Ar legalu namuose 3D spausdintuvu pasigaminti pistoletą? (Video)  (11)

Teksase įsikūrusi nepelno siekianti organizacija „Defense Distributed“ suprojektavo, 3D spausdintuvu pagamino ir išbandė plastikinį pistoletą, kuriuo įmanoma šaudyti metalinėmis kulkomis. Ar atsispausdinti tokį ginklą legalu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skaitmeniniai šio ginklo brėžiniai yra prieinami oficialioje organizacijos svetainėje, tad teoriškai bet kuris žmogus, turintis interneto ryšį ir apie 8 tūkst. kainuojantį 3D spausdintuvą, tokį pistoletą gali pasigaminti namuose. Pistoletas yra surenkamas iš pavienių, atskirai spausdinamų plastikinių komponentų. Vienintelė metalinė detalė – tai skiltuvas, kurio paskirtis yra iššauti ginkle esančią kulką. 

„Defense Distributed“ organizacijai vadovaujantis 25 metų teisės studentas Cody‘is Wilsonas pagal JAV įstatymus gali gaminti ginklus – tam jis turi Alkoholio, tabako ir sprogmenų biuro (ATF) išduotą licenciją. Ją gavę asmenys gali užsiimti ir gaminamų ginklų prekyba.

Tačiau C.Wilsonas turi kitokių tikslų. „Aš įsivaizduoju pasaulį, kuriame pasinaudodami technologijomis visi žmonės gali turėti tai, ką nori. Tai ne politinių žaidėjų sprendimo reikalas“, – BBC teigė „Defense Distributed“ vadovas.

Paklaustas, ar jaučia atsakomybę dėl savo veiklos, kuri gali sudaryti galimybę tokiems ginklams patekti į nežinomas rankas, vaikinas atsakė: „Aš suprantu, kad šis įrankis gali būti panaudotas su tikslu pakenkti žmonėms, juk galu gale tai pistoletas. Tačiau nemanau, kad tai yra ta priežastis, dėl kurios turėčiau neviešinti šio ginklo brėžinių“.

Po Konektikute įvykusių žudynių Sandy Hook‘o pagrindinėje mokykloje JAV jau kurį laiką vyksta politinės diskusijos dėl ginklų kontrolės įstatymų sugriežtinimo. Kongreso narys Steve‘as Israelis neseniai pateikė siūlymą sugriežtinti metalo detektoriaus neaptinkamų ginklų kontrolę, o būtent į šią kategoriją patenka 3D spausdintuvais pagaminti šautuvai.

Tiesa, C.Wilsono išbandytas pistoletas turi svarbią detalę – metalinį skiltuvą. Tai reiškia, kad ginklas gali būti aptinkamas metalo detektoriais. ATF atstovė Donna Sellers teigia, kad pagal JAV įstatymus gaminti neautomatinius šaunamuosius ginklus asmeniniam naudojimui nėra draudžiama, jei jie aptinkami metalo detektoriais.

Tačiau jei kas nors namuose atsispausdintų reikiamas detales ir pasigamintų neaptinkamą ginklą, tai jau būtų laikoma įstatymų pažeidimu. Atsakomybė grėstų ir asmeniui, kuris prekiauja savo gamybos ginklais neturėdamas tam leidimo.

Europolo atstovė Victoria Baines teigia, kad pareigūnai stebi situaciją. Anot jos, šiuo metu didesnė tikimybė, kad nusikaltėliai ginklų bandys įsigyti tradiciniais neteisėtais būdais. „Visgi bėgant laikui ir šiai technologijai tobulėjant bei pingant, gali būti, kad tokių rizikų atsiras“, – pastebėjo ji.

3D spausdintuvai yra palyginti nedidelių gabaritų gamybos įrenginiai, kuriuose sluoksniuojant tam tikrą medžiagą, dažniausiai plastiką, yra gaminami įvairūs kompiuteriu sumodeliuoti daiktai. Tokių prietaisų kainos svyruoja nuo kelių iki keliolikos tūkstančių dolerių, o įsigyti jų galima internetinėse parduotuvėse. Esama ir virtualių bendruomenių, kuriose vartotojai dalijasi skaitmeniniais daiktų brėžiniais, jų galima parsisiųsti ir iš įvairių „torrent“ portalų.

Žemiau pateikiame BBC šia tema parengtą reportažą:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(7)
(0)
(2)

Komentarai (11)