Jūsų išmaniųjų telefonų aplikacijos jus stebi  (12)

Pasaulyje yra nedaug prietaisų, kurie žino daugiau asmeninių dalykų apie žmones nei jų kišenėse esantys išmanieji telefonai: telefonų numeriai, gyvenamoji vieta, neretai tikras savininko vardas ir netgi unikalus asmens tapatybės numeris, rašo „The Wall Street Journal“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šie telefonai neturi jokių paslapčių. Kaip rodo „The Wall Street Journal“ atliktas tyrimas, jie dalinasi visais šiais asmeniniais duomenimis plačiai ir nuolatos. Išnagrinėjus 101 populiariausių išmaniųjų telefonų aplikacijų (žaidimai ir kita programinė įranga „iPhone“ ir „Android“ telefonams) buvo atrasta, kad 56 iš jų siunčia unikalų telefono identifikacijos numerį kitoms kompanijoms vartotojui nežinant ar be jo sutikimo. Dar 47 aplikacijos siuntė telefono buvimo vietą, 5 – vartotojo amžių, lytį ir kitą asmeninę informaciją.

Atradimai atskleidžia interneto duomenis sekančių kompanijų nepageidaujamą bandymą sukaupti žmonių asmeninius duomenis, kad galėtų praplėsti dosjė apie juos. „iPhone“ telefonai perdavinėjo daugiau duomenų nei „Google“ kompanijos „Android“ operacinės sistemos.

Tarp labiausiai duomenis perduodančių aplikacijų buvo „iPhone“ žinučių rašymo programa „TextPlus 4“. Ji siuntė unikalų telefono identifikacijos numerį aštuonioms kompanijoms, o dar dviem iš jų – telefono indeksą, vartotojo amžių bei lytį.

Abiejų telefonų populiarioji muzikos programa „Pandora“ 5 skirtingoms reklamų kompanijoms siuntė duomenis apie vartotojų amžių, lytį, gyvenamąją vietą bei telefono identifikacijos duomenis.

„Mobiliųjų telefonų pasaulyje nėra jokio privatumo, – kalbėjo šios pramonės šakos prekybos grupės „Mobile Marketing Association“ atstovas Michaelas Beckeris. – Mobilusis telefonas yra visuomet su mumis. Jis yra nuolat įjungtas.“

„iPhone“ gamintoja, kompanija „Apple“ teigė peržiūrinti visas aplikacijas prieš tai, kai pasiūlo jas savo vartotojams. „Apple“ ir „Google“ kompanijos teigė, kad bando apsaugoti savo vartotojus iš kiekvienos aplikacijos reikalaudami vartotojo sutikimo prieš pateikiant tam tikro pobūdžio informaciją.

„Savo klientams mes sukūrėme tvirtą privatumo apsaugą, ypatingai dėl su gyvenamąja vieta susijusių duomenų, – sakė „Apple“ atstovas spauda Tomas Neumayras. – Privatumas ir pasitikėjimas yra be galo svarbu.“

Išmaniųjų telefonų vartotojai yra bejėgiai apriboti duomenų stebėjimą. Aplikacijomis besinaudojantys asmenys negali išvengti savo telefonų sekimo, kaip tai galima padaryti asmeniniuose kompiuteriuose.

Minėtų ir duomenis persiunčiančių aplikacijų kūrėjai teigė, kad jų perduodama informacija nėra susijusi su asmens tapatybe, o duomenys apie lytį ir amžių yra suteikiami savanoriškai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)