Minamas sraigtasparnis „Gamera“ rekordo sieks jau šią savaitę (Video)  (3)

Amerikos sraigtasparnių bendruomenė („American Helicopters Society“ – AHS) dar 1980 m. įsteigė 250 tūkst. JAV dolerių prizą asmeniui ar kolektyvui, kuris sukurs skraidymo aparatą, varomą vien žmogaus raumenų jėga, ore gebantį išsilaikyti ne mažiau 60 sekundžių, skrydžio metu pakylantį mažiausiai į 3 metrų aukštį, o nuo atsiplėšimo taško nenutolstantį toliau kaip 10 metrų. Vadinamąjį „Sikorskio iššūkį“ priėmė Merilendo universiteto studentai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Priartėti prie to momento, kai iššūkis gali būti įveiktas, prireikė poros metų, 50 baigiamųjų kursų studentų, nesuskaičiuojamo skaičiaus darbo valandų ir nepasotinamo žmogaus troškimo įrodyti, jog jis pajėgus įveikti gravitaciją. Idėja tapti kūnu turėtų jau artimiausią trečiadienį. Tądien Merilendo universiteto studentų grupė mėgins atlikti bandomąjį žmogaus raumenų jėga varomo sraigtasparnio „Gamera“ skrydį.

Žinoma, į suborbitines aukštumas aparatas nekils. Tačiau pakaks ir keleto metrų, turint omenyje tai, jog aparatas privalės kyboti vietoje ir išlaikyti pusiausvyrą. Jei bandymas pavyktų, tai būtų pirmas sėkmingas mėginimas aviacijos istorijoje ne tik pakilti, bet ir kurį laiką paskraidyti (pakyboti) tiesiogine prasme minamu sraigtasparniu.

Minamą helikopterį „Gamera“ galima vadinti tikru inžinerijos žygdarbiu, kuris, be kitų konstrukcinių medžiagų, sukonstruotas iš balzos medienos, putų, itin tvirtos poliesterio plėvelės mailaro (angl k. – „mylar“) ir anglies pluošto. Skraidymo aparato „stuburas“ – X formos rėmas, kuriame kiekvieno skersinio ilgis siekia 18 metrų. Kiekvieno skersinio gale įtaisytas 12,5 metrų skersmens rotorius – visus juos suks energija, generuojama aparato pilotui minant pedalus. Piloto kabina sumontuota skraidyklės centre.

Teigiama, kad „Gamera“ gabaritai prilygsta trečdaliui futbolo aikštės. Įstabu, jog toks gremėzdas (kartu su jį pilotuosiančia mergina) sveria vis labo 95 kg! Tai, kad skraidyklę valdys moteris, nėra atsitiktinumas, mat projekto autoriai kartu mėgins užfiksuoti žmogaus raumenų jėga atlikto moters pilotuoto skrydžio rekordą. Žinoma, pagrindinis konstruktorių komandos tikslas – laimėti Sikorskio premiją.

Ankstesnysis panašaus skrydžio pasaulio rekordas priklauso skraidyklei „Yuri-1“, kuomet į 20 cm aukštį pakilęs aparatas ore išsilaikė 19,46 sekundės.

Bandomasis „Gamera“ skrydis bus atliekamas gegužės 11 d. rytmetį. O kaip gi atrodo keistasis padangių paukštis ir ko iš jo galima tikėtis, kviečiame pasižiūrėti šiame vaizdo siužete.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)