„Kūdikių žudikas nugalėtas“. Ukraina pirmą kartą numušė Putino superraketą  ()

Sovietinės viršgarsinės aviacinės priešlaivinės raketos Ch-22, galinčios skristi dideliu atstumu, yra vienas pavojingesnių ginklų Rusijos arsenale, kuriuo ji atakuoja Ukrainos miestus. Ukrainiečiams kurį laiką nesisekė numušti Ch-22.


Numušti Ch-22 yra labai sunku
Numušti Ch-22 yra labai sunku
© Una2704 (CC BY-SA 4.0) | https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Raduga_Kh-22#/media/File:%D0%A5-22.jpg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po 2024 m. balandžio 19 d. Rusijos naktinės atakos, kurios pagrindinis taikinys buvo Dniepras ir objektai jo apylinkėse, Ukrainos oro pajėgos paskelbė, kad Ukraina sugebėjo numušti dvi Ch-22 raketas (iš šešių paleistų). Taip pat pavyko numušti bombonešį Tu-22M3, leidusį Ch-22 raketas. Nors keturios šio tipo raketos buvo nenumuštos, tai vis tiek yra didelis pasiekimas.

2023 metų sausio 14 dieną viena tokia raketa sunaikino daugiaaukštį pastatą Dniepro mieste, žuvo 46 žmonės, daugiau nei 80 buvo sužeista. O 2022 metų vasarą Ch-22 atakavo prekybos centrą Kremenčiuke, žuvo 22 žmonės. 2023 metų birželio 14-osios naktį Rusija Ch-22 raketomis atakavo Donecko sritį, žuvo keli žmonės. Ukrainos oro gynyba šių atakų metu nieko negalėjo padaryti prieš Ch-22.

[Vokietija] Fantastiškai geros kainos 4in1 suvirinimo aparatas. Tinka ir profesionalams. Paskutiniai vienetai
8873 5

Labai gera kaina

Iš Vokietijos, itin retas atvejis

Greitas ir saugus pristatymas

Paskutiniai vienetai

Ypatingai kokybiškas ir funkcionalus įrankis

Išsamiau

Ch-22 buvo sukurta septintojo dešimtmečio pradžioje, specialiai bombonešiui Tu-22 ir specialiai amerikiečių lėktuvnešiams naikinti. Tai, kad Ch-22 yra priešlaivinė, bet atakuoja antžeminius taikinius, nėra gerai. Pastebėti laivą vandens ir dangaus fone yra lengviau nei vieną pastatą tarp kitų pastatų. Tačiau rusams, panašu, nerūpi, kad šios raketos gali būti netikslios.

Pagrindinė Ch-22 versija, sukurta septintajame dešimtmetyje, sveria 5635 kg, yra beveik 11,7 m ilgio ir apie 90 cm skersmens. Ji lėkė 3,5 machų greičiu ir galėjo nuskrieti apie 300 km. Vėliau Ch-22 raketos buvo ne kartą modernizuojamos ir tos galimybės plėtėsi. Pavyzdžiui, Ch-22NA pasunkėjo iki maždaug 6 tonų, bet išvysto 4-4,5 machų greitį ir lekia  iki 600 km. Yra ir kitų šios raketos versijų.

 

Ukraina irgi turėjo Ch-22 raketų, bet jos buvo nurašytos kartu su Tu-22M bombonešiais, kai Ukraina gavo saugumo garantijas ir patikinimą, kad bus ginama karo atveju ir jai tokių strateginių pajėgumų nereikia.

Kodėl ukrainiečiams sunku numušti Ch-22? Yra kelios savybės, kurios raketas paverčia sunkiai numušamomis, dvi iš jų – aukštas greitis ir balistinė trajektorija. Ch-22 lekia 5600 km/val. greičiu, pasiekia didesnį nei 22 km aukštį ir link taikinio neria balistine trajektorija. „Patriot“, gali numušti tokias raketas, tačiau šios sistemos negali apsaugoti visų Ukrainos miestų.

 

Beje, Ch-32 yra modernizuota Ch-22 raketa. Ukrainiečiai jas priskiria tai pačiai kategorijai, nes tai yra dvi tos pačios raketos versijos. Ir dabar Ukraina porą ju numušė. Didelis džiaugsmas, nes Rusija šias raketas naudojo masinėms atakoms ir kiekviena iš jų gali sukelti daugybę aukų.

(103)
(4)
(99)

Komentarai ()