartinis prototipus. Tačiau pasak išradėjų, tokia forma yra žymiai efektyvesnė prie nedidelio skysčio srautų. Na ir aišku, dar vienas esminis skirtumas tas, jog išradėjai siūlo naudoti ne upių ar upeliukų vandens srautus, bet mūsų kanalizacijos vamzdžiuose tekančių skysčių srautą. Čia ne tik kanalizacijos – tai gali būti drenažo sistemos, lietaus latakai ir panašiai. Tiesa, turbiną įstatyti vandentiekio sistemoje būtų neišmintinga – į daugiabučius namus paduodamo vandens spaudimą sukuria galingi siurbliai, tad tokie rotoriai tik apkrautų jų darbą, o sukuriama energija dėl nuostolių tikrai nekompensuotų sąnaudų. Tačiau laisvo tekėjimo sistemose panaudojimo logikos yra – tarkim po kriauklę esančiame kanalizacijos vamzdyje. Tiesa, ar ši sistema neužsikištų ir taip dažnai užsikišančiose kanalizacijose – visai neaišku.

Tačiau išradėjai kol gilinasi tik į pačias energetines charakteristikas. Jų manymu, į vamzdžius galima statyti ne vieną, o kelias turbinas ir jos viena kitai visiškai nemaišys. Visgi vamzdynai nėra vienintelis Leviathan Energy tikslas. Jie tvirtina, jog Benkatina Turbine tiktų ir galingesnių elektrinių generatoriams sukti, panaudojant upelių vandenį. Ypač tų, kurie nukreipti kanalizacijų vamzdynais. Taip pat neatmetama galimybė turbinų panaudojimui potvynių energiją versti į elektros energiją.

Kompanijos tvirtinimu, pavienių pirkimų atveju, turbina kainuos po $2000 už išėjime generuojamą kilovatą energijos. Na, sistema nepretenduoja tapti esmine elektros energijos gavybos priemone, tačiau ekologiškos energijos šalininkams toks išradimas turėtų patikti.

Dabar Leviathan Energy stengiasi pasirašyti pirmąją sutartį, leisiančią pirmą kartą išbandyti šią sistemą realiose sąlygose. O kad šios idėjos niekas „nenugvelbtu“ ji jau įtraukta į patentus.

Apskritai, Leviathan Energy yra nors ir jauna kompanija, tačiau jau pagarsėjusi visame pasaulyje savo nestandartinėmis idėjomis – ji turi nemažai idėjų ne tik vandens, bet ir vėjo, potvynių energetikoje ir artimiausiu metu planuoja jas įgyvendinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: