Kinijos palydovas „pabėgo“ iš Mėnulio (Video)  (0)

Pirmą kartą kosminių skrydžių istorijoje Mėnulį tyręs kosminis aparatas iš Mėnulio orbitos buvo nukreiptas į tarpplanetinę erdvę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antrasis Kinijos Mėnulio palydovas „Chang'e-2“ vakar 17.10 val. Kinijos vietos laiku paliko Mėnulio orbitą ir ėmė skristi į tarpplanetinę kosminę erdvę, pranešė Kinijos valstybinė Mokslo, technologijų ir nacionalinės gynybos administracija (SASTIND).

Pasak Kinijos mokslininkų, prireiks 85 dienų, kol šis kosminis aparatas pasieks numatytą Saulės sistemos sritį už maždaug 1,5 mln. kilometrų nuo Žemės. Toks Kinijos vykdomos Mėnulio tyrimų programos pakeitimas tapo įmanomas dėl didesnių nei buvo planuota „Chang'e-2“ resursų. „Chang'e-2“ buvo paleistas į kosmosą 2010 m. spalio 1 d. Pagal planą jis turėjo veikti 6 mėnesius, iki šių metų balandžio 1 dienos. Per šį laiką jis atliko visus suplanuotus Mėnulio tyrimus, sakoma pranešime.

Kadangi „Chang'e-2“ dar turėjo nemažą raketinio kuro rezervą, Kinijos mokslininkai nusprendė duoti jam papildomo darbo. Gegužės 23 dieną jie buvo užbaigti: „Chang'e-2“ nufotografavo abiejų Mėnulio ašigalių sritis ir, nusileidęs į itin žemą 15 kilometrų aukščio orbitą, padarė labai detalias Vaivorykščių įlankos (Sinus Iridum) paviršiaus nuotraukas. Šią vietą Kinijos kosminės programos specialistai išrinko kaip tinkamiausią savo pirmajam mėnuleigiui nuleisti.

Tačiau net ir po papildomų užduočių „Chang'e-2“ neišdegino viso savo raketinio kuro, todėl buvo nuspręsta leistis į nenumatytą kosminę kelionę tarpplanetine erdve, teigiama Kinijos naujienų agentūros „Xinhua“ pranešime. Planuojama, kad „Chang'e-2“ sistemos veiks bent iki 2012 metų pabaigos.

Skelbiama, kad šios „Chang'e-2“ misijos tikslas – išbandyti ir patobulinti Kinijos tolimojo kosminio ryšio sistemas ir įgyti toli skriejančių kosminių aparatų valdymo patirties. Kinija ruošiasi iki kitų metų antrojo pusmečio paleisti Saulės sistemą tirsiantį kosminį zondą, todėl nauja „Chang'e-2“ misija leis mokslininkams ir inžinieriams įgyti už milijonų kilometrų esančių kosminių aparatų valdymo patirties. Vis labiau tolstančio nuo Žemės „Chang'e-2“ siunčiami signalai bus silpnesni, bus sunkiau atlikti jo valdymo ir mokslinių tyrimų funkcijas. Kadangi kuriant „Chang'e-2“ nebuvo numatyta tolimojo skrydžio užduotis, programos mokslininkai gali susidurti su įvairiomis techninėmis problemomis, sakoma pranešime.

Pagal Kinijos vykdomą Mėnulio tyrimų programą maždaug 2012 m. į jį turėtų būti nugabentas pirmasis kinų mėnuleigis, o maždaug 2017 m. kitas kosminis aparatas turėtų paimti Mėnulio grunto pavyzdžius ir pargabenti juos į Žemę.

Šiame vaizdo siužete – „Chang'e-2“ skrydis virš Mėnulio 15 km aukštyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: