„Kartoninė dėžė ant vikšrų!!!“ Ekspertas su žemėmis sumaišė vokiečių „Leopard“ tankus  (2)

Pirmasis „Leopard 1“ tankų poros panaudojimas baigėsi jų kovinių pajėgumų praradimu. Pasak Oleksandro Kovalenko, pagrindinis mašinos trūkumas yra šarvai. Tiksliau, jų nebuvimas.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-12-04 „Kartoninė dėžė ant vikšrų!!!“ Ekspertas su žemėmis sumaišė vokiečių „Leopard“ tankus  (2)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina pirmuosius tankus „Leopard 1“ gavo šių metų rugsėjį. Daugelis painioja „Leopard 1“ su „Leopard 2“, o skirtumas tarp jų yra didžiulis. Netinkamo naudojimo atveju jie gali atnešti tiek naudos, tiek žalos ne tiek priešui, kiek patiems Ukrainos gynėjams. Apie tai papasakojo „Informacinio pasipriešinimo“ grupės karo stebėtojas Oleksandras Kovalenko.

„Neslepiu, kad nuo pirmos dienos, kai išgirdau apie galimybę Ukrainai gauti šiuos tankus, priešinausi šiai idėjai. Ir savo nuomonės nepakeičiau, nepaisant to, kad pasirodė jos šalininkai ir „Leopard 1“ pasekėjai. Turbūt todėl labai patogu iš sofos spręsti, koks tai „geras“ tankas, nerizikuojant patekti į jo įgulą, atlikti kovinę užduotį mūšio linijoje“, – sako ekspertas.

Jis pažymi, kad plačiai paplitusi nuomonė, jog „kažkas geriau nei nieko“, yra klaidinga.

„Visiškai nesuprantu šio teiginio prasmės. Ką reiškia „nieko“? Kalbant apie „Leopard 1“, mes gavome T-72M1 iš Lenkijos, buvo deramasi dėl RT-91 „Twardy“ perdavimo. Ir šiuo atveju, prisiminus argumentą „ir ar mes turėjome kitą pasirinkimą?“ — Taip, turėjome. Juk tankus T-72 galėjome gauti ne tik iš Europos, bet jie buvo atvežti mums net iš Maroko! O 2023 metais sugebėjome paspausti tankų koaliciją, todėl gavome „Challenger 2“ ir „Leopard 2“, – tikina karo ekspertas.

Jis pridūrė, kad Ukraina turėjo galimybių spausti dėl kitokio tipo tankų įsigijimo, tačiau kažkas uždegė žalią šviesą „kartoninei dėžei ant vikšrų“.

„Jį galima naudoti kaip pėstininkų kovos mašiną! Ne, negalima. Kadangi tankas yra tankas, o pėstininkų kovos mašina yra pėstininkų kovos mašina, skirta kariams gabenti, jų saugiam pristatymui į kovinės misijos vietą“, – sakė Oleksandras Kovalenko.

„Leopard 1“ privalumai

 

Pasak Oleksandro Kovalenko, „Leopard 1“ turi puikų ginklą. Tai yra 105 mm L7A3 pabūklas.

Nepaisant 105 mm kalibro, šis ginklas kelia rimtą grėsmę rusiškiems T-72, T-80 ir net T-90, kai pataiko į jų silpnąsias zonas.

Taip pat tanke yra keturių taktų dešimties cilindrų skysčiu aušinamas dyzelinis variklis MB 838 SaM-500, kurio galia 830 AG. Tai leidžia jam būti mobiliam ir greitam.

„Leopard 1“ trūkumai

Pirmasis „Leopard 1“ poros panaudojimas baigėsi jų kovinių pajėgumų praradimu. Pagrindinis „Leopard 1“ trūkumas, pasak eksperto, yra jo šarvai. Tiksliau, jų nebuvimas.

Į šiuos šarvus lengvai įsiskverbia visas rusiškų prieštankinių ginklų arsenalas.

„Leopard 1“ yra kartoninė dėžė ant vikšrų. Ir yra pažeidžiama ne tik dronų, bet ir minų“, – pastebi ekspertas.

 

Jis priduria, kad tankas turi gana vidutinišką apsaugą nuo minų. Tai negarantuoja, kad įgula gali išgyventi susidūrus, pavyzdžiui, su TM-62 minomis.

„Tankas turi nemažai kitų trūkumų. Visų pirma jo nepatikimumas. Esame įpratę, kad viskas, kas vokiška, yra patikima, bet ne šiuo atveju. Pavyzdžiui, jo eksploatavimo bekelėje riba neviršija tūkstančio kilometrų, po kurio prireikia remonto. O pas mus atkeliauja naudoti tankai, kurie net ir po remonto ne visada būna kovinės būklės. Priminsiu, kad neseniai atsisakėme vienos tokios partijos“, – pažymėjo Kovalenko.

Jis pridūrė, kad jei tanką reikia remontuoti, tai ne visada pavyksta atlikti, nes jame yra atsarginių dalių, kurios nebegaminamos.

Ekspertas mano, kad „Leopard 1“ „išgyvenamumą“ būtų galima padidinti padidinus jo šarvų lygį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(74)
(4)
(70)

Komentarai (2)